Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SEDNICA SB UN O KOSOVU:

Srbija želi mir, ali ne želi da je ponižavaju!

Autor: S. V. | 22.03.2013 - 23:03:00h | Komentara: 0

U sedištu UN u Njujorku na sednici Saveta bezbednosti na kojoj se govorilo o situaciji na Kosovu, premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija čvrsto opredeljena za mir.

Delegaciju Srbije  predstavljali Ivica  Dačić i Ivan Mrkić

Delegaciju Srbije predstavljali Ivica Dačić i Ivan Mrkić | Foto: FoNet

On je kazao kako je neophodno da Unmik ostane na Kosovu i naglasio da pregovori sa Prištinom ne vode ka priznanju Kosova.
Premijer je izjavio da je Srbija opredeljena da ide u susret evropskoj budućnosti.


- Posle mnogo godina sukoba, region treba da uđe u fazu izgradnje dijaloga. Srbija je opredeljena za dijalog. Ali za napredak u odnosima Beograda i Prištine neophodna je politička volja i hrabrost za kompromis. Srbija želi da dijalog uspe, ali ne želi poniženje i dvostruke standarde. Nadam se da će dijalog dovesti do pravednog i trajnog rešenja i da ćemo se svi okrenuti budućnosti - rekao je Dačić, zalažući se za značajniju ulogu UN i u istrazi o navodima iz izveštaja Dika Martija o trgovini organima.

Ivica Dačić

Ivica Dačić | Foto: Emil Čonkić

Predstavljajući nov tromesečni izveštaj generalni sekretar svetske organizacije Ban Ki Mun je kazao da je u prethodnom periodu postignut značajan korak napred podizanjem dijaloga Beograda i Prištine na viši politički nivo, ali je kosovske vlasti pozvao da odlučno reaguju na izražavanje netrpeljivosti prema Srbima. Kada je reč o situaciji u severnoj Mitrovici, on je istakao da je potrebno koordinisano delovanje i pažnja, kako bi se sva teška pitanja rešila dobronamerno i tako izbegle dalje tenzije.

Šef UNMIK-a Farid Zarif pozdravio dijalog Beograda i Prištine i oštro osudio rušenje srpskih nadgrobnih spomenika ističući da su SPC i kosovski Srbi zabrinuti zbog ovakvih događaja. Kosovski premijer Hašim Tači je rekao da je „destruktivna politika paralelnih struktura“ podrivala nastojanja njegove vlade da se Srbi sa severa Kosova integrišu.

- Uloga Srbije je i dalje destruktivna i otežava situaciju na severu Kosova - rekao je Tači, najavljujući da će od Srbije tražiti „kompenzaciju za ratnu štetu“. On je odbacio mogućnost da se zajednici srpskih opština da izvršna vlast, navodeći da je Ahtisarijev plan najvelikodušniji ishod koji Priština može da ponudi. Pored Dačića, u našoj delegaciji bio je i ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP