Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREMIJER SRBIJE OŠTRO UZVRATIO NA REZOLUCIJU EVROPSKOG PARLAMENTA

Srbija više nije vreća za udaranje!

Autor: Ekipa Alo! | 28.11.2014 - 07:00:00h | Komentara: 3

Premijer Aleksandar Vučić veoma oštro je reagovao na rezoluciju Evropskog parlamenta kojom se pozivaju vlasti u Srbiji da se “ograde od izjava Vojislava Šešelja”, rekavši da je uvredljiva, uznemirujuća i veoma razočaravajuća za Srbiju. Iza ovog dokumenta se, kako je rekao, kriju ili licemerje ili želja da se naudi Srbiji.

„Ili je u pitanju licemerje neslućenih  razmera ili je u pitanju želja da se  naškodi Srbiji“, poručio je Vučić

„Ili je u pitanju licemerje neslućenih razmera ili je u pitanju želja da se naškodi Srbiji“, poručio je Vučić | Foto: Emil Čonkić

Vučić je gotovo celu vanrednu konferenciju za medije posvetio kritici na račun Evropskog parlamenta, a posebno Hrvatske, čiji poslanici su inicirali usvajanje rezolucije.


- Srbija je danas osuđena što nije politički i pravno adekvatno reagovala na dolazak gospodina Šešelja. Ko ga je pustio iz Haga, mi ili vi? Jeste li nas pitali nešto o tome? Niste... Zašto je doneta rezolucija u kojoj se Srbija optužuje za nešto što niko od njih ne razume? Ili razumeju. Ili je u pitanju licemerje neslućenih razmera, ili je u pitanju želja da se naškodi Srbiji, ili iz nekih drugih razloga. Ne postoji nijedan čovek na kugli zemaljskoj koji bi rukovdostvo Srbije mogao da poveže sa gospodinom Šešeljom i zato neću da ulazim u matricu koju žele da nametnu Hrvatska i evropski parlamentarci - poručio je Vučić.

Kako je rekao, oni su u tome uspeli jer je to bio njihov interes.
- Oni koji su podneli rezoluciju hteli su da unize ugled Srbije jer ona više nije mala i beznačajna kao što je bila, nije više vreća za udaranje. Više joj ekonomija neće biti slabija nego što je bila jer postoje parametri koji pokazuju kako će izgledati neka zemlja za dve ili tri godine i iz tih parametara se vidi da ćemo imati svetliju budućnost nego neki drugi uz regiona - naglasio je premijer, uz opasku da se slične rezolucije nisu usvajale zbog Marka Perkovića Tomsona, koji peva ustaške pesme, Josipa Šimunića, koji se navijačima obraća ustaškim pozdravom, ili generala Anta Gotovine, koji je optužen za najteže zločine.

- Zašto niste doneli rezoluciju, već se dočekuju kao heroji? Kakvo je to licemerje Evropskog parlamenta i evropskih parlamentaraca? Šta hoćete? Da ćutimo? Da rušite Srbiju neistinama i falsifikovanjem činjenica? I da Srbija ne sme da vam odgovori i da niko iz Srbije ne sme da vam odgovori, jer će da čuva svoju karijeru? - naglasio je Vučić. On je poručio da Srbija ne dozvoljava da se unižava lažima kao što je urađeno u Strazburu i podsetio na incidente u Hrvatskoj zbog postavljanja ćiriličnih tabli.

- Bićemo posvećeni regionalnoj saradnji, dijalogu i miru, ali nikada nećemo pristati na laži, licemerje i nametnutu kolektivnu odgovornost. Srbija nije srušila i uništila nijednu tablu na latiničnom pismu, a imamo ih na desetine hiljada. Nemojte da nam predavanja o demokratiji drže oni koji nisu u stanju da sačuvaju deset tabli na ćiriličnom pismu - rekao je Vučić.

Predsednik srpske vlade je objasnio da se povodom rezolucije obratio javnosti jer vlast u Srbiji ne želi da se skriva ni da beži od nečega što, kako je rekao, nismo razumeli ili što ni oni koji su za to glasali nisu razumeli “ni kako, ni zašto, ni o čemu su danas glasali”. On je napomenuo i da usvojeni dokument nije važan ni obavezujući, osim što pokazuje nekoliko veoma važnih stvari.

- Ovo je trebalo da predstavlja nešto kao nauk za građane naše zemlje, da dobro vidimo kako se odnose prema nama, šta je to što stvarno misle o nama, kako nas doživljavaju i sa koliko muka i teškoća objektivnih, ali i nekih kojima se nismo nadali ćemo se tek suočavati na našem evropskom putu i u bliskoj budućnosti svakako - izjavio je Vučić.

Evropski  parlament

Evropski parlament

Šta je usvojio Evropski parlament

Evropski parlament juče je, posle jednosatne rasprave, usvojio rezoluciju o lideru radikala Vojislavu Šešelju u kojoj se Haški tribunal poziva da preispita uslove njegovog puštanja na slobodu, a srpske vlasti da se ograde od njegovih izjava. U raspravi uoči usvajanja rezolucije, najviše su hrvatski poslanici zahtevali da srpske vlasti politički reaguju i zakonski onemoguće Šešeljeve poruke mržnje, a Haškom sudu je predočeno da mora da povrati verodostojnost. U rezoluciji stoji da “Parlament snažno osuđuje Šešeljevo ratno huškanje, podsticanje na mržnju, ohrabrivanje teritorijalnih pretenzija i pokušaje da se Srbija skrene sa evropskog puta”. Osim toga, Parlament upozorava da su Šešeljeve provokativne izjave otvorile ratne rane i da bi mogle da podriju napore za postizanje regionalnog pomirenja i napredak koji je postignut poslednjih godina. U rezoluciji se za zabrinutošću konstatuje da srpske vlasti nisu ni politički ni pravno reagovale na Šešeljevo ponašanje i od njih se zahteva da se ne samo oštro ograde od Šešeljevih izjava, nego da istraže da li je došlo do kršenja članova srpskog krivičnog zakona koji zabranjuju govor mržnje i diskriminaciju. Evropski parlamentarci su zatražili od Haškog tribunala da preispita uslove pod kojima je Šešelj privremeno pušten iz pritvora, ukazujući da takvo odstupanje od standarda šteti ciljevima Tribunala i podriva poverenje u međunarodnu pravdu. U rezoluciju, koja nema obavezujući karakter, nije ušao zahtev evropskih liberala i zelenih da se od Srbije zatraži da otvori vojne arhive bivše SFRJ kako bi se omogućilo utvrđivanje odgovornosti za zločine i utvrdila sudbina nestalih.

Poslednji komentari
  • realno87 Vreme: 28.11.2014 08:26h

    neda premijer svoju vrecu za udaranje.on bije po svom narodu i nikom neda da mu se mesa.on hoce da prednjaci u unistavnju istoga.

  • picek Vreme: 28.11.2014 18:11h

    ,, srbija nije vreća za udaranje ,, ??? retorika premijera me podseća na ne tako davnu prošlost kada je još jedan srpski gospodar izjavio poznatu rečenicu ,, srbija se saginjati neće ,, ???????????? šta se posle toga desilo svima nam je poznato. treba dva puta razmisliti pre no što nešto u etar kažeš. nemoj se premijeru mnogo oslanjati na ruse, i cobe im je verovao pa.......!?

  • davca Vreme: 28.11.2014 18:16h

    Samo ostro gosp.Vucicu pokazite zube ,neka vide da nema vise zezanja snama..BRAVOO..

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP