Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DRUGARSKI

Srbija prihvatila povlašćen uvoz hrvatskih cigareta!

Autor: FoNet | 15.10.2013 - 21:47:00h | Komentara: 5

Srbija je promenila stav i prihvatila da hrvatske cigarete i dalje oporezuju po stopi koja je važila dok je Hrvatska bila članica CEFTA, proizlazi iz saopštenja u kojem je danas Evropska komisija pozdravila "konstruktivnu poziciju Srbije u prihvatanju trgovinskog sporazuma", objavio je "Večernji list".

List podseća da se Evropska komisija proteklih dana u ime Hrvatske borila za zadržavanje "tradicionalne trgovine" cigaretama, čemu se zvanični Beograd protivio, strahujući se da će to ugroziti duvansku industriju u Srbiji.

Zaplenjene cigarete

U nacrtu Izvštaja o napretku Srbije, koji će u sredu biti objavljen u Briselu, stajao je poziv Beogradu da hitno revidira stav i dopusti nastavak tradicionalne trgovine s Hrvatskom, navodi "Večernji".

Zagrebački list ocenjuje da je Srbija reč "hitno" shvatila ozbiljno, jer je Evropska komisija danas saopštila da su "prihvaćene mere koje zadržavaju tradicionalnu trgovinu cigareta između Hrvatske i Srbije".

Hrvatska je, uz pomoć Evropske komisije, tražila da se godišnja kvota od 1.625 tona cigareta iz Hrvatske pri uvozu u Srbiju i dalje carini po stopi do 15 odsto, umesto 56,7 odsto, što važi za uvoz cigareta u Srbiju iz EU.

Promenjena rečenica iz Izveštaja EK

Izvori iz Komisije, na koje se poziva "Večernji list", rekli su da će rečenica iz nacrta Izveštaja o napretku Srbije biti promenjena.
U novom nacrtu tog dokumenta sad stoji da je sporazum o tome postignut i da je problem očuvanja tradicionalne trgovine Hrvatske i Srbije rešen.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbija i EU, sad će biti proširen, tako što će se u njega uključiti i trgovinske povlastice koje su razni hrvatski proizvodi uživali dok je Hrvatska bila u CEFTA-i.

Princip tradicionalne trgovine primenjuje se na razne proizvode, ali su cigarete bile u prvom planu, jer se Beograd samo tome protivio. Srbija je u sklopu tih pregovora tražila da joj EU, kao kompenzaciju, odobri dodatnu izvoznu kvotu šećera od 45.000 tona, ali prema saopštenju Evropske komisije, u ponedeljak je dogovoreno da se o tome naknadno pregovara.
Poslednji komentari
  • momazver Vreme: 16.10.2013 00:30h

    pa zar ste mozda ocekivali da nam Evropa dozvoli da njenoj clanici pusenjje njenih proizvoda naplatimo po stopi od 56,7 odsto. navikli smo se mi na /za/ 15 odsto..i lepo nam..A TEK NJIMA...

  • despot 05 Vreme: 16.10.2013 06:58h

    Dokle vise ti evropljani da nas j..u?

  • Srbin Vreme: 16.10.2013 08:13h

    Sram Vas Bilo!

  • двоглави Vreme: 16.10.2013 08:18h

    Нема нових услова за пријем Србије у ЕУ, а комшије и у ЕУ и у ЦЕФТИ.

  • Srbin Vreme: 16.10.2013 09:01h

    E sada ih treba bojkovati tako sto im ne treba kupovati Cigare,koji je to uopste dozvolio da se cigare uvoze

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP