Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BEOGRADSKI NADBISKUP:

Srbiji je mesto u EU, a ćirilici u Hrvatskoj

Autor: Ekipa Alo! | 23.12.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar izjavio je juče kako je ubeđen da će Srbija postati članica Evropske unije, rekavši da bi sve drugačije bila velika šteta za državu, Evropu i svet.

Mir i ljubav: Hočevar

Mir i ljubav: Hočevar | Foto: Božidar Petrović

„Kao što je nama potrebna Evropa, Evropa treba nas. Ako ne bi došlo do evropeizacije Srbije, poremetio bi se odnos Evrope u čitavom globalnom svetu i to bi bila velika šteta za sve - Srbiju, Evropu i čitav svet“, rekao je Hočevar.

Ocenjujući da bi sve crkve u Srbiji bile jednako na dobitku od priključenja države EU, beogradski nadbiskup je istakao da to pre svega znači stabilno društvo u kome se čini sve da nema ratova i da ne izbijaju veliki nemiri, već da se „sinergijom svih članova evropske zajednice radi na miru“. Govoreći o dolasku pape u Srbiju, Hočevar je rekao da je to pitanje dijaloga i koncenzusa, istakavši da je to, takođe, važno pitanje i za Srbiju i Evropu.
U Vatikanu, kao i kod predstavnika vlasti u Srbiji, ponovio je, postoji volja za realizaciju te posete, što nije slučaj i sa SPC. Kada je u pitanju postavljanje ćiriličnih tabli u Hrvatskoj, on je naveo da sama ta reč izaziva emocije. U svakoj zemlji, dodaje, manjine imaju posebnu ulogu i da im zato treba posvećivati posebnu pažnju.
Stoga, pitanje ćirilice u Hrvatskoj ne treba posmatrati emotivno tim pre jer, kako je rekao, Hrvati znaju da je ćirilica i njihovo pismo. A što se tiče odnosa većine i manjine, Hočevar kaže da oni treba da budu rešeni prema EU standardima.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP