Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREDSEDNIK OPŠTINE PARAĆIN UPOZORAVA

Srbijagas gura Staklaru u stečaj!

Autor: G. Jevremović | 14.04.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović upozorio je ministra privrede Željka Sertića da zbog „zelenaških kamata ‚Srbijagas‘ gura ‚Srpsku fabriku stakla u stečaj‘“. On je u pismu predložio hitan sastanak u ministarstvu kako bi se pronašlo rešenje za višemesečnu blokadu računa. Sindikati „Staklare“ su prošlog ponedeljka inače, već najavili da će, ukoliko dođe do stečaja, razbiti po autoputu milion tona stakla!

Sindikalci kažu da će lager vredan 16 miliona evra, težine milion tona, razbiti na autoputu

Sindikalci kažu da će lager vredan 16 miliona evra, težine milion tona, razbiti na autoputu | Foto: RAS

- „Staklara“ se suočava sa problemom blokade državnih institucija i nemogućnosti „Srbijagasa“ da reprogramira stari dug i izmeni uslove pozajmice. „Srbijagas“ je dok je upravljao SFS, kao ćerki firmi odobrio pozajmicu, pod veoma nepovoljnim uslovima - ističe Paunović u pismu upućenom Sertiću i dodaje da se problem „Staklare“ može rešiti reprogramom duga prema „Srbijagasu“, ali „čini se da niko u tom javnom preduzeću nema ovlašćenja da donese takvu odluku“.

„Dule,  olabavi, nije  sve u lovi“

„Dule, olabavi, nije sve u lovi“ | Foto: Nenad Mihajlović

 
Paunović smatara da će „Staklara“, ukoliko se ništa ne preduzme, bez pravog razloga otići u stečaj, prestati da funkcioniše i ući u novu agoniju.
- Za razliku od smederevske „Železare“, reč je modernoj fabrici koja zapošljava veliki broj ljudi, ima tržište i osigurane poslove, a njeni proizvodi u velikoj meri mogu zameniti uvoz. Međutim, u fabrikama ovakvog tipa nemoguće je zaustaviti proizvodnju, zbog tehnologije topljenja stakla, a da to ne znači dugotrajnu obustavu rada - naglašava on.

„Moderna fabrika sa punim  proizvodnim kapacitetom je  pred kolapsom zbog ‚zelenaških kamata‘“, kaže Saša Paunović

„Moderna fabrika sa punim proizvodnim kapacitetom je pred kolapsom zbog ‚zelenaških kamata‘“, kaže Saša Paunović | Foto: G. J.


Paunović podseća je da novi vlasnik bugarski „Glasindustri“ investirao 116 miliona evra u SFS, što prevazilazi obaveze iz ugovora, kao i da je „Staklara“ mesecima u blokadi zbog garancija datih „Srbijagasu“ pre privatizacije, kada je to preduzeće upravljalo „Staklarom“. I to, kako navodi, na ime pozajmice za povezivanje staža radnicima pod uslovima koji se, po rečima sindikalaca i poslovodstva graniče sa zelenaškim, uz dodatno obezbeđenje u proizvodima.

- Bila bi prava sramota da izgubimo fabriku koja zapošljava preko 800 radnika i ima jasnu perspektivnu - zaključuje on. Sindiklaci strahujući od stečaja, najavljuju da će kompletan lager u vrednosti 16 miliona evra, težine milion tona, izvesti na autoput i razbiti.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP