Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MENJA SE KRIVIČNI ZAKONIK

Srbija uvodi doživotnu robiju?!

Autor: Alo.rs | 30.04.2015 - 01:04:00h | Komentara: 3

Srbija bi u septembru trebalo da uvede doživotnu kaznu zatvora za teška ubistva!

Zatvor ilustracija | Foto: Profimedia

Ilustracija: Profimedia

U Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika između ostalog je navedeno:

“Zatvor od 30 do 40 godina zamenjuje se doživotnim zatvorom. Osuđenik na doživotni zatvor uslovno se može otpustiti ako je izdržao 25 godina. Doživotni zatvor ne može se izreći licu koje u vreme izvršenja krivičnog dela nije navršilo 21 godinu života. Doživotni zatvor ne može se izreći u slučajevima prekoračenja nužne odbrane, smanjene uračunljivosti...”, navodi Informer.

Nacrt novog krivičnog zakonika izradilo je ministarstvo pravde, a obrazloženje izmena sačinio je profesor Zoran Stojanović:

- Prilikom propisivanja dožiotne kazne zatvora trebalo bi poštovati i stav Evropskog suda za ljudska prava iz 2013, a to je da se ona ne može propisati i izreći bez prava osuđšenog da po određenom osnovu kazna kraće traje (uslovni otpust, pomilovanje ili amnestija).

U nacrtu zakona navodi se da je u našoj praksi primećeno da sudovi retko dopuštaju uslovni otpust, odnosno da je procent uslovno otpuštenih lica u Srbiji u poređenju sa drugim evropskim zemljama niži.

Kao osnovni razlog za donošenje novog krivičnog zakona jeste usaglašavanje sa određenim standardima u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Milan Škulić, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, smatra da je dosadašnja kazna od 30 i 40 godina nehumanija od doživotnog zatvora.

- U praksi je maksimalna kazna od 30 i 40 godina vrlo često doživotni zatvor. Osobe osuđene na takve kazne najčešće i umiru u zatvoru. A ako bi i dočekale kraj kazne, izašle bi u oznom ivotnom dobu, kada su već izgubile sve kontakte sa porodicom i prijatejima, bez ikakvih prihoda i zaposlenja. Praktično bi bili prepušteni ulici, nesposobni za život. Njima je zatvor dom i često ponove krivično delo kako bi se tamo vratili. S tog stanovišta doživotni zatvor je humaniji, mada ima dosta argumenata i za i protiv takve odluke - smatra profesor Škulić i dodaje da najveći broj zemalja zapadne Evrope koje nemaju smrtnu kaznu kao zamenu imaju doživotni zatvor, uz mogućnost uslovnog otpuštanja.

Poslednji komentari
  • Mix Vreme: 30.04.2015 01:40h

    Ako je dozivotna, onda je dozivotna, bez prava na slobodu do kraja zivota, kako joj samo ime kaze. Spretni advokati ce vaditi najteze kriminalce posle 25 umesto sadasnjih 40!!!!

  • EnkooknE Vreme: 30.04.2015 11:50h

    Hvala dragom bogu.

  • bez kvoruma Vreme: 30.04.2015 19:28h

    nikako, pa mi smo se toliko trudili da uvezemo demokratiju sa zapada, pa smo u nekim stvarima veći katolici od pape, a sad ovako drastične mere. trebalo bi doživotno da nose nanogice ili narukvice, jer kakve su nam bezbednosne strukture , tužilaštvo, sudstvo !!!!! pa u ovoj državi advokati kolo vode, vedre i oblače, kakvi more sudije i tužioci. ispade da u srbiju niko nije zaslužio toliku vremensku kaznu usled opet toliko olakšavajućih okolnosti itd. naravno samo oni koji podignu ruku na vladajuće strikture, a za ostalu boraniju uslovi, uslovi i samo uslovi. dokle bre?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP