Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DOGOVOR DAČIĆA I TAČIJA

Srbija šalje
„ambasadora” u Prištinu!

Autor: M. Dakić - S. Vojinović | 06.12.2012 - 21:01:00h | Komentara: 3

Srbija će uskoro poslati svog predstavnika u Prištinu, a Hašim Tači je odmah nakon trojnog sastanka sa Ivicom Dačićem i Ketrin Ešton najavio da će u Beograd delegirati „jednog od najboljih ambasadora s Kosova“! Ovakva razmena ugovorena je između ostalog na radnoj večeri u Briselu, kao i to da se misijama EU u ova dva grada pošalju oficiri za vezu, a njihov zadatak biće da nadgledaju primenu potvrđenih sporazuma.

Ivica Dačić Hašim Tači

Ugovorili razmenu oficira za vezu: Tači, Eštonova i Dačić | Foto: Beta

Međutim, kako „Alo!“ saznaje, Srbija još nije odredila kojeg će ranga biti naš izaslanik u Prištini niti kada će nam u goste stići diplomata Hašima Tačija. S druge strane, premijer Kosova već je našao kandidata za ovu funkciju.
- Još nije odlučeno koga ćemo poslati, kojeg će ranga biti naš oficir za vezu jer se razmatraju različite opcije. Ni datum nije tačno utvrđen - tvrdi naš izvor blizak pregovorima.

Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, kaže da se na ovaj način praktično uvodi saradnja Srbije i Kosova kao dva entiteta na međunarodnom planu.

- Zaključak o oficirima za vezu se potpisuje praktično tek kad se potpiše sporazum o normalizaciji odnosa. To je ishitreni korak koji nije trebalo preduzimati bez uvida u sporazum o normalizaciji i bez skupštinske rasprave. Jednostavno, prevazilazi mandat premijera i to je protureno kroz razgovor o prelazima. Koliko je ovo štetno pokazaće se tek u budućnosti jer će otežati našu pregovaračku poziciju kada na red dođe sporazum o normalizaciji odnosa - navodi Janjić. Tokom trojnog sastanka, ugovoreno je i da na prelazima neće biti naplate carine za robu koja ide Srbima na severu, potvrđeno je da neće biti nikakvih državnih obeležja, a odbačen je zahtev prištinske strane da Srbi koriste kosovske tablice i dokumenta.

Istovremeno, Srbi sa severa Kosova nastavili su proteste na prelazu Jarinje, na kojem 10. decembra treba da počne primena integrisanog upravljanja. Mirnim protestima oni su nastavili da blokiraju izgradnju kontrolnog punkta i poručili da će u svojim akcijama istrajati dok ne dobiju pismene garancije da prelazi neće biti carinski. Njih su su svojim prisustvom podržali i funkcioneri DSS-a i SRS-a.

Dačić: Ne ambasadori, već oficiri za vezu

Premijer Ivica Dacičh izjavio je danas da u razgovoru sa Hašimom Tačijem i visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton nisu dogovoreni nikakvi ambasadori Srbije i Kosova, niti uspostavljanje diplomatskih predstavništava, već da je reč o oficirima za vezu koji će biti pri misijama EU u Beogradu i Prištini.


Dačić je gostujući na Radio-televiziji Srbije rekao da oficiri za vezu neće imati status diplomate, a povodom toga što iz Prištine poručuju da će za oficira u Beogradu imenovati jednog od najbitnijih ambasadora Kosova objasnio da su takve izjave iz Prištine "za unutrašnju upotrebu".


"Nemoguće je drugačije da se tumači oficir za vezu. Imenovan je po jedan oficir za vezu pri Misijama EU u Beogradu i Prištini i on ne može da bude ambasador pri misiji EU. Ovde nije direktna komunikacija izmedju Beograda i Prištine", rekao je Dačić.


Prema njegovim rečima, kancelarija oficira za vezu će biti u zgradi Misije EU u Beogradu i Prištini i ona će raditi na realizaciji onoga što bude "dogovoreno i reagovati na neka otvorena pitanja koja treba da rešava".

Haradinaj neće biti premijer!

Aktuelni premijer Kosova Hašim Tači obećao je na radnoj večeri visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton da ga Ramuš Haradinaj neće smeniti na toj funkciji! Kako „Alo!“ saznaje od izvora bliskih Briselu, tokom sastanaka se nametnula i tema oslobađajuće presude, statusa i političke karijere bivšeg komandanta OVK.

Ramuš Haradinaj

Ramuš Haradinaj | Foto: AP

- U jednom trenutku čak je i Ketrin Ešton indirektno upitala Tačija da li oni zaista nameravaju da ga postave za predsednika vlade ili su to samo spekulacije, na šta joj je aktuelni premijer odgovorio da se to neće dogoditi - navodi naš izvor.
Poslednji komentari
  • ljutka Vreme: 06.12.2012 21:55h

    Oficiri za vezu bez diplomatskog statusa pre normalizacije odnosa su samo pocetak prakticnog i kompromisnog resavanja kosovske zavrzlame, koja je i za evropske diplomatije klizav teren. Najveca otezavajuca okolnost za nasu pregovaracku poziciju jeste sto smo rat sa NATO-om izgubili i povukli se sa Kosova pre trinaest godina, a ne tosto razmenjujemo oficire za vezu. Najcrnji humor bi bilo da nam Taci posalje Haradinaja u Beograd kao svog oficira za vezu pri Misiji EU. To ce biti pravi dokaz spremnosti albanske strane da pregovorima resi pitanje svog statusa.

  • Rajko Vreme: 06.12.2012 22:53h

    Nije sija nego vrat nije trbuh vec stomak nije Ambasador nego oficir za vezu zovi ga kako hoces to je sve isto.

  • Nemanja Vreme: 07.12.2012 09:46h

    Srušiti započetu izgranju carinskog terminala! Sa čime može izdajnički vrh da garantuju. Oni su i postavljeni da nas prodaju. To je LGBT poulacija garnirana sa decom komunista. Dačić i picousti Vučić su evropejci, koji nam dušu prodaju po nalogu katoličkih jezuita iz Vtikana. Stop!!! Titovoj katoličko jezuitskoj AVNOJUVSKOJ granici sa Kosmetom.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP