Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NJEGOVI UČENICI SU PONOSNI NA NJEGA

Srbin napravio revoluciju u SAD: Fotografijom otkriva kancer u ranoj fazi!

Autor: Kurir | 17.11.2014 - 09:23:00h | Komentara: 0

Da Srbija ima naučnike sposobne da stvore što niko drugi ne može najbolje pokazuje primer profesora fizike iz Šeste beogradske gimnazije, koji predaje i na Mašinskom fakultetu u Beogradu, Aleksandra Tomića.

Aleksandar Tomić

Aleksandar Tomić | Foto: vebidoo.de

On je izumeo softver pomoću kojeg se preko digitalne fotografije pacijenta može otkriti začetak tumora veličine vrha čiode. Ipak, ovaj izum, koji predstavlja revoluciju u prevenciji karcinoma, nije vlasništvo Srbije već američke kompanije „Maj skin“, koja je finansirala Tomićeva istraživanja.

Dijagrami sve jasno pokazuju... Prve dve slike ukazuju na aktivan kancer, dok treća govori da je rak izlečen Dijagrami sve jasno pokazuju... Prve dve slike ukazuju na aktivan kancer, dok treća govori da je rak izlečen.
Samo slikajte i gotovo
- Sve je počelo kada je istraživački tim sastavljen od profesora Đure Koruge, dr Jadrana Bandića, inženjera Željka Ratkalja i mene na Mašinskom fakultetu u Beogradu od 2009. do 2011. godine razvio novi apsolutno bezopasni metod za ranu dijagnostiku kancera kože. Posle 2011. godine nastavio sam istraživanje bez podrške sistema, doveo metod do perfekcije i proširio njegovu primenu na sve vrste kancera. Taj rezultat prikazan je na Sedmom kongresu integrativne medicine u Beogradu 10. oktobra i izazvao je ogromnu pažnju stručnjaka iz celog sveta - ističe Tomić.
Naučnik objašnjava da njegov metod predstavlja kombinaciju Ramanovih spektara primenjenih na digitalne snimke.

- Tim sastavljen od lekara specijaliste i inženjera, odnosno mene proverava sve mogućnosti za dobijanje podataka o stanju uzorka fotografisanog digitalnim foto-aparatom. Pacijent može sam da fotografiše sumnjivo mesto digitalnom kamerom određenog spektra i da fotografiju pošalje timu stručnjaka na analizu. Na osnovu spektra s fotografije koji se pretvori u dijagram tim sa sigurnošću od 99 odsto može da utvrdi da li se radi o tumoru, u kakvom je stanju, da li se razvija ili miruje, kao i da li je hitno potrebna operacija - ističe Tomić.
Utvrđuje i rak mozga
Profesor kaže da se na osnovu fotografije čela može otkriti tumor mozga.
- Snima se čelo i dobije se informacija o tumoru iza kosti lobanje - tvrdi Tomić i dodaje da će blagodeti ove metode pacijenti moći da koriste otprilike za godinu dana.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP