Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTARKA ENERGETIKE NAGLAŠAVA

Srbija upozoravana na mogući pravni problem s Južnim tokom!

Autor: Tanjug | 23.12.2013 - 12:43:00h | Komentara: 0

Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je Srbija spremna da razgovara sa Rusijom i EU oko eventualnih pravnih problema oko Južnog toka ali i navela da je EU 2010. godine u pismu tadašnjem ministru Petru Škundriću upozoravala na takvu mogućnost.

Vučića za  premijera:  Zorana  Mihajlović

Zorana Mihajlović | Foto: Nenad Đorđević

"Južni tok se gradi i ide svojim tokom, a povodom ovog pravnog dela ćemo sesti i razgovarati. Informisana sam, kao što sam i rekla, da mi nismo dobili nikakvo pismo od Evropske komisije ili EU vezano za Južni tok" rekla je Mihajlovićeva na stranačkoj pres konferenciji odgovarajući na pitanja novinara.

Ona je ponovila da vlada nikakvo takvo pismo nije dobila, ali da je od direktora Sekretarijata energetske zajednice Janeza Kopača dobila kopiju pisma koje je ta zajednica 2010. godine poslala Škundriću gde ga jasno upozorava na sve probleme.

"Ja to pismo nisam videla do pre dva dana" rekla je Mihajlovićeva i podvukla da je EK u jednom trenutku upozoravala zemlje članice pa i Srbiju o tome da nije sve uskladjeno sa "trećim energetskim paketom" EU.

Ona je rekla da je u Srbiji trenutno u javnoj raspravi zakon o energetici koji u potpunosti sadrži "treći paket", koji je odnosi na učestvovanje eventualnog trećeg partnera u nekim poslovima, i da će kao takav i biti usvojen.

Mihajlović je navela da u celoj priči postoje tri stepena ili tri kruga odnosno da moraju da se dogovore Rusija i EU, da EU sa svojim članicama kroz koje prolazi Južni tok takodje mora da napravi dogovor, a tu je i razgovor Srbije sa Rusijom i EU.

Ono što je važno,a to je rečeno i u EU, to je da ovo ne odlaže izgradnju Južnog toka, ukazala je MIhajlović.

Mihajlović je navela da stvari treba gledati malo šire te da je ovom trenutku ipak stvar mnogo više politička i radi se više o odnosima Ukrajine, Rusije i EU nego što je ta priča vezana samo za Južni tok.

Ivica Dačić

Ivica Dačić | Foto: Nenad Đorđević

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se sa direktorom Gasproma
Aleksejem Milerom dogovorio da Vlada ne treba da daje garancije za kredit od 75 miliona evra, potreban kao osnivački ulog Srbijagasa u zajedničkom preduzeću za
gasovod "Južni tok".

Neće biti dodatnog zaduživanja za Srbiju, nego će se taj ulog vraćati od prihoda za prolaz gasa kad "Južni tok" bude izgrađen, rekao je Dačić novinarima posle otvaranja poslovne konferencije "Srbija i dijaspora".

Kako je istakao, garancije za tih 75 miliona evra su već bile planirane u budžetu Srbije, ali je Vlada, želeći da smanji nivo zaduženosti zemlje, postigla dogovor sa
Gaspromom i zakon o toj garanciji neće ići u proceduru u parlament.

Dačić je dodao da će se u januaru sa Gaspromom dogovarati detalji otplate tih sredstava, ali da Srbija ne želi da sve što se zaradi od tarifa za prenos gasa preko njene teritorije ide u te svrhe, nego da "dobar deo" toga ide u budžet.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP