Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

GODIŠNJI IZVEŠTAJ GSA

Srbija zabeležila pomake u poštovanju prava LGBT osoba

Autor: Tanjug | 25.03.2015 - 14:42:00h | Komentara: 0

Srbija je zabeležila pomake u oblasti stanja ljudskih prava LGBT populacije, a jedan od pokazatelja je uspešno održavanje Parade ponosa prošle godine, kao i bolji odnos političkih faktora i državnih institucija, rečeno je danas u Skupštini Srbije.

Gej Strejt Alijansa

Gej Strejt Alijansa

"U Srbiji je prvi put od 2007. godine sloboda okupljanja poštovana u potpunosti", kazala je izvršna direktorka Gej strejt alijanse (GSA) Mirjana Bogdanović na predstavljanju godišnjeg izveštaja te organizacije o stanju ljudskih prava LGBT osoba.


Parada ponosa je prošla bez ijednog incidenta i nesumnjivo je imala značajnu političku podršku, što se moglo videti po prisustvu državnih funkcionera i opozicionih političkih partija, rekla je ona, dodajući da su policijske snage štitite LGBT osobe prošle godine tokom različitih manifestacija.


Ambasador Velike Britanije u Beogradu Denis Kif pohvalio je Srbiju da je napravila veliki iskorak time što što je omogućila da se održi Parada ponosa izrazivši nadu da će reformski napori Vlade Srbije doprinetu unapređenju slobode i prava svih građana i građanki Srbije.

Lazar Pavlović GSA

Lazar Pavlović | Foto: Emil Čonkić

 
Predsednik GSA Lazar Pavlović rekao je da nije zabeležan rast slučajeva nasilja i diskriminacije prema LGBT osoba u odnosu na 2013. godinu, ali da je izmenjena struktura.


Precizirao je da su smanjeni fizički napadi, pokušaji napada i pretnje, ali da je došlo do porasta porodičnog i partnerskog nasilja.


"Broj prijavljenih slučajeva je povećan, što je dobar signal. Mi radimo na tome da se taj broj poveća, kako bi što manje slučajeva ostalo nerešeno", istakao je Pavlović.


Kao najveći izazov, on je naveo, rad sa građanima na uklanjanju predrasuda.


Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović kaže da posebnu pažnju treba obratiti na procesuiranje predmeta diskriminacije i govora mržnje koji je izvršen prema LGBT osobama.

Meho Omerović

Meho Omerović | Foto: Nenad Božović


"Na taj način ohrabrili bismo žrtve dikriminacije da se bez straha i nepoverenja obrate nadležnim insititucijama, ako trpe dikriminaciju", rekao je Omerović.


On je istakao da se priprema predlog Deklaracije protiv nasilja, govora mržnje i zločina iz mržnje i dodao da je važno da se o njihovom položaju što više govori.


Kao jedan od dobrih primera integracije LGBT osoba u društvo, šef političkog odeljenja delegacije EU u Srbiji Luka Bjankoni naveo je Međunarodni muzički festival "Zona tolerancije" koji organizuju grad Zaječar i Gej strejt alijansa, 1. i 2. maja ove godine.


Naveo je da su rodni identitet i seksualna orjentacija širom sveta izgovori za ugrožavanja prava i slovoda LGBT osoba.

Kandidat broj 1: Jadranka Joksimović

Jadranka Joksimović | Foto: RAS


Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je povodom izveštaja GSA o stanju ljuskih prava da je veoma bitna njihova integracija u društvo.


U Srbiji je tokom prošle godine prijavljeno sedam fizičkih i 12 verbalnih napada na pripadnike LGBT populacije, policija je intervenisala i prosledila deset izveštaja nadležnom tužilaštvu, a 11 osoba je procesuirano, rekao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.


Prema njegovim rečima, u istom periodu bilo je 66 pretnji LGBT populaciji putem društvenih mreža.


"Policija je intervenisala, prema 25 osoba preduzeli smo mere iz naše nadležnosti i podneli smo 45 krivičnih prijava", rekao je Stefanović u Skupštini Srbije gde je predstavljen izveštaj o stanju ljudskih prava LGBT osoba.


Stefanović je poručio da Srbija ne sme biti plodno tle za širenje mržnje prema bilo kome ko je drugačije seksulane orijentacije i dodao da se neće dozvoliti njihovo bezbednosno ugrožavanje samo zato što su drugačije seksualne orjentacije.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP