Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KO KAŽE DA JE ZAKON ISTI ZA SVE

Srbija priznaje gej
brakove diplomata!

Autor: R. KANTAR - M. S. PRELIĆ | 13.05.2013 - 15:33:00h | Komentara: 0

Uprkos Ustavu Srbije, koji kaže da je brak zajednica muškarca i žene, strane diplomate, bez ikakvih problema i prepreka, dolaze u našu zemlju sa svojim istopolnim bračnim partnerima i uživaju ista prava i privilegije kao i supružnici iz strejt brakova, saznaje „Alo!“!

Gej par

Ilustracija| Foto: Reuters

U Srbiji boravi više desetina diplomata koji su došli sa svojim supružnicima istog pola

Gej aktivisti i predstavnici LGBTQ udruženja napominju da nije fer da se strancima zbog sumnjivih političkih interesa gleda kroz prste, a da se homoseksualci u sopstvenoj zemlji svrstavaju u građane drugog reda za koje važe drugačija pravila!

Prema nezvaničnim informacijama, u Srbiji trenutno boravi više desetina diplomata koji su u našu zemlju došli sa svojim supružnicima ili suprugama istog pola, sa čim je naša država i te kako upoznata.

- Kao i u većini zemalja, tako i u Srbiji postoje određene vrste provera ko od diplomata dolazi i u kojoj funkciji. Tako, gej diplomate mogu da dovedu svoje partnere za koje država Srbija zna da su im partneri. Ako na taj simbolični način Srbija pokazuje da je tolerantna prema istopolnim parovima, ostaje nejasno zbog čega se iste takve zajednice ne priznaju ovde. U nekim drugim zemljama, gde je homofobija na višem nivou i deo državne politike, gej diplomate gotovo da ne mogu da uđu nakon što određene službe tih zemalja provere ko im prelazi granicu - objašnjava za „Alo!“ Boban Stojanović, izvršni direktor „Kvirija centra“, koji napominje da „ne želi da veruje da su srpski gej parovi u očima države Srbije manje vredni od inostranih“. Predrag Azdejković, gej aktivista i urednik gej magazina „Optimist“, kaže za naš list da činjenice pokazuju da za naše državnike Ustav i zakoni nemaju neku težinu, već da se primenjuju kako kome i kada odgovara.

- Srbija po hiljaditi put dokazuje da su njeni građani građani drugog reda, sa manje prava u sopstvenoj zemlji nego stranci, a da je tumačenje zakona i Ustava proizvoljno. Neozbiljno je da sa jedne strane žmurimo nad postojanjem bračnih zajednica inostranih gej diplomata, a da se sa druge snebivamo nad razmatranjem zakona o istopolnim brakovima - smatra Azdejković.

U „Labrisu“, organizaciji za lezbijska ljudska prava, objašnjavaju da, protivno Ustavu RS, strane diplomate imaju mogućnost da u našoj zemlji obezbede boravišne dozvole za svoje partnere, na osnovu Bečke konvencije.

- Važno je da je ta oblast regulisana i da naša država ne diskriminiše strane državljane koji dolaze iz zemalja u kojima su istopolna partnerstva na neki način pravno regulisana, ali država mora da vodi računa i o pravima svojih građana – zaključuje Jovanka Todorović iz „Labrisa“.

Inače, u Ministarstvu spoljnih poslova (MSP) nisu našli za shodno da nam odgovore na pitanja koliko stranih diplomata trenutno boravi u Srbiji sa svojim bračnim partnerima i kako je moguće da naša država priznaje gej brakove strancima, ali ne i svojim državljanima.

Vestervele probio led!
Iako se za neke diplomate uveliko šuška da su u Srbiji sa svojim istopolnim bračnim ili vanbračnim partnerima, nijedan od njih se nije javno deklarisao tim povodom. Jedan od prvih političara koji je svetu obelodanio svoju ljubav sa muškarcem je šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele, koji je bio i u zvaničnoj poseti Srbiji.

Gvido Vestervele

Gvido Vestervele | Foto: FoNet

Nemački ministar inostranih poslova je 2010. godine ozvaničio vezu sa svojim partnerom na građanskoj ceremoniji u rodnom Bonu. Nemački zakon ne dozvoljava brakove među partnerima istog pola, ali im omogućava da registruju vezu i imaju ista prava i obaveze kao i venčani heteroseksualni parovi.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP