Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SVE SAMI OTROVI

Srbija zemlja otrovnih materija: između aflatoksina, Odžaka i ohratoksina

Autor: N.J./RTS/Tanjug | 08.04.2014 - 11:07:00h | Komentara: 1

Pokrajinska inspekcija Vojvodine zabranila je korišćenje vode u opštini Odžaci jer je u vodovodu pronađena veoma opasna bakterija "Pseudomonas aeruginosa". Povodom prisustva ohratoksina u nekim sprskim proizvodima povučenim sa tržišta EU toksikolog Vojnomedicinske akademije Miodrag Jovanović kaže da se ohratoksin smatra kancerogenom i blago mutagenom materijom, koja menja DNK u ćelijama

Odžaci: Užice drugi deo

Načelnik Sanitarne inspekcije Pokrajinskog sekretarijata za zdravlje i socijalnu politiku Milorad Lazić rekao je da je ta bakterija izrazito otporna, a problem je što je ni hlor ne uništava.

U onakvoj pustoši, jeftinija voda!

Lazić je objasnio da je neophodan poseban hemijski tretman vode i da će nova analiza vode biti urađena danas oko podneva, prenela je Radio-televizija Vojvodine.


Lazić je upozorio žitelje Odžaka da vodu iz vodovoda ne koriste ni za piće, ni za kuvanje, ali ni za kupanje.

Evropska Unija vratila pojedine proizvode zbog toksičnosti

Povodom prisustva ohratoksina u nekim sprskim proizvodima povučenim sa tržišta EU toksikolog Vojnomedicinske akademije Miodrag Jovanović kaže da se ohratoksin smatra kancerogenom i blago mutagenom materijom, koja menja DNK u ćelijama.

Skupština Srbije  danas bi trebalo da  raspravlja o aferi  „aflatoksini u mleku“


Jovanović je Tanjugu rekao da je ohratoksin - toksin iz gljivica i da pripada istom rodu gljivica kao i aflatoksin.
"Kao i kod aflatoksina ne postoji akutna opasnost po zdravlje. Vrlo često se ovaj toksin nalazi u kafi, vinu, groždju, suvom groždju, žitaricama, a u velikim koncentracijama može biti i u životinjskim produktima, jer se koncentriše u tkivima i organima. Akutna toksičnost ne postoji, kao što nije bilo ni kod aflatoksina", objašnjava Jovanović.

Zbog afere „aflatoksin”  mlekari dižu cene, a kroz  postupak reorganizacije gasni gigant će morati da se odrekne „Agroživa”

Šta izabrati a manje se otrovati | Foto: Dimitrije Goll

 
On dodaje da se hronična toksičnost za ljude pretpostavlja, ali da nikada nije dokazana. Dokazana je samo eksperimentima na životinjama i otuda je ohratoksin proglašen kancerogenom materijom, supstanca koja može da doprinese razvoju tumora i to naročito jetre i bubrega.
"Toksičnost je dokazana na životinjama, medjutim pretpostavka je da mora da postoji genetska predispozicija za razvoj malignih obolenja bubrega i jetre, a da je ovaj toksin spoljšnji faktor koji na njih utiče", pojašnjava Jovanović.


Na području balkanskog poluostrva ovaj toksin, kako kaže, dovode u vezu i sa balkanskom nefropatijom, hroničnim obolenjem bubrega karakterističnim za podunavske zemlje i za našu zemlju, ali da nijednom studijom to nije dokazano.

Evropska Unija


Štrudla sa smokvama i krekeri srpskih proizvodjača povučeni su sa tržišta EU jer sadrže nedozvoljen nivo ohratoksina A - toksične materije.
Po propisima EU, dozvoljeno je tri mikrograma orhatoksina po kilogramu proizvoda za odrasle, i 0,5 mikrograma za decu. U štrudli sa smokvama, prema navodima Nacionalne organizacije potrošača Srbije, bilo je više od 15 mikrograma, a u krekerima - deset mikrograma toksične plesni.

Poslednji komentari
  • Krpelj Vreme: 29.04.2014 13:02h

    Voda u Odžacima je ispravna za piće. Miroslav je ipak pristao da uradi dezinfekciju i bakterija je pobeđena. Kuriozitet: dezinfekcija je rađena ekološki tj BEZ HLORA !! Samo upotrebom preparata Sanosil.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP