Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SAVET EVROPE

Srbija treba još mnogo da uradi za suzbijanje korupcije

Autor: Beta | 02.07.2015 - 12:19:00h | Komentara: 1

Srbija je prešla dug put u stvaranju regulatornog i institucionalnog okvira za bitku protiv korupcije, ali još mnogo treba da se učini bi taj sistem radio kako treba i da se smanji razlika između zakona i onog što se čini u praksi, navodi se u izveštaju tela za borbu protiv korupcije Saveta Evrope (SE). GRECO, Grupa zemalja protiv korupcije u sastavu SE, u danas objavljenom izveštaju o Srbiji za 2014. godinu naglašava da stanovništvo u Srbiji nešto manje, ali i dalje smatra da je korupcija široko raspostranjena.

Savet Evrope

Savet Evrope

"Za građane Srbije je korupcija najveći problem posle nezaposlenosti i siromaštva", navodi GRECO, pozivajući se na analize Programa za razvoj UN i organizacije Transparensi internešnel koja predočava da se u Srbiji veruje da je "pravosuđe najviše korumpirana institucija".

Čak 82 odsto anketiranih srpskih građana smatra da najveća korupcija postoji u pravosuđu, 69 odsto njih da je to parlament, pa otud 63 odsto ispitanih kaže da ne veruje pravosuđu, a 58 odsto parlamentu.

GRECO dodaje da su srpske vlasti, kad je reč o korupciji i sukobu interesa, stavile do znanja da u parlamentu samo predsednik može da dobija poklone, kao deo pažnje i protokola vezanih za taj položaj, a da s tim u vezi nije bilo kršenja zakona.

Korupcija

Korupcija | Foto: Profimedia

"Vlasti navode da poslednjih godina nisu primećeni pokloni sudijama i tužiocima i oko toga nije bilo nikakvih postupaka", dodaje se u izveštaju.

Takođe se podvlači da je od demokratskih promena 2000. pokrenuta reforma za uspostavljanje potpuno novog pravosuđa, ali je "najnovija reforma 2009. zakazala u postizanju cilja da se izmeni stara struktura sudova i preraspodele zaostali predmeti između pretrpanih sudova u gradovima i malo zaposlenih sudova u ruralnim sredinama".

S tim u vezi se spominju i "činjenički nezakonita smenjivanja znatnog broja sudija i tužilaca, koji su posle žalbi Ustavnom sudu vraćeni na dužnosti".

"To je dovelo do manjka poverenja profesionalaca i šire javnosti u nezavisnost pravosuđa i tužilaštava, kao i njihovih samoregulatornih tela - Visokog saveta za sudstvo i Državnog veća tužilaca", ukazuje se u analizi.

Takođe se navodi da "ove grane vlasti bivaju izložene neprimerenom spoljnom uplivu i pritiscima političara i medija".

GRECO kaže da je "drugi razlog zabrinutosti kad je reč o ravnoteži državnih vlasti, to što slabo deluje nacionalni parlament koji ne vrši aktivnu i punu kontrolu funkcija, već mahom radi na inicijative vlade, koje se u velikoj meri sprovode po hitnom postupku".

GRECO u izveštaju daje i više preporuka, pored ostalog i to da se "preduzmu mere za pospešenje transparentnosti parlamentarnih postupaka, da se ojača nezavisnost i uloga Visokog saveta za sudstvo i Državnog veća tužilaca”.

Takođe da se dopune postupci za postavljanje i unapređivanje sudija, predsednika sudova i tužilaca, "a posebno da se nacionalni parlament isključi iz tih postupaka i zajamči postavljanje na položaje u skladu sa zaslugama".

Poslednji komentari
  • Dr Iggyy Vreme: 02.07.2015 14:01h

    Srbija je dosta uradila, na papiru, na stvaranju regulatornog i institucionalnog okvira za bitku protiv korupcije. U praksi veoma malo je uradila na sprečavanju korupcije i kriminala. Oni su sve više zastupljeniji u vrhu vladejačkih strukturu. Ko krade taj ima, s druge strane oteto je prokleto!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP