Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MAJKL DEVENPORT TVRDI

Srbiju tretiramo kao članicu EU

Autor: Tanjug | 23.12.2014 - 13:45:00h | Komentara: 0

Srbiju tretiramo kao članicu EU i ona je je najveći partner Srbiji, ne samo u obnovi od poplava, već i u svim drugim oblastima u kojima postoji saradnja, izjavio je danas u Smederevskoj Palanci šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.

Čekajući Godoa:  Majkl Devenport

Čekajući Godoa: Majkl Devenport | Foto: Nebojša Marković

On je, prilikom obilaska domova oštećenih tokom majskih poplava, a koji se obvnavljaju sredstvima EU, rekao da će do kraja godine biti obnovljeno ukupno 600 kuća u Srbiji, dok će 85 biti izgrađeno.
"Nastavićemo sa finansiranjem projekta obnove poplavljenih kuća i preventivnim merama da se ne poplave ne ponove", rekao je Devenport i naglasio da je za to izdvojeno više od 170 miliona evra iz evropskih IPA fondova i Fonda solidarnosti.
On je rekao i da je rekonstrukcija oštećenih kuća dosta komplikovana jer, kako je objasnio, potrebno je mnogo truda svih koji učestvuju u obnovi kuća, odnosno Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja, donatora i partnera u izgradnji - Danskog saveta.
Direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević izjavio je da je do sada materijalna pomoć uručena za više od 17.500 porodica u iznosu više od 4,2 milijarde DINARA.
Prema njegovim rečima, Kancelarija je domaćinstvima u Smederevskoj Palanci uručila pomoć od 130 miliona dinara.
"Do sada je u Srbiji zbrinuto više od 200 porodica i većina domova biće obnovljena do kraja godine", rekao je Blagojević i dodao da su potrebne donacije da bi se realizovali već postojeći projekti na prevenciji od poplava, zaštiti imovine i objekata.
Predsednik opštine Smederevska Palanka Radoslav Milojičić rekao je da je najveća pomoć poplavljenima u toj opštini dobijena od EU i iznosi oko 350.000 evra.
"Oko 200.000 evra uloženo je za rekonstrukciju 20 i izgradnju tri kuće, a ostatak za nabavku stočne hrane za 700 poljoprivrednika", naglasio je on.
Milojičić je istakao i da je poplava koja se dogodila u maju druga u poslednjih 15 godina zbog čega porodice žive u konstantnom strahu, te i da je sa Devenportom razgovarao o rešavanju tog problema i finansijskoj pomoći na prevenciji.
Devenport je u pratnji Blagojevića i Milojičića obišao radove na izgradnji kuće za porodicu Pavla Živanovića kojoj je ovom prilikom i predao ključ od novog doma.
Potom je posetio domaćinstva Kajtazovića, Palića i Dobrivojevića čije su kuće obnovljene, a kojima je danas firma iz Smederevske palanke isporučila nov namestaj.
Prilom posete firmi "Izvor stil paneli" koja je i sama pretrpela štete u majskim poplavama i od EU dobila jednu mašinu, Devenport je rekao da je najveći prioritet u borbu protiv posledica poplava da se posao nastavi.
- Ova firma je jedna od nekoliko stotina malih i srednjih preduzeća koje ćemo pomoći, jer su u prilici da zaposle ljude - rekao je Devenport.

Vlasnik te firme Miloš Radovanović je objasnio da je od EU dobijena mašina - otprašivač koja će, kako je rekao, zaštiti radnike i životnu sredinu.
Tokom posete Smederevskoj Palanci Devenport će obići i poljoprivrednike kojima će biti isporučeni paketi stočne hrane.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP