Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

LAŽNA ORGANIZACIJA

Srbiju ojadili za 400.000, a Srpsku za 760.000 evra!

Autor: | 08.12.2012 - 08:02:00h | Komentara: 0

Međunarodna organizacija „Evropska ekspertska grupa“ (EEG), predstavljajući se kao ovlašćena za projekte kod Evropske komisije, koja je prevarila nekoliko opština u Srbiji, prevarila je i Banjaluku za nekoliko stotina hiljada evra, a operisala je i u Crnoj Gori.

Obećavali pare iz evropskih fondova, a opljačkali ovdašnje

Obećavali pare iz evropskih fondova, a opljačkali ovdašnje | Foto: Shutterstock

U Srbiji je poslednja prevarena opština Svilajnac, 2009. godine. Toj opštini su iz EEG-a obećali da će obezbediti pet miliona evra iz evropskih fondova uz naknadu od 400.000 evra, ali im se ubrzo izgubio trag. Prema informacijama do kojih su došle banjalučke „Nezavisne novine“, grad Banjaluka je je 2007. i 2008. godine EEG-u isplatila najmanje 200.000 evra, ali sumnja se da je suma daleko veća i da iznosi čak 760.000 evra.


Ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji, koji su potpisali tadašnji gradonačelnik Dragoljub Davidović i izvršni koordinator EEG-a Budimir Bulatović, definisano je da će EEG Banjaluci obezbediti učešće u programu EU putem kandidovanja projekata. Za uzvrat, grad se obavezao da na osnovu odobrenih i dobijenih sredstava toj organizaciji isplati ukupno četiri odsto od vrednosti projekata.
Banjaluka je kandidovala četiri projekta ukupne vrednosti 9,5 miliona evra, a EEG se obavezao da će dva dana nakon potpisivanja ugovora Generalnom direktoratu za proširenje EU na ime kotizacije uplatiti 760.000 evra, što je četiri odsto od vrednosti, a grad će to na kraju morati da vrati.
O aktivnostima EEG-a se, kako ukazuju banjalučke „Nezavisne novine“, svojevremeno raspitivala i Kancelarija Vlade Srbije za evropske integracije, koja je od Evropske komisije dobila odgovor da EEG nema akreditaciju da se bavi davanjem pomoći Srbiji. U Crnoj Gori je EEG prevario nekoliko firmi i opština, gde je samo dve firme ojadio za nekoliko stotina hiljada evra.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP