Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ŽIVOTI OVIH MALIŠANA ZAVISE OD NOVCA KOJI DRŽAVA NEĆE DA IZDVOJI

Srbijo, koliko vrede životi ove dece?!

Autor: R. Kantar - R. Ć. - N. N. Travica | 20.07.2013 - 22:28:00h | Komentara: 10

Oni ne smeju da prođu kao Tijana: Životi ovih mališana zavise od novca koji država neće da izdvoji

Još traže kliniku  za transplantaciju:  Anita Balaž

Još traže kliniku za transplantaciju: Anita Balaž

Anita bez lečenja jer država ne stoji iza nje!

Do aprila 2012, jedanaestogodišnja Anita Balaž bila je veselo, razigrano, druželjubivo dete, a onda je prilikom jedne od redovnih kontrola ustanovljeno da ne boluje od astme već, kao i preminula Tijana Ognjanović, od teškog oblika restriktivne kardiomiopatije. Od tada se njen i život njenih roditelja promenio iz korena. Lekari, bolnice, strah i svest o mogućoj Anitinoj smrti predstavljaju njihovu realnost... Jedini spas za ovu devojčicu je transplantacija srca i pluća. Lekari vrlo jasno i konkretno upozoravaju da je ova godina presudna za njen život!

Nisam htela da joj kažem za Tijanu!


Ksenija Balaž kaže da ne može da opiše bol koji je osetila kada je preminula mala Tijana Ognjanović, koja je bolovala od iste bolesti kao i njena ćerka.
- Anita je pomno pratila šta se dešava sa Tijanom, te nikako nisam želela da joj kažem da je preminula. Međutim, bilo je nemoguće sakriti. Bilo je na svim vestima... Rekla sam joj da je Tijana imala neke druge komplikacije i da nisu u istoj poziciji. Anita se samo zamislila i ništa nije rekla - objašnjava za „Alo!“ Ksenija Balaž.

- Kada je Anita imala svega pet meseci, ustanovljeno je da boluje od astme, od koje se lečila do prošle godine, kada je ustanovljeno da zapravo ima restriktivnu kardiomiopatiju. Anita je sa takvim srcem rođena, ali se radi o podmukloj bolesti, koja se teško dijagnostikuje – priča za „Alo!“ Anitina majka Ksenija Balaž. U trenutku kada je postavljena prava dijagnoza, sve se promenilo. Sve što je mislila, u šta je verovala i čemu se nadala, promenilo se... Anita takođe.


- Bili smo očajni, naravno. Zamislite kako biste se vi osećali da znate da je vašem detetu život ugrožen - dodaje ona. Međutim, posle prvobitnog šoka, Anitini roditelji su krenuli da se raspituju kako da spasu dete.


- Lekari u Tiršovoj su pisali jednoj klinici u Beču. Tamo su nam rekli da postoji samo jedan odsto šanse da Anita preživi. Nakon toga smo kontaktirali sa 41 klinikom širom sveta. Svuda su nas odbili. Bilo zato što ne rade istovremeno transplantaciju srca i pluća, bilo zbog toga što iza nas ne stoji država! Naime, kako samo transplantacija srca košta oko milion dolara, većina klinika u Evropi želi da zna da je država garant da će im toliki novac biti isplaćen. I većina normalnih zemalja to i radi za svoje građane - objašnjava Ksenija. U Srbiji pak život je luksuz. Iako je Ksenija pisala i Ministarstvu zdravlja sa molbom da se njenoj ćerki pomogne, nikakav odgovor nije stigao.

I oni pate  zbog sestrice:  Anita sa sestrom  Natašom i bratom  Nemanjom

I oni pate zbog sestrice: Anita sa sestrom Natašom i bratom Nemanjom

Kako pomoći


Novčanu pomoć možete uplatiti putem SMS-a: pošaljite praznu poruku na 4818 iz bilo koje mreže. Cena poruke je 50 dinara (do 1. avgusta). Broj dinarskog računa: 205-9011005017941-36 Anita Balaž, Milanke Branković 6, 22230 Erdevik. Broj deviznog računa: SWIFT: KOBBRSBG; IBAN: RS35205903101933371543; iz inostranstva, WESTERN UNION.

- Kontaktirala sam i sa klinikama iz SAD. Jedna od boljih klinika je ona u Hjustonu, gde je bila mala Tijana Ognjanović. No, tamo su nam rekli da po američkim zakonima imaju pravo da godišnje prime samo jednog stranca. I to je bila Tijana, tako da Anita tamo nema šanse... Još uvek tražimo kliniku, ali smo svesni da će nam za to trebati mnogo para - iskreno priča Ksenija.
Inače, ona je majka još dva deteta, Nataše (8) i Nemanje (2). Za naš list Ksenija priznaje da je ponekad teško ispunjavati majčinske obaveze kada znate da vam jedno od dece možda umire.


- Nemanja je još mali i ništa ne zna, ali Nataša je postala razdražljiva. Kada sam sa Anitom u bolnici, nema ko da ih čuva i znam da joj nedostajem. Ona je svesna da nešto ozbiljno nije u redu. S druge strane, Anita se povukla u sebe i postala je ćutljiva. Ne plače, ali ponekad ne znam o čemu razmišlja...

Kako smo zbog metarijalne situacije morali da se iz Borče preselimo u Erdevik, Anita dodatno pati jer joj nedostaju prijatelji. Suprug i ja pokušavamo da se ponašamo kao da se ništa ne dešava, ali ponekad je neopisivo teško smejati se, pevati, šaliti se i igrati sa decom, a nositi taj strah i bol u sebi – poverava se za naš list Ksenija.


Inače zbog lošeg zdrastvenog stanja, maloj Aniti je onemogućeno da se normalno kreće, pa većinu vremena provodi u krevetu.

Pet godina se bori sa strašnom bolešću: Lav David sa tatom

Pet godina se bori sa strašnom bolešću: Lav David sa tatom

Lav David mora hitno u Kinu, ali s kojim parama?!

Mali heroj Lav David iz Vršca se od rođenja bori za život. Petogodišnja bitka sa cerebralnom paralizom, potpuna predanost roditelja i njihova vera u boljitak doneli su određeni napredak, ali im je sada potrebna pomoć humanih ljudi!

Pomozite!


Svi koji žele da pomognu malom Lavu novac mogu uplatiti na račun Banka Intesa a.d. Beograd, Milentija Popovića 7b, 11070 Novi Beograd, na ime Dragan Mirosavljev, Kolubarska 10, 26300 Vršac, sa naznakom „POMOĆ ZA LAV DAVIDA“
Dinarski račun: 160-5800100053815-90
Devizni račun: SWIFT: DBDBRSBG
I BAN: RS35160563020057757638

Ovaj mališan danas ima samo sedam kilograma i mora što pre u Peking na lečenje matičnim ćelijama, ali se roditeljima isprečio nedostatak novca. Tamošnji lekari su mu preporučili 10 terapija, a samo za jednu im je potrebno 35.000 evra, pa apeluju na ljude dobre volje da im pomognu u borbi za život njihovog sina.


- Lav je jednom bio u Kini i posle te terapije je mnogo bolje. Počeo je pomalo i da guta, bistrije gleda, termoregulacija mu se skroz popravila. Ti tretmani moraju da se ponavljaju, ali smo već nekoliko puta bili primorani da lečenje otkazujemo zbog nedostatka novca - kaže Dragan Mirosavljev, otac ovog hrabrog petogodišnjaka, dodajući da su matične ćelije uzete od Lavove sestrice koja ima dve godine.

Već tri meseca  ne ustaje iz  kreveta:  Mali Laza

Već tri meseca ne ustaje iz kreveta: Mali Laza

Lazaru više pomogla Italija nego Srbija!

Iako još uvek beba, dvogodišnji Lazar Preradović teško je oboleo od tumora na desnoj moždanoj hemisferi. Posle nekoliko izuzetno teških operacija, nastavak lečenja doveden je u pitanje. Država je kao i u drugim slučajevima ostala nema na patnje nevinog deteta koje je tek zakoračilo u život.

Dođite na Adu da pomognete Lazi!


Za malog Lazu danas će na beogradskoj Adi Ciganliji, u „Afri Kafeu“, u 17 časova, biti organizovana humanitarna akcija „Pleši, igraj, takmiči se za malog Lazu - Humanitarna salsa žurka i turnir u odbojci na pesku“. Uplata se može izvršiti i direktno na račune Societe General Banke: Dinarski: 275-17512209095-15. Devizni žiro-račun: 275-17512209097-09.

- U januaru smo supruga i ja primetili da sa Lazom nešto nije u redu. Više nije bio tako živahan i nije ujutru iskakao iz kreveta kao ranije. Kada smo primetili da je počeo slabije da koristi levu ruku, potražili smo pomoć - priseća se za „Alo!“ Slobodan Preradović, otac malog Lazara.


- Kada smo uradili magnetnu rezonancu, saznali smo da naše dete ima tumor na mozgu promera šest centimetara - dodaje tužno Slobodan. Već 5. februara, mali Laza je imao prvu operaciju u Kliničkom centru Srbije (KCS).
- Hirurzi sa klinike su ga uputili na dalje lečenje u Italiju, gde je 24. februara ponovo operisan. Uklonjene su mu dve ciste, ispred i iza tumora, i izvršena je redukcija tumora. Vratili smo se u Beograd i započeli hemioterapiju.

Tumorna masa se smanjila, ali je prečnik ostao isti - priča Slobodan. Međutim, samo mesec dana kasnije, situacija se iskomplikovala i Lazi se stanje pogoršalo. Tumor se proširio.


- U KCS-u su nam prvo rekli da Laza mora hitno da bude operisan, ali su onda odlučili da to ne rade. Dali su nam lekove za uspavljivanje i rekli da je to sve što mogu da učine. Nismo se mirili sa tim, pa smo ga odveli u istu kliniku u Italiji, gde su nam lekari rekli da tumor nije agresivan, te je urađena još jedna intervencija - objašnjava otac malog dečaka.


- Koliko će sve koštati, ne znam. Srpski lekari nisu napisali da nam savetuju lečenje u inostranstvu, već da smo dete na svoju ruku odveli tamo, pa ćemo najverovatnije troškove sami plaćati. Samo redukcija tumora u Italiji košta oko 20.000 evra. Lazar ih je imao dve! Na to idu troškovi hemioterapije, zračenja i novih intervencija - zabrinuto poručuje Slobodan, čija je supruga u sedmom mesecu trudnoće i očekuje drugo dete. Svi su trenutno u Italiji.


- Socijalna služba Italije nam je obezbedila od avgusta besplatan smeštaj i hranu, kao i besplatne preglede za Lazara i suprugu, koja je trudna. Verovatno će i porođaj biti besplatan. Nadamo se da će Lazar, kome je vid oslabio i koji već tri meseca ne ustaje iz kreveta, ne reaguje i ne priča, biti dovoljno jak da može da se upozna i igra se sa svojim bratom ili sestrom - kaže Slobodan.

Angelina je sve vreme u naručju roditelja  jer ne može da sedi

Angelina je sve vreme u naručju roditelja jer ne može da sedi

Angelina nije operisana zbog administracije!

Angelina Đunisić iz Novog Sada ima samo 16 meseci i već je obolela od teške bolesti. Odmah po rođenju, lekari su konstatovali da boluje od malignog tumora kičmene moždine. Za nju leka u Srbiji nema, a jedini spas je operacija u austrijskoj klinici, za koju je potrebno 120.000 evra. Njeni roditelji Miodrag i Stana ne mogu sami da obezbede toliki novac, pa apeluju na ljude dobre volje da im pomognu kako bi njihova mezimica osetila sve radosti života i mogla da uživa u igri sa svojm dvogodišnjim bratom Sretenom.

Računi za pomoć


Svi koji žele da pomognu da se spase život male Angeline mogu da uplate novac na ime Miodrag Đunisić, Bože Kuzmanovića 88 Novi Sad, u Rajfajzen banci na žiro račun broj 265-0000001002420-38.
Devizni račun: SWIFT RZBSRSBG
IBAN RS35265050000025924443

Nakon što je devojčica došla na svet, odmah je zadržana na lečenju u porodilištu, odakle je prebačena u dečju bolnicu. Ubrzo je dijagnostikovan rak kičmene moždine. Čak ni tako teška bolest devojčici ne skida osmeh sa lica.


- Operisana je 5. aprila u Klinici za dečju hirurgiju u Novom Sadu. Iako je tada odstranjen deo tumora, operacija nije uspela. Doživela sam ogroman šok - prepričava majka Stana.


Isčekujući dan kada će otići u Austriju, Angelina sa svojih sedam kilograma težine vreme provodi u naručju svojih roditelja jer ne može da sedi.
- Jedini spas našeg deteta je operacija u Austriji, čiji doktori srpskim kolegama zameraju to što odmah kao novorođenče, sa 35 dana života, nije prebačena u Beč. Time bi se sprečilo da se bolest razvije do današnjeg stepena. Sa tamošnjim doktorima smo stalno na vezi – kazuje otac malog anđela.


Đunisići pričaju da su do sada prošli kroz pravi pakao, prikupljajući papire za lečenje svog deteta. 28.februara je, sa prikupljenih 50.000 evra bila je zakazana operacija, na koju Angelina nije otišla jer na otpusnu listu nije bio stavljen pečat Ministarstva zdravlja da za njenu bolest u Srbiji leka nema.


-Proživljavamo pravi pakao. Čak mi je jedna socijalna radnica rekla: „Tvoje dete je do sada oštetilo osiguranje za osam miliona dinara“. Zakazanu operaciju smo morali da otkažemo jer je pečat umesto 25. februara stigao tek 10. marta - suznih očiju priča glava kuće Đunisić.


Trenutno, Angelina pije lek koji su roditelji za 45.000 evra naručili iz Grčke kako bi joj se u naredna dva meseca imunitet poboljšao, nakon čega će biti odlučeno kada ide u Austriju. Do tada treba da prikupe 120.000 evra, koliko košta operacija. U slučaju da Angelina ne bude operisana, celog života će biti invalid, a nije isključeno da se tumor proširi i na druge delove tela.

Poslednji komentari
  • s.v.t. Vreme: 21.07.2013 01:18h

    Previse tuzno!!!

  • Jasminka Vreme: 21.07.2013 01:44h

    Mene zanima zasto Ksenija Balaz trazi po Fejsbuku da im se ugradi klima na kucu koja nije njihova + toga klima je stetna i zdravom coveku a kamoli bolesnom , i drugo je zanima me kako kupuju lekove i zive od socijalne pomoci 20 hiljada dinara njih 5 i prvi prilog u februaru mesecu u kuci nisu imali nista , juce na RTS ide prilog puna kuca svega, malo mi cudno i uvek imaju isti broj para na racunu a hvale se vecito sa poznatima kako doniraju

  • Tijana Vreme: 21.07.2013 03:16h

    Vazno da Ksenija Balaz kupuje nov namestaj, klime i da joj muz pusi pored bolesnog deteta, ko razume razumeo je, slika na FB

  • Bojana Vreme: 21.07.2013 03:34h

    Sramotaaaa,ova vlast i ona prethodna katastrofa!!!!!!!!!!! Ove je uzasssssssssssss ,uzass blago je reci uzas za ono sto je ovo.. Strasno..

  • SR_evo dva karaktera Vreme: 21.07.2013 05:18h

    4818 Ako ocete saljite ako necete onda aj da se pripremamo za farmu 5.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP