Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

HOROR OBOLJENJE STIGLO I U KOMŠILUK

Srbiji preti jeziva bolest Morgelon!

Autor: Radmila Briza | 03.06.2015 - 08:25:00h | Komentara: 10

Svrbi vas svaki delić kože. Imate osećaj da vam milijardu mrava ili crva juri ispod nje. Prosto je neizdrživo. Potom se otvaraju ranice iz kojih izlaze niti nalik na crve. Da, to su simptomi jezive bolesti morgelon, koja napada svet, a stigla je i u naš komšiluk - Hrvatsku! U Zagrebu se s njom trenutno bori B. A. (50), koja je nakon pet meseci raznih muka, odgonetnula šta joj se događa.

Klinička  slika bolesti

Klinička slika bolesti

Istine radi, pre tri godine iste simptome opisala je Novosađanka Aranka Lukač tvrdeći da lekari nisu znali šta je sa njom i uputili su je kod psihijatra. Koliko je realno da naša psiha proizvede pucanje kože iz koje izlaze niti, to ni svetski stručnjaci još ne znaju, ali ono što je sigurno je da je dosad u svetu registrovano nekoliko miliona pacijenata, najviše u Americi, a bolest je prodrla i u Evropu.

Obolelog svrbi svaki deo kože,  praćen osećajem da mu milijardu  crva juri ispod kože

Obolelog svrbi svaki deo kože, praćen osećajem da mu milijardu crva juri ispod kože


Teorije o morgelonu


Pojedini svestki lekari teoretišu da je ta bolest proizvod psihijatrijskog poremećaja ličnosti, jer bolesnici imaju osećaj da im nešto gmiže ispod kože. Zagovornici “kemtrejlsa” i pogubnog uticaja GMO na organizam čoveka kažu da su vlakna koja izlaze iz kože njihova posledica. Prvi put bolest je opisana 2001. godine u Americi kada se dvogodišnji sin biologičarke Meri Leitao razboleo.

Prim. dr Neveneka Dimitrijević, lekar opšte medicine, kaže za „Alo!“ da nije nemoguće da joj takav pacijent ušeta u ordinaciju, „ali da nema šanse da on u našem zdarvstvenom sistemu bude dijagnostikovan”!

- Dok se pacijenti žale na simptome koji još nisu izraženi, mi samo možemo da im propišemo simptomatsku terapiju i zakazujemo kontrole. Ukoliko se ne dese pozitivni pomaci, šaljemo ih dalje kod specijalista. Već se susrećemo sa nespecifičnim kožnim promenama koje nisu alergijske, niti su ih izazavale bakterije i virusi.
Sa druge strane, naš sistem je posebno ograničen lošim laboratorijskim mogućnostima, nema reagenasa. Mi smo siromašna zemlja, čak i da nam se bolest pojavi, ne znam šta bismo sa tim pacijentom - kaže naša sagovornica.

Na koži se  otvaraju ranice

Na koži se otvaraju ranice


Dr Dimitrijević lično ne veruje u teoriju da nas avioni zaprašuju hemijom iz vazduha (kemtrejls) i da genetski hrana može da izazove tu bolest, ali kaže da postoji nešto slično u infektologiji.

Aranka  Lukač  iz  Novog  Sada pre  tri godine  imala slične  simptome

Aranka Lukač iz Novog Sada pre tri godine imala slične simptome


- Postoje larve koje polažu neki insekti. One šetaju ispod kože čoveka. Simptomi bolesti morgelon vrlo liče na to. Ne verujem da neko ili nešto može da nam ubaci vlakna pod kožu, niti da ih stvori hrana - naglašava ta doktorka.

Simptomi

- osećaj nepodnošljivog svraba
- osećaj da crvi gmižu ispod kože
- otvaranje rana
- iz njih izlaze vlakna nalik na crve

Batut: Nema registrovanih slučajeva u Srbiji


U Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Joanović Batut“ kažu da do sada nema podataka o registrovanim slučajevima u Srbiji.
- Na osnovu podataka iz strane literature, oboljenje morgeloni definiše se kao nerazjašnjeno obolenje kože, odnosno kao skup različitih simptoma sa primarnom manifestacijom na koži, a do sada urađene studije nisu dokazale da se radi o zaraznom oboljenju koje je izazvano nekim infektivnim uzročnikom - navode iz Batuta.

Poslednji komentari
  • petronije Vreme: 03.06.2015 09:46h

    malo voda malo vazduh pa zemlja i eto cudne bolesti

  • Missy Vreme: 03.06.2015 11:17h

    Zašto pravite senzacionalističke vesti? Da ste malo istražili po internetu videli biste da je to bolest koja pogađa uglavnom žene u srednjim godinama, da je izuzetno retka i svrstava se u mentalne bolesti gde pacijenti imaju osećaj da nešto gmiže ispod kože. Vlakna uglavnom potiču od odeće.

  • Mirjana Vreme: 03.06.2015 11:20h

    To što se o nečemu malo zna, ne žnači da ne postoji a ko je pratio, mogao je, da još prije sedam godina čita o morgelonu i prati ispitivanja.Najvjerovatnije da je forma parazita sa jednom čudnom neživom komponentom u sebi.Ulazi kroz mikrolezije na koži,nema lijeka,ostavlja doživotne ružne promjene na koži.Osobe koje su oboljele svjedoče da sok od grodžđa dovodi do poboljšanja kao i upotreba koloidne srebrne vode (spolja i da se pije) i da se preduzme sve na jačenju imuniteta.Neka nam je Bog na pomoći.

  • Zimonja_Cacak Vreme: 03.06.2015 11:22h

    Joooooj amerikanci dokle vise? sve ce vam se vratiti

  • Dule Vreme: 03.06.2015 13:26h

    Nije riječ o nikakvom parazitu, već o psihičkom poremećaju i ljudima koji imaju deluzije da im nešto gmiže pod kožom. Prestanite obmanjivati i strašiti ljude. Zbog takvih naslova i internet doktora i pametnjakovića imamo ljude koji vjeruju da nas zaprašuju, imamo ljude koji ne žele cijepiti svoju djecu protiv zaraznih bolesti i slično. A kad zaboli zub ili glava, kladim se da se ne ispijaju koloidno srebro i destiliranu vodu, nego trk u ljekarnu po analgetike. Ljudi, čitajte knjige, raspitajte se kod stručnjaka, a ne na new age portalima i crackpot forumima.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP