Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NEMA REAKCIJA NA NAJAVE IZ VATIKANA

Srbiju briga što će Stepinac u svece!

Autor: E. A. | 22.04.2014 - 07:02:00h | Komentara: 3

Izgleda da javnost u Srbiji previše ne dotiče to što je ozloglašeni hrvatski kardinal Alojzije Stepinac, koji je podržao osnivanje NDH i pružao podršku ustaškom režimu, na korak od proglašenja za sveca.

Stepinac je osuđen zbog saradnje s  okupatorom i ustašama: Stepinac skroz desno

Stepinac je osuđen zbog saradnje s okupatorom i ustašama: Stepinac skroz desno

Naime, najavu Stepinčevog oreola, sem istoričara Predraga Markovića, niko nije želeo da komentariše, pa tako vremena za naš list juče nije imao ni dr Veljko Đurić Mišina, istoričar i direktor Muzeja žrtava genocida u Beogradu.
Istoričar Predrag Marković kaže za „Alo!“ da ulogu Stepinca tokom Drugog svetskog rata treba posmatrati u kontekstu ponašanja cele katoličke crkve.


- Stepinac je tipičan za Katoličku crkvu u tom periodu. On nije bio ni bolji ni gori od papa Pije XII. Cela katolička crkva se držala po strani kada je u pitanju holokaust. To što je Stepinac podržavao NDH i što ništa nije uradio protiv zločina nad Srbima i Jevrejima, to je radila i cela katolička crkva. Međutim, mnogi veliki grešnici postali su sveci ne samo kod katolika već i kod pravoslavaca... - kaže Marković.

Mnogi veliki grešnici postali  su sveci: Predrag Marković  jedini dao komentar

Mnogi veliki grešnici postali su sveci: Predrag Marković jedini dao komentar | Foto: RAS


Stepinac je odmah po ulasku Nemaca u Zagreb 1941. podržao osnivanje NDH, pružao je podršku ustaškom režimu, a 1945. borio se za očuvanje tog režima. U njegovom sedištu u Kaptolu, posle rata nađena je ustaška dokumentacija i zlato koje su ustaše opljačkale od Srba i Jevreja. Zbog saradnje s okupatorom i ustašama, osuđen je na 16 godina kazne, ali je 1951. pušten u kućni pritvor u rodno selo Krašić, gde je kao znak podrške Vatikana 1952. dobio zvanje kardinala i gde je umro 10. februara 1960. Hrvatski sabor je 1992. doneo deklaraciju o osudi političkog procesa i presude Stepincu. Papa Jovan Pavle II proglasio je Stepinca blaženim 3. oktobra 1998.
Poslednji komentari
  • Драгомир Vreme: 22.04.2014 15:01h

    Србију брига?Ало,бре,нама србима из Србије је преко главе догађаја тамо преко Дрине и Дунава!Тамошњи догађаји готово су нас у Србији ојадили а ни криви а ни дужни смо?Главно зло нам је одотуд долазило деценијама!Од Гаврила Принципа па све до дан данас!Сви они који су дошли са Титом од Србије направили просјачку државу!Онда нас је црногорац Милошевић дотукао својом политиком?Па још у помоћ позвао босанског србина Шешеља? И сада требамо да ,,вриштимо,, на сваки потез који се дешава у Хрватској!И никада живота?Једноставно гледајмо своје двориште,бато?

  • Dragomir Jade Vreme: 23.04.2014 02:26h

    kako te nije sramota

  • nemam reci Vreme: 23.04.2014 02:39h

    Suvisno te je komentarisati ,,Dragomire,,.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP