Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

STRAŠNO!

Srbija šest meseci bez lekova za tuberkulozu!

Autor: R. Kantar | 26.07.2013 - 07:02:00h | Komentara: 3

Zdravstvene ustanove već šest meseci nemaju dva osnovna leka za lečenje tuberkuloze (TBC), saznaje „Alo!“!

Virus TBC-a može postati  otporan na lekove ukoliko  oboleli ne prima terapiju redovno

Virus TBC-a može postati otporan na lekove ukoliko oboleli ne prima terapiju redovno | Foto: Emil Čonkić

Zbog neblagovremene nabavke lekova pirazinamid” i “etrambutol”, postoji opasnost da se kod obolelih javi rezistentnost, odnosno otpornost na lek, kao i da se bolest proširi i na ostale građane Srbije!

RFZO: Nabavka na vreme

U RFZO su poručili za naš list da su na vreme pokrenuli postupak javne nabavke i da je ugovor sa dobavljačem „Medikunionom“ potpisan još u maju. U Ministarstvu zdravlja nisu odgovorili na pitanja kako je moglo da dođe do toga da pacijenti ostanu bez terapije, da li je za njih nabavljena druga generacija lekova, po kojoj ceni i ko će snositi odgovornost za ugrožavanje zdravlja obolelih, ali i ostalih građana Srbije.

Na pitanje kako je moglo da dođe do nestašice vitalno značajnih lekova i ko će snositi odgovornost zbog najgrubljeg ugrožavanja života stranovništva, nadležni nemaju odgovor.

- Iako se radi o vrlo jeftinim lekovima, Ministarstvo zdravlja nije predvidelo nabavku potrebne količine lekova, te tako već mesecima nema adekvatnog lečenja tuberkuloze, zbog čega preti opanost od rezistencije kod pacijenata, ali i opasnost od širenje tuberkuloze. Razvoj rezistencije povlači primenu antituberkulotika druge linije, inače vrlo skupih lekova.
Lečenje multirezistentne tuberkuloze traje oko dve godine, tako da mnogo košta i državu, pri čemu je uspešnost lečenja svega oko 50 odsto - objašnjavaju izvor „Alo!“ iz Ministarstva zdravlja. Potvrdu informacije o nestašici lekova „Alo!“ je dobio i od Dragane Jovanović, direktorke Klinike za plumologiju Kliničkog centra Srbije.

Uzalud pisala  nadležnima:  Dr Jovanović

Uzalud pisala nadležnima: Dr Jovanović | Foto: Andrej Isaković


- Istina je da lekova nema. Lično sam ovim povodom u dva navrata kontaktirala s Ministarstvom zdravlja i RFZO. Obećali su mi da će lek biti dostupan 13. jula, međutim, to se još nije desilo - ukazuje Jovanovićeva.
Inače, „pirazinamid“ i „etrambutol“ su dva od četiri osnovna leka koja se daju obolelima od TBC-a u početnoj fazi bolesti i neophodno ih je davati pacijentima bar u prva dva meseca lečenja. Lekari upozoravaju da su zalihe i druga dva leka, „rifampicina“ i „izoniazida“, pri kraju.
Poslednji komentari
  • momazver Vreme: 26.07.2013 08:59h

    Slavice..jos nisi nasla misiju rupu...brze,brze..

  • zoran m. Vreme: 26.07.2013 17:46h

    Nista strasno sto nema lekova. Zato ima Farme,rekonstrukcije, Stanije i Filipa, Ane i Mrke, i ministarke koja mnogo polaze na svoj "outfit"!

  • momazver Vreme: 27.07.2013 11:47h

    aaaaaaa. eno je misija rupa..... u Portugalu...zove se ambasadorsko mesto...bogami i ja bi u rupu..misiju..tu,tj.tamo...../fado,more,porto,benfica.../i

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP