Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ITALIJA GA PRIMILA

Srbin dobio vizu
zbog supruga!

Autor: M. Lončar | 04.09.2012 - 17:19:00h | Komentara: 0

Srpski državljanin Đorđe uspeo je da zadrži italijansku vizu zato što je sa svojim partnerom Italijanom u braku koji su sklopili u Kanadi. Interesantno je pak da Italija ne priznaje istopolne brakove ili građanska partnerstva, ali u obrazloženju za odobravanje vize jasno piše "porodični razlozi."

Karabinjeri

Italijanska policija izdala vizu gej Srbinu | Foto: AP

Đorđe koji je rođen u Srbiji dobio je "permesso di soggiorno", dozvolu za boravak u Italiji u vidu privremene vize koja je prvi korak ka dobijanju stalne vize. Ovaj dokument je dobio od strane policije grada Milana, zato što vize u ovoj zemlji izdaje policija. Đorđe je stupio u brak sa svojim partnerom Adrijanom koji je polu Italijan a polu Kanađin još 2009. godine. Nakon toga su se preselili u Italiju i uz podršku ne vladine organizacije "Certi Diriti" od tada pokušavaju da dobiju papire za ostanak Srbina u Italiji.

Gej Srbin Đorđe

Viza Gej Srbina | Foto: CERTI DIRITTI

Izdavanje vize Srbinu je potpuno kontradiktorno italijsnkim zakonima zato što sve Mediternske zemlje zvanično ne priznaju istopolne brakove. Ipak, Đorđe i Adrijan podneli su zahtev za papire prema građanskom pravilniku Evropske unije o slobodnom kretanju.

Kasacioni sud, koji je poslednja pravna instanca u Italiji, 2011 je doneo odluku da dvoje ljudi mogu biti supružnici u Italiji iako se venčaju u inostranstvu. Ovo je čak prva primena te odluke u Italiji iako se radi o gej paru.

LGBT organizacije su pozdravile ovu vest, dok su je neki kritičari iz desničarskih organizacije žestoko kritikovali. Desničarske italijanske novine "Liberto" su čak napisale "Zašto je to do policije? Zašto porodicu ne priznaje vojska?"

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP