Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREMIJER IVICA DAČIĆ ODAO POČAST SRPSKIM JUNACIMA

Srbija u plavom grobu!

Autor: Ekipa Alo! | 27.09.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Ivica Dačić, predsednik Vlade Republike Srbije, juče je povodom obeležavanja godišnjice iskrcavanja srpske vojske na grčka ostrva Krf i Vido položio venac ispred mauzoleja srpskim junacima.

Dačić sa omladincima ispred mauzoleja na Krfu

Dačić sa omladincima ispred mauzoleja na Krfu

„Ovde je Srbija umirala, ovde Srbija i treba da se seća i ovde Srbija treba da živi. Da živi za sve one koji su za nju umrli. Da više nikada ne žrtvujemo svoju decu, da počnemo konačno da ubiramo plodove nikle iz sopstvene krvi, da se vratimo u društvo iz kojeg smo pod drugim imenom izbačeni i da se ponovo čuje ‚živela Srbija“‘ , istakao je premijer Dačić.


„Albanska golgota i boravak Srba na Krfu i Vidu od 1916. do 1918. godine utkani su u kolektivnu svest našeg naroda kao razdoblje bezmalo antičke tragičnosti, nesebičnog junaštva i istinske humanosti. Čuvajući duboko u sebi luču slobode i nacionalnog ponosa, neporažena srpska vojska i deo izbeglog civilnog stanovništva našli su utočište u prijateljskoj Grčkoj“, naglasio je predsednik Vlade Srbije.

„Svaki dolazak na Krf i Vido za nas iz Srbije je opelo. Više od 10.000 ljudi leži ovde u kosturnicama i u dubokoj Plavoj grobnici. Ovde je, kako je neko rekao, najbolji deo Srbije - večna Srbija. Ovde je čitava jedna nacija doživela vrhunac svoje golgote i početak vaskrsenja. Platila je cenu svoje slobode, po rečima jednog britanskog vojnog savetnika, krvlju i suzama. To je bio rat u kojem je Srbija postala slavna“, rekao je predsednik Vlade Srbije. On je podsetio da su Srbe tada upoređivali sa Spartancima i da je nemački car Vilhelm govorio da bi voleo Srbiju za saveznika, a u Francuskom parlamentu se orilo „živela Srbija“.

Poštu herojima odao  i ministar Tasovac

Poštu herojima odao i ministar Tasovac


„Taj rat i tu pobedu smo završili sa više od milion mrtvih i sa gubitkom polovine muškog stanovništa. Ne želeći da se predaju, tek svaki peti vojnik od 750.000 vojnika, koliko ih je pošlo u rat, uspeo je da dođe do Krfa. Zato se ovde služi opelo. Ovde na Krfu, na Vidu i u moru koje je duboko koliko i Atlantski okean, sahranjena je čitava jedna izmučena nacija. Čuvari hrišćanskih vrata ovde su našli mir i odavde su krenuli kući. Doći na Krf zato je za svakog Srbina svojevrsno hodočašće i dužnost, zato što ovde leže Prometeji naše nade i apostoli našeg jada. Ovde smo mi Srbi platili našu cenu“, rekao je premijer Dačić.

„Cela jedna Srbija je položena bez imena u ovaj plavi grob. Posle pobedničkog rata, posle svih ovih žrtava, stvorena je nova država, uzeto je novo ime, pravljena je nova istorija i skoro 90 godina ove Srbije nije bilo. Čak je ovaj spomenik na Vidu podigla Jugoslavija, ovde piše „srpskim junacima - Jugoslavija“ i ako postoje greške koje treba ispravljati, onda je ta među prvima.
Neka bude večno sećanje na slavne srpske žrtve i neka bude večno prijateljstvo grčkog i srpskog naroda“, rekao je premijer Ivica Dačić povodom obeležavanja godišnjice iskrcavanja srpske vojske na grčka ostrva Krf i Vido u Prvom svetskom ratu, kojem su prisustvovali ministar kulture u Vladi Srbije Ivan Tasovac, gradonačelnik Krfa, predstavnici Crkve i predstavnici grčke vojske i policije.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP