Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NEMAČKA JOŠ NIJE PRELOMILA

Srbiji ispostavljaju nove uslove!

Autor: Novosti | 15.11.2014 - 23:06:00h | Komentara: 4

Iako se ne zna kad će biti otvoreno prvo poglavlje pregovora sa EU, članice u susedstvu Srbije već su spremile svoje zahteve.


Evropska unija

Evropska unija | Foto: Nenad Kojadinović

Nemačka još nije prelomila da li će dati zeleno svetlo da Srbija otvori prvo pregovaračko poglavlje sa EU u decembru, a prema nezvaničnim signalima koji stižu iz Berlina, male su šanse da će se to desiti pre juna 2015.
Kako je za Novosti potvrdio i ambasador Nemačke u Beogradu Hajnc Vilhelm, za Berlin je ključ za otvaranje poglavlja potpuna primena Briselskog sporazuma, a za to će biti potrebno još najmanje nekoliko meseci.
I šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević poručila je da je Nemačka jedina zemlja koja još nije aminovala otvaranje prvih poglavlja, među kojima, po njima, mora biti i Poglavlje 35, o Kosovu.
Konačna pozicija Berlina mogla bi biti poznata posle posete vicekancelara i ministra privrede i energetike Zigmara Gabrijela, koji sutra stiže u Beograd.
Iako je "predznak“ Gabrijelove posete ekonomski, on će u Beograd, kako saznaju Novosti, doneti i određene političke poruke, pre svega da Nemačka vidi Srbiju kao stub stabilnosti na Zapadnom Balkanu, da je što pre želi u EU, ali bez - preciznih rokova tog puta.
Bez obzira na tajming otvaranja prvih poglavlja, tokom pregovora o članstvu sa EU Srbija mora da računa na to da će svaka od 28 članica Unije nastojati da tokom tog procesa reši sva otvorena pitanja koja ima sa našom zemljom.
Nemačkoj je već sada prioritet i otkrivanje političkih nalogodavaca napada na njihovu ambasadu, a svoju listu zahteva polako nam saopštava i Zagreb.
Prvo su od Evropske komisije zatražili da nam se kao uslov postavi poštovanje Sporazuma o zaštiti manjina između Hrvatske i Srbije, a onda su pre dva dana stigli i zahtevi za nove procese oko Vukovara.
Praktično, nema susedne države, članice EU, koja već nije signalizirala šta joj sve nije po volji u odnosima sa Beogradom, a najčešće je reč o položaju njihovih sunarodnika.
Tako je Rumunija istakla pitanje Vlaha, Mađarska potencira veća prava svojih sunarodnika u Vojvodini, dok su iz Bugarske čuli zahtevi o "ustupanju“ teritorija oko Bosilegrada, Dimitrovgrada i Strumice.
Nekadašnji diplomata Dušan Spasojević ne sumnja da će svaka članica EU tokom pregovora sa Srbijom iskoristiti svoj ucenjivački potencijal da ostvari svoje interese.
"Već smo imali iskustvo sa Litvanijom, koja nas je u ranijim fazama blokirala zbog jednog slučaja privatizacije. Od Hrvatske očekujem podmetanje noge na svakom koraku. Ali, od toga kako ćemo se mi postaviti pred prvom ucenom, zavisi hoće li u red onih koji nas uslovljavaju stati i ostali".
Blokade dozvoljene
Nema nikakve pravne obaveze da se susedne države uzdrže od blokade pregovora sa državom kandidatom, objasnila je Tanja Miščević.
"Tokom pregovora o članstvu mora se računati na to da će svaki problem i nerešeno pitanje te države nastojiti da reše. Svaka od njih, u svakom momentu može da utiče na proces. Zato je naš cilj da takva pitanja odmah pokušamo da zajednički rešavamo".
Poslednji komentari
  • promilko Vreme: 16.11.2014 09:22h

    Prelamaju oni nas preko ovih ljigavaca sve zvoni.

  • Dejan Vreme: 16.11.2014 09:46h

    Mora onako kako švaba kaže ! E sad će mo da učimo i kako se jodluje !

  • Runaway Vreme: 16.11.2014 11:28h

    Zvanična izjava je da im tamo ne trebaju ekonomski bogalji, tako da ćemo mi tamo ući kad proradi drveni šporet i prdne kvočka.

  • boky Vreme: 16.11.2014 19:21h

    nesposobno rukovodstvo srbije nije postavljalo uslove prilikom prijema hrvatske, ni vracanje materijalnih i nematreijalnih prava srbima proteranim iz hrvatske, resenje pitanja granica i sl. sad ce oni postavljati recimo uslov resenja pitanja granica kada srbija pokusa uci u eu. nasi politicari ne vide dalje od nosa to su najvece neznalice u celoj evropi. jedino sto ih zanima jeste licna korist i svi su se dobro nafatirali

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP