Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALEKSANDAR ANTIĆ O ENERGETSKOJ SIGURNOSTI

Srbija u potrazi za gasom

Autor: Beta | 26.03.2015 - 12:35:00h | Komentara: 0

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić kaže da će Srbija pokušati da bude deo svih projekata koji mogu da obezbede nove izvore i trase snabdevanja gasom. Odustajanje od projekta "Južni tok" otvorilo mnoga pitanja snabdevanja gasom, ističe Antić.

Gas

Ilustracija | Foto: Profimedia

Aleksandar Antić je, na otvaranju konferencije "Energetske perspertive regiona" u Beogradu, rekao da je projekat povezivanja Srbije i Bugarske dvosmernim gasovodom prioritet Vlade Srbije i da je u budžetu za 2015. već izdvojen novac za izgradnju prostornog plana.
Antić je rekao da je sa predstavnicima bugarskog Ministarstva energetike razgovarao o detaljima i kapacitetu tog gasovoda i da očekuje da će se brzo ući u fazu obezbeđivanja novca za početak gradnje.
Interkonekcijom sa Bugarskom, kako je objasnio, Srbija može da dobije pristup snabdevanju gasom iz Azerbejdžana, preko Transanadolijskog gasovoda (Tanap), čija je gradnja počela pre desetak dana.
Istakao da je odustajenje od gasovoda "Južni tok" otvorilo niz pitanja za snabdevanje Srbije gasom.
"Ne smemo više biti zaljubljeni ni u jedan energetski projekat, niti oslonjeni na samo jedan izvor snabdevanja. To će biti politika Vlade Srbije", rekao je Antić i dodao da će prednost imati projekti koji omogućavaju da Srbija postane tranzitna zemlja za snabdevanje energentima.
Podseća da je počelo restrukturiranje "Srbijagasa" i da će od 1. jula ta kompanija poslovati po modelu koji je usklađen sa pravilima EU, kao vertikalno organizovan holding sa dva zavisna preduzeća - za distribuciju i transport gasa.
Antić je naglasio da je za energetsku stabilnost Srbije bitna investicija u dalju modernizaciju NIS-ove rafinerije nafte u Pančavu i da će za dva meseca vlada i poslovodstvo NIS-a definisati koja će tehnologija biti korišćena za taj projekat.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP