Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BROJ NESREĆA RASTE

Srbija: Svaki peti pijan za volanom!

Autor: Politika | 14.07.2013 - 14:59:00h | Komentara: 0

U Srbiji još niko nije osuđen na zakonom najveću zaprećenu kaznu od 12 godina zatvora zbog vožnje u pijanom stanju i izazivanja nesreće sa smrtnim posledicama.

Ne pijte dok vozite!

Ne pijte dok vozite! | Foto: foter.com

Godišnje najmanje oko 54.000 vozača sedne za volan pod dejstvom alkohola, pokazuje statistika MUP-a Srbije.

Gotovo polovina njih ima od 0,5 do 1,2 promila alkohola u krvi, dok čak oko 20 odsto vozača seda za volan i u stanju mnogo teže alkoholisanosti.
Njihovo prisustvo na ulici se iz godine u godinu povećava, kao i broj saobraćajnih nesreća koje čine. Ovi vozači su razdražljivi, koncentracija i koordinacija pokreta im je značajno umanjena, vid im je slabiji za 30, a sluh za čak 40 odsto.
Na najveću zakonom zaprećenu kaznu od 12 godina zatvora, zbog vožnje u pijanom stanju i izazivanja nesreće sa smrtnim posledicama, još niko nije osuđen, tvrdi Snežana Tripković, predsednica Udruženja porodica stradalih u saobraćaju "U čast palih anđela". Ona je majka Ognjena Tripkovića kojeg je dok je vozio motocikl, u Beogradu, na uglu Cvijićeve i Ulice despota Stefana, pre dve godine automobilom ubio bahati vozač pod dejstvom oko dva promila alkohola u krvi.
- Nedovoljno oštre zakonske kazne, kao i sudska praksa izricanja uslovnih i najčešće kazni ispod svakog minimuma daju vetar u leđa pijanim vozačima. Čovek koji je ubio mog sina i dalje vozi, a suđenje je tek nedavno zakazano. Sudski procesi bahatim vozačima se uglavnom odugovlače i sud je na kraju vrlo blagonaklon prema učiniocima. Sa druge strane, porodice nastradalih su zauvek zavijene u crno - navodi Tripkovićeva.

Pijane vozače skriva i statistika

Iako statistika pokazuje da je tek 6,5 odsto od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda uzrokovano vožnjom pod dejstvom alkohola, Stojadin Jovanović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, ocenjuje da je vožnja pod dejstvom alkohola, pored nepropisne i neprilagođene brzine, najčešći uzrok najtežih saobraćajnih nezgoda.
- Veliki broj teških saobraćajnih nesreća koje su uzrokovali pijani vozačipodvodi se pod druge uzroke, pa se u praksi često kao uzroci tih nezgoda navode drugi saobraćajni prekršaji, koje su vozači pod dejstvom alkohola počinili. To su vožnja nedozvoljenom brzinom, nepropisno preticanje i prolazak na crveno svetlo na semaforu", navodi Jovanović.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP