Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

GARDIJAN

Srbiji preti dužnička kriza

Autor: Tanjug | 14.07.2015 - 13:55:00h | Komentara: 4

Devet evropskih država se trenutno već nalazi u dužničkoj krizi, dok je Srbija u grupi zemalja kojima ona preti zbog visokog spoljnog duga, objavio je danas britanski list Gardijan.

Motanje duvana se isplati!

Ilustracija | Foto: Shutterstock

Pozivajući se na izveštaj britanske organizacije Jubili det kampejn (Jubilee Debt Campaign), britanski list piše da su pored Grčke, dužničkom krizom zahvaćene Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, Kipar, Irska, Portugalija, Španija i Ukrajina, dok je Srbija u opasnosti od krize spoljnog duga jer njen neto dug prema svetu iznosi 98 odsto BDP-a, a oko 9,6 odsto budžetskih izdataka odlazi na otplatu dugova.
Osim Srbije, medju državama kojima preti rizik od krize zbog visokog spoljnog duga su i Madjarska, Italija, Letonija, Litvanija, Poljska, Slovačka.
U grupi zemalja kojima preti kriza izazvana dugovanjima privatnog sektora su Albanija, Belorusija, Bosna i Hercegovina, Turska i Britanija.
Za razliku od Grčke, koja se nalazi pred bankrotom, ostali dužnici još nekako otplaćuju svoje dugove. Medjutim, iznenadni poremećaji na finansijskim tržištima, kao što je skok kamata, mogu i njih baciti na kolena, upozorava britanski Gardijan.
U dužnickoj krizi su zemlje čiji neto dug prema svetu iznosi više od 30 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) i u kojima više od 15 odsto prihoda iz državnog budžeta odlazi na otplatu spoljnog duga.
Poslednji komentari
  • Alek Vreme: 14.07.2015 16:47h

    Kada Englezi to kažu onda je to vrlo moguće, što su pokazali atentatom na Premijera Vučića? Nadam se da postoji PAKAO i da će vam duša , najzad otići na pravo mesto!

  • pera Vreme: 14.07.2015 22:25h

    Vrlo "ugledni" list

  • Milan Zivkovic Vreme: 15.07.2015 07:56h

    A hvali se da je daje u humanitarne svrhe.Humanitarno za svoj dzep.

  • Aleksandar Vreme: 15.07.2015 17:46h

    Sramota treba da vas bude. Idete kao reketasi kod siromasnjih i vecinom starih ljudi. Idete ako imate m...a kod nekog malo jacim dsmu uzimate platu ili jos gore popisivanje stvari. NAPUNIO BI VAS OLOVOM BEZ RAZMISLJANJA

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP