Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROGLAŠENA VANREDNA ODBRANA OD POPLAVA

Srbijavode: Nema razloga za brigu!

Autor: Tanjug | 05.03.2015 - 14:34:00h | Komentara: 0

Srbijavode su jutros u 10 sati proglasile vanrednu odbranu od poplava na području sliva Zapadne Morave, ali to nije razlog za brigu, jer su vodotokovi prvog reda, koji su prošle godine izazivali najviše problema sada uređeni, izjavila je Tanjugu načelnica čačanskog Gradskog štaba za vanredne situacije, Bojana Ikodinović.

Stadion FK Borac, Čačak

Stadion FK Borac, Čačak

 
Na području Čačka pada sneg, ali ne bi trebalo da bude većih teškoća. Večeras će biti dostavljeni džakovi, i bice iskorišćeni ukoliko bude potrebe za tim, navela je ona. Što se tiče vodotokova drugog reda, za koje je nadležna lokalna samouprava, ona je apelovala na sugrađane da provere da li su kanali pročišćeni, i da ne bacaju u korita nikakav otpad.
"Obzirom na snežne padavine, zimske službe su u pripravnosti, odnosno sva javna preduzeća i mehanizacija. Ima dovoljno soli za slučaj poledice i mraza, budžetom su opredeljena znatna sredstva za redovne i vanredne delatnosti, pa se može reći da je grad Čačak spreman za predstojeći period, zaključila je Ikodinovićeva.

Poplava u Pirotu

Poplava u Pirotu

 
Jovanka Ćirković šef Radne jedinice Zapadna Morava iz Srbijavoda kaže da na ovom području od noćas traju padavine, najpre kiša, a potom i sneg, i da je najavljeno 60 milimetara po metru kvadratnom za 24 sata. Ovakvo stanje je na celom području jugozapadne Srbije, pa se očekuje da talas stigne i na našu teritoriju.
Velika oštećenja nastala nakon prošlogodinjih poplava su u potpunosti sanirana, pa trenutno nema otvorenih proboja na nasipima, kazala je ona. Prema njenim rečima, na reci Čemernici su sanirana sva oštećenja, nasipi su funkcionalni, a uslovi protoka vode u koritu su poboljšani sečenjem drveća i otklanjanjem zemljanih sprudova, pa se ne očekuju nikakvi problemi.

Na nasipima Zapadne Morave zatvoreni su svi proboji, a veliko oštećenje obale koje je ugrožavalo stabilnost nasipa u industrijskoj zoni, što bi moglo biti katastrofalno, je sanirano jakom obaloutvrdom od kamena. Blaže oštećenje biće sanirano kroz plan i program iduće godine, istakla je Ćirkovićeva i dodala da u Čačku nema više velikih oštećenja koja bi mogla da ugroze objekte, industriju i puteve, pa se ne očekuju ogromni problemi.

Ona je rekla da će sigurno biti velikog vodostaja, i da može doći do teškoća na manjim bujičnim tokovima, gde može doći do izlivanja. Zbog toga će hidrološka situacija biti pod stalnim nadzorom, naglasila je Ćirkovićeva.

U Lučanima nema vodnih objekata, tamo uvek ima problema sa izlivanjem. Hitni interventni radovi predviđeni nakon prošlogodišnjih poplava su završeni, uklonjeno je svo drveće, kao i sprudovi u koritu, koje je prošireno, pa može proteći mnogo više vode, zaključila je ona.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP