Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MRAČNE PROGNOZE SVETSKE BANKE

Srbiji ne "cvetaju ruže"

Autor: Tanjug | 11.06.2015 - 11:56:00h | Komentara: 0

Zemlje Zapadnog Balkana u ovoj i idućoj godini čeka privredni rast od 1,5 odsto i 2,5 procenata, respektivno, a Srbija će u 2015. imati negativan rast bruto društvenog proizvoda (BDP) od 0,5 odsto, a u 2016. godini rast od 1,5 odsto, ocenjuje Svetska banka u upravo objavljenom junskom izveštaju.

evro novac pare

Ilustracija | Foto: Profimedia

Prognozirani ovogodišnji rast od 1,5 odsto za područje Zapadnog Balkana predstavlja znatno ubrzanje u odnosu na lanjski rast od 0,4 odsto, a optimističnije prognoze su rezultat očekivanja da će ubrzanje neto izvoza pomoći neutralisanju pada investicija i lične potrošnje, navodi SB u izveštaju pod nazivom "Perspektive globalne ekonomije".
Za Bosnu i Hercegovinu, Svetska banka prognozira rast od 2,0 odsto u ovoj i 2,3 odsto u 2016. godini, za Makedoniju rast od 3,5 odnosno 3,8 odsto, za Crnu Goru privredni rast od 3,4 odsto i 2,9 odsto, a za Hrvatsku rast od 0,5 odsto u 2015. i 1,2 odsto u 2016. godini.
Region Zapadnog Balkana i dalje ima problem nedostatka novih kredita, dok je nivo nenaplativih zajmova u tom području među najvišima u čitavom regionu Evrope i Centralne Azije (ECA), odnosno preko 16 odsto, dodaje se u izveštaju.

Kada je reč o bankarskom sistemu u Srbiji, Bugarskoj, Makedoniji, Rumuniji i Albaniji, on je i dalje izložen opasnosti od uticaja grčke grize zbog prisustva brojnih lokalnih podružnica grčkih banaka, navodi se u izveštaju.

Svetska banka se, takođe, osvrnula i na prošlogodišnje poplave u Srbiji i Bosni i Hercegovini, koje su, kako navodi, uništile 15 odsto BDP-a BIH i dva odsto Srbije.

Niske cene nafte su, međutim, doprinele obaranju inflacije u ovom regionu, kao i ublažavanju restriktivnosti monetarne politike, pa su tako centralne banke većine zemalja, poput Srbije, Madjarske, Rumunije i Turske, snizile kamatne stope radi pružanja podsticaja privrednoj aktivnosti u 2015. godini.

Svetska banka navodi u izveštaju i problem nezaposlenosti na području Zapadnog Balkana, koja je i dalje na izuzetno visokom nivou, i ocenjuje da je za ubrzanje privrednog rasta i otvaranje novih radnih mesta, potrebno sprovođenje strukturnih reformi u čitavom regionu.
Globalna privreda će, prema projekcijama Svetske banke, ove godine ostvariti rast od 2,8 odsto, što je manje u odnosu na prognozu iz januara od 3,0 procenta, dok će u 2016-2017. godini ubrzati na 3,2 odsto, što je u skladu sa ranijim predviđanjima.

Privredni rast država Evrope i Centralne Azije će, prema procenama Svetske banke, verovatno dodatno oslabiti u ovoj godini, na samo 1,8 odsto, pošto su sunovrat cena nafte, geopolitičke tenzije i njihovi efekti samo delimično neutralisani kroz skromni oporavak evrozone.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP