Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SKANDAL!

Srbima ukinuli "Viber" i "WhatsApp"!

Autor: Telegraf.rs | 06.03.2013 - 17:12:00h | Komentara: 4

Dva izuzetno popularna servisa, koji su stotinama hiljada Srba bili jedini način da besplatno komuniciraju sa svojim rođacima i prijateljima u inostranstvu, netragom su nestali s Gugl Pleja: ni “Viber” ni “WhatsApp” više nije moguće instalirati na pametni telefon (smartfon) koji pokreće Guglova platforma Android, koji se nalazi u Republici Srbiji, na mrežama domaćih operatera mobilne telefonije.

Za one koji ne znaju, u pitanju su izuzetno korisne aplikacije za mobilne telefone koji rasterećuju budžet građana. “Viber” je VoIP (Voice over IP) servis koji svojim korisnicima omogućava da vode razgovore s bilo kim na bilo kom delu planete, potpuno besplatno, ako i njihov sagovornik poseduje na svom smartfonu ovu aplikaciju.

Viber  korisnicima omogućava da vode razgovore s bilo kim na bilo kom delu planete, potpuno besplatno

Viber korisnicima omogućava da vode razgovore s bilo kim na bilo kom delu planete, potpuno besplatno

 “WhatsApp” je servis koji vam omogućava da ljudima koji ovu aplikaciju imaju na svom uređaju šaljete, potpuno besplatno, tekstualne poruke.

Plastično objašnjeno: umesto da razgovor s vašim rođakom koji živi u Australiji platite skuplje od avionske karte do Sidneja, nećete ga platiti uopšte; umesto da SMS s drugom iz Hrvatske platite 30 i kusur dinara, dopisivaćete se besplatno.
Sumnja korisnika s kojima smo imali prilike da razgovaramo uperena je prema onima koji su direktno pogođeni i kojima ovi servisi izbijaju novac iz džepa.
- Kako drugačije objasniti činjenicu da su oba servisa nestala u gotovo istom trenutku? - pita se Milan, pošto je izgubio nadu da će sami operateri mobilne telefonije rešiti problem.

“WhatsApp” je servis koji vam omogućava da ljudima koji ovu aplikaciju imaju na svom uređaju šaljete, potpuno besplatno, tekstua

“WhatsApp” je servis koji vam omogućava da ljudima koji ovu aplikaciju imaju na svom uređaju šaljete, potpuno besplatno, tekstua

 Novonastala situacija mu izuzetno otežava život: dobio je novi telefon na ugovor i sada ne može da instalira nijednu od pomenutih aplikacija.
- Moja devojka živi već nekoliko meseci u Los Anđelesu i “Viber” je jedini način da joj čujem glas. Kada bih koristio tradicionalni metod, stigao bi mi račun koji ne mogu da platim - kaže se on.
Sva tri srpska operatera mobilne telefonije poriču da imaju bilo kakve veze s ovim.
- VIP ni na koji način nije povezan sa uklanjanjem spomenutih aplikacija s Gugl Pleja. Naši korisnici koji su u prethodnom periodu preuzeli “Viber” i “WhatsApp” iste nesmetano koriste na našoj mreži - rekli su nam u ovom operateru.
Telekom Srbija takođe kaže da “ni na koji način nisu povezani s nestankom pomenutih aplikacija s Gugl Pleja”.
- Pomenute aplikacije nisu u vlasništvu Telekom Srbija i ni na koji način ne možemo da utičemo na njihovo postavljanje ili uklanjanje s marketa - poručuju u Telekomu.
Iz Telenora pojašnjavaju da korisnici koji su ove aplikacije već imali instalirane nemaju s njima problema.
- Odluka da se ove aplikacije povuku iz pretrage Gugl Pleja nema veze sa mobilnim operatorima – kažu u Telenoru.
Poslednji komentari
  • pop Vreme: 06.03.2013 18:51h

    https://play.google.com/store/apps/details?id=com.viber.voip&feature=related_apps#?t=W251bGwsMSwxLDEwOSwiY29tLnZpYmVyLnZvaXAiXQ.. radi viber

  • Car Vreme: 06.03.2013 18:56h

    Tekst je glup do bola kao svi su zavisni o wacap i fiber a ima na desetine boljih i vise koriscenih programa poput skAjpa. Drugo za pomenute aplikacije se od skoro placa, moguce je da ih je gugl povukao iz besplatne sekcije, nemogu to provajderi da ukinu sa guglove/android platforme to nema veze snjima, oni mogu da ukinu koriscenhe voip na svojoj mrezi a to nisu uradili, sve u svemu cista nebuloza od teksta i reklama za viber

  • eee botovi moji Vreme: 07.03.2013 02:03h

    Lepo se ode na viber sajt: http://www.viber.com/#android I KLINESH DOWNLOAD i vozi do 101 i nazad znachi kad mlatnete ovakve vesti..

  • mohammad.ikram Vreme: 07.03.2013 09:36h

    Leaelit

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP