Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

STEFANOVIĆ TVRDI

Srbiji ne preti teroristički napad!

Autor: Alo/Agencije | 19.07.2015 - 11:09:00h | Komentara: 0

MUP Srbije nema saznanja da se sprema nekakav teroristički napad u Srbiji, rekao je ministar policije. On je dodao da očekuje hapšenja napadača na Vučića, osvrnuo se na istragu atentata na Beka, ali i ubistvo Jelinovića.

Nebojša Stefanović

Nebojša Stefanović | Foto: Oliver Bunić

Ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je da nema saznanja da se sprema teroristički napad na Srbiju, ali i da uvek postoji objektivna zabrinutost, dodavši da MUP mesecima unazad preduzima bezbednosne mere.

Na konferenciji za novinare Stefanović je rekao da su velike snage policije angažovane na sprovođenju bezbednosnih mera, uključujući i preventivno angažovanje specijalnih jedinica i saradnju sa domaćim i stranim službama.

Ministar policije je naveo da postoji spisak ljudi koji su osumnjičeni za terorizam i koji bi teorijski mogli da ugroze teritoriju Srbije.
"Oni za sada nisu dolazili u Srbiju, niti se sprema nekakav teroristički napad na Srbiju. Uvek postoji objektivna zabrinutost i naša dužnost je da preuzmemo mere", kazao je Stefanović.

On je objasnio da se već nekoliko meseci unazad preduzimaju mere zaštite vitalne infrastrukture i očuvanja bezbenosti na ulicama, istakavši da je povećana samo bezbednost infrastruktunih objekata koji bi teorijski mogli da budu meta, pre svega policijskih objekata.

- Za razliku od jednog dela evropskih gradova koji moraju da imaju vojsku i policiju sa oklopnim transporterima, dugim cevima i osoblje sa automatima koji šetaju ulicama u najprometnijim turističkim mestima, u Srbiji to nije slučaj - rekao je Stefanović.

Govoreći o migrantima koji dolaze u Srbiju, Stefanović je naveo da medju njima ima i vojno sposobnih koji su "prošli neku obuku i verovatno učestvovali u ratovima u zemljama u kojima su bili". "Oni se u Srbiji identifikuju, uzimaju im se otisci i daju informacije o svim pravnim mogućnostima koje imaju kao azilanti", kazao je ministar.

- Do sada, za sedam - osam meseci intenzivnog priliva azilanata nijedan ozbiljan incident nismo imali, a kamoli pokušaj ugrožavanja bezbednosti - rekao je Stefanović, istakavši da policija svako upozorenje ozbiljno prihvata.

On je kazao da više od 1.000 ilegalnih migranata dnevno pokušava da udje u Srbiju, navodeći da je tokom 2015. godine došlo više od 61.500 ilegalnih migranata i da se njihov broj svakog dana uvećava.

Ministar policije je dodao i da policija preduzima mere i štiti granice.

O NAPADU NA VUČIĆA U SREBRENICI

Stefanović je izrazio očekivanje da će tužilaštvo i poliija BiH preduzeti sve da uhapse osumnjičene za pokušaj ubistva premijera Aleksandra Vučića u Potočarima.


- Očekujem da će biti učinjeno brzo i da će se pokazati efikasnost i da će svi oni koje smo očima videli da su pokušali linč na našeg premijera odgovarati vrlo brzo - rekao je Stefanović.

Kako je naveo Tužilaštvo BiH vodi istragu i treba sačekati njene rezultate. On je dodao da je MUP u stalnom kontaktu s ministrima bezbednosti BiH Draganom Mektićem i ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganom Lukačem.


Stefanović navodi sa je MUP Srbije učinio sve sto je mogao u saradnji sa BiH i RS i da će izaći u susret u svemu što se od MUP-a Srbije bude trazilo, a može biti od pomoći.

- Čekaćemo rezultate istrage - rekao je Stefanović, navodeći da nadlezni organi Srbije nemaju istrazne mogućnosti u slučaju pokušaja ubistva Vučića u Potocarima 11. jula na obeležavanju 20. godisnjice zločina u Srebrenici.

SLUČAJ BEKO, UBISTVA I ŠPIJUNI

Policijska uprava u Beogradu posle hapšenja osumnjičene za pokušaj ubistva biznismena Milana Beka intenzivno radi na rasvetljavanju tog slučaja, izjavio je Stefanović.

- Istina je da nam je veoma stalo da ovaj slučaj dovedemo do kraja, da pokažemo sve što je bilo, naravno i da nađemo i sve saučesnike i otkrijemo punu istinu o tom slučaju - kazao je on.


Stefanović je naveo da je očekivao da će osumnjičenoj za pokušaj ubistva Beka, M.A. (31) biti određen jednomesečni pritvor, dodavši da javnost može da računa da će PU Beograd na ovom slučaju raditi intenzivno i konstantno.


Upitan o smrti nemačkog državljanina u Borči, on kaže da je policija koja je obavila uviđaj sve informacije i dokumenta koja je našla predala BIA i da očekuje da će taj slučaj dalje preuzeti BIA.


Na pitanje o ubistvu vlasnika klubova Dragana Jelinovića, Stefanović kaže da u toj istrazi ima odredjenog napretka ali da je najbolje za istragu da ne iznosi informacije.

- Nećete imati nijednu informaciju od nas dok se slučaj ne razreši - kazao ministar, dodavši da je na primeru pokušaja ubistva Milana Beka "shvatio da je najbolje da sa novinarima ne deli nijednu informaciju" jer je to najbolje za istragu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP