Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ANKETA

Srbima ne smetaju falsifikati

Autor: Tanjug | 27.04.2015 - 13:17:00h | Komentara: 0

Iako je 74 odsto gradjana svesno da falsifikovani proizvodi mogu biti štetni po zdravlje i bezbednost, više od 50 odsto njih se u nekom momentu opredelilo za kupovinu falsifikata, pokazuju rezultati ankete o stavovima gradjana Srbije, koja je sprovedena u okviru kampanje "Falsifikati koštaju više, kupujem original!".

Naočare

Naočare - falsifikati| Foto: Profimedia

Skoro svi ispitanici - 92 odsto tvrde da postoji jasna razlika izmedju originalnog proizvoda i falsifikovanog, a čak 70 odsto ispitanika je nekada posumnjalo da je za proizvod koji su mislili da je original, u stvari falsifikat.
Više od 60 odsto ispitanika sprovedene ankete obraća pažnju prilikom kupovine da li je roba falsifikovana ili originalna, saopštilo je Ministarstvo trgovine.
Oni koji ne kupuju krivotvorene proizvode kao glavne razloge navode brigu za zdravlje i bezbednost - 34 odsto ispitanika, to što takva kupovina nije legalna - 24 odsto i zato što smatraju da je pogrešno falsifikovati i distribuirati tudje ideje i intelektualno vlasništvo - 17 odsto.
Oni koji su bili u situaciji da kupe falsifikovan proizvod najčešće su to uradili preko interneta - 38 odsto ispitanika ili na pijaci i preko poznanika - sa po 15 odsto ispitanika.
Najveći broj gradjana koji su se izjasnili da povremeno kupuju krivotvorene proizvode, takvu kupovinu ipak obavljaju samo nekoliko puta godišnje - 83 odsto ispitanika.
U tom slučaju, gradjani se najčešće opredeljuju za kupovinu odeće, zatim kompjuterskih programa, filmova i muzike. Interesantno je da je na trećem mestu po učestalosti falsifikovanih proizvoda koje bi gradjani kupili kozmetika, na četvrtom je hrana, a nakon toga slede delovi za automobile.
Većina, od 58 odsto gradjana, odgovorila je da su svesni da kupovina falsifikovanih proizvoda pomaže organizovani kriminal, a 69 odsto ispitanih reklo je da su informisani o tome da štetno utiče na nacionalnu ekonomiju i dovodi do ukidanja radnih mesta.
Anketa je sprovedena u okviru kampanje "Falsifikati koštaju više, kupujem originale!", tokom koje je održano pet informativno-edukativnih dogadjaja u tržnim centrima u Srbiji i u njoj je učestvovalo preko 500 gradjana.
Tržišni inspektori, predstavnici Uprave carina i Sektora za zaštitu potrošača Ministarstva trgovine su u okviru akcije na primerima falsifikovane robe pokazivali gradjanima kako da uoče razliku izmedju falsifikovanih i originalnih proizvoda i ukazivali im na sve štetne posledice proizvodnje i upotrebe falsifikovanih proizvoda.
Kampanju "Falsifikati koštaju više, kupujem originale!" sprovode Sektor tržišne inspekcije Ministarstva trgovine, francuske medjunarodne tehničke stručne agencije "Expertise France" i Delegacija Evropske unije u Srbiji.
Kampanja je deo projekta "Sprovodjenje prava intelektualne svojine" koji finansira Evropska unija sa 2,8 miliona evra iz pretpristupnih fondova sa ciljem jačanja kapaciteta zaštite i sprovodjenja prava intelektualne svojine u Srbiji.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP