Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! ISTRAŽUJE

Srbija se p(r)odaje strancima da bi preživela!

Autor: Sanja Đorđević | 29.08.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Od 15 najvećih izvoznika iz Srbije, samo dve kompanije imaju domaćeg vlasnika, i to državu, dok su ostale u rukama stranaca.

U svim  zemljama u kojima  poslujemo, niko ne  zna ko smo. Ovde u  Srbiji, mi smo  poznato ime

U svim zemljama u kojima poslujemo, niko ne zna ko smo. Ovde u Srbiji, mi smo poznato ime: David Banjai, „Ball Packaging” | Foto: Oliver Bunić

Domaći vlasnici takođe su pre izuzetak nego pravilo i na listama najprofitabilnijih kompanija, što je još jedan pokazatelj superiornosti stranog kapitala na domaćem terenu.


Savetnik za strana ulaganja Mahmud Bušatlija smatra da je to očekivana posledica loše vođene ekonomske politike prethodnih vlada, koju, čini se, nastavlja i aktuelna.

- Mi smo prvo uništili državnu imovinu, a onda vlasti ništa nisu učinile da makar minimalno zaštite domaće proizvođače pre dolaska stranih konkurenata, kojima su deljene pozamašne subvencije. Naša ekonomska politika je godinama unazad zasnovana na zaduživanju, a ne proizvodnji.
Stoga je okrenuta privlaćenju stranih investitora, pa nije ni čudno što oni sada dominiraju našim tržištem - ocenio je Bušatlija za „Alo!“. On ukazuje da zemlja ne može stabilno da se razvija računajući samo na strane investitore, ali da je zbog velikih dugova i nedostatka novca primorana da kapital juri po svetu, što je politika koju nastavlja i aktuelni državni vrh, sada orijentisan na investicije pre svega Arapa i Kineza.

Veoma smo  revnosni u sticanju know how znanja  iz zapadnog društva  i privlačenju što više  investitora - to je  glavni cilj ov

Veoma smo revnosni u sticanju know how znanja iz zapadnog društva i privlačenju što više investitora - to je glavni cilj ove vlade | Foto: Oliver Bunić


Stranci, s druge strane, ne kriju zadovoljstvo tretmanom u Srbiji, koja im, pored subvencija, strateškog položaja u jugoistočnoj Evropi, sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom i EU, nudi i prilično jeftinu radnu snagu.

„U svim zemljama u kojima poslujemo, niko ne zna ko smo. Ovde u Srbiji, mi smo poznato ime“, pohvalio se David Banjai, direktor kompanije „Ball Packaging Europe“, novinaru Bi-Bi-Sija. Ova američka kompanija je u kapacitete za proizvodnju limenki u Srbiji od dolaska 2005. godine uložila oko 100 miliona evra, a po vrednosti izvoza zauzima osmo mesto na domaćoj listi. Zadovoljstvo poslovanjem u Srbiji iskazao je i američki „Microsoft“, dok britanski medij takođe citira i vicepremijera Aleksandra Vučića da je privlačenje investitora glavni cilj Vlade Srbije, što je mantra koju često ponavlja poslednjih meseci.

„Veoma smo revnosni u sticanju know how znanja iz zapadnog društva i privlačenju što više investitora - to je glavni cilj ove vlade“, jedan je od poznatih izjava prvog potpredsednika Vlade, a koju je preneo i Bi-Bi-Si.
U iščekivanju svežih dolara, evra ili jena, vlast, međutim, nastavlja podržavljenje prezaduženih firmi, tako da se osim u tradicionalnim gubitašima poput „Železnica Srbije“, „Puteva Srbije“ ili „Petrohemije“ može pohvaliti i vlasništvom u neprofitnoj “Galenici”, smederevskoj železari i „Simpu“.

Potpis: Dok čeka dolare, evre ili jene, vlast podržavljuje gubitaše „Železnice“, „Puteve“, železaru, „Simpo“...

Fiat

Fiat | Foto: Nebojša Raus

Najveći izvoznici u periodu januar-jul 2013.
kompanija izvoz većinski vlasnici

FIAT 839,6 Italija
NIS 153,4 Rusija
Tigar tyres 139,9 Francuska
HIP Petrohemija 122,9 Srbija
Hemofarm 88,0 Nemačka
Gorenje 75,1 Slovenija
RTB Bor 73,9 Srbija
Ball Packaging Europe 72,1 Amerika
Tarkett 70,6 Francuska
YURA Corporation 65,1 Koreja
Impol Seval 59,9 Slovenija
Golden lady-Valy 57,2 Italija
Tetra pak production 54,8 Švedska
Sirmium steel 54,1 Italija
Leoni 50,2 Slovačka
* iznosi su u milionima evra

Mirko Todorović

Mirko Todorović | Foto: Željko Šafar

Vlada favorizuje strance!


Vlasnik kompanije „Todor“ Mirko Todorović ogorčen je zbog državne politike koja, kako smatra, zanemaruje domaće proizvođače.
- Vlade godinama favorizuju strane kompanije, a čak se i ne trudi da stvori ambijent za ravnopravnu konkurenciju za sve igrače na tržištu. Statistike o izvozu i profitu to samo dokazuju, a kada pogledate ko zaista puni budžet, videćete da su tu u stvari mahom domaći preduzetnici - ocenio je Todorović za „Alo!“.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP