Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! U POSETI OBRENOVAČKOJ KASARNI

Srce mi se cepa što mi sveća ne gori u kući!

Autor: R. Ćoralić | 22.11.2014 - 12:50:00h | Komentara: 0

Za mene je ovo najteži dan, jer u mojoj kući na Svetog Arhanđela ne gori slavska sveća, prvi put za 30 godina. Ovo je za mene udarac u srce. Šta da radimo, ne valja da se sveća gasi. Jutros smo išli u crkvu, zapalili sveću i izlomili kolač - započinje svoju priču za „Alo!“ Obrenovčanin Ivan Mitrović (56), koga smo juče, na njegovu slavu, posetili u prihvatnom centru u kasarni „Bora Marković“.

„Danas sam dobio 1.700 dinara dečjeg  dodatka, pa se našlo para za sveću, kolač i ribu“: Marinkovići lomili kolač u kasarni

„Danas sam dobio 1.700 dinara dečjeg dodatka, pa se našlo para za sveću, kolač i ribu“: Marinkovići lomili kolač u kasarni | Foto: Oliver Bunić

Još dve porodice, Marinkovići i Stankovići, svoju krsnu slavu Aranđelovdan obeležile su u vojničkim sobama.
U Ivanovom privremenom domu nije bilo slavske sveće, svečarske atmosfere ni bogate trpeze, kakvu su, kažu, godinama pripremali u kući za dvadesetak gostiju. Jedino je supruga Milena ispržila ribu na rešou jer je petak i posti se.
- Ne mogu da podnesem da u ovoj sobi gori slavska sveća, ovo je kasarna, tu su bili vojnici, polagane su zakletve... Dobro, ja još pamtim komuniste - iskren je Ivan.

„Godinama pripremali bogatu trpezu, sad je tu  samo riba ispržena  na rešou: Ivan Mitrović  sa suprugom

„Godinama pripremali bogatu trpezu, sad je tu samo riba ispržena na rešou: Ivan Mitrović sa suprugom | Foto: Oliver Bunić


Za razliku od Mitrovića, u sobi petočlane porodice Marinković, na stolu, kako običaji i nalažu, uredno stoje slavska sveća i kolač. Dragan (46), glava porodice nas dočekuje rečima: „Takav je moj običaj.“

- Teško mi je što nisam u svojoj kući, tamo nam je i ikona ostala, ali slava mi je u srcu i gde god da sam, ne bih je izostavio. To bi bilo nemilosrdno... Tačno da sam i ispod drveta, isto bih slavio - govori Dragan napominjući da se običaja pridržava otkako mu je rođen najstariji sin Mihajlo (13).

Pare za uništenu kuću još nisu stigle,  pa ove godine ništa od slavlja:  Porodica Stanković

Pare za uništenu kuću još nisu stigle, pa ove godine ništa od slavlja: Porodica Stanković | Foto: Oliver Bunić


- Danas sam dobio 1.700 dinara dečjeg dodatka, pa se našlo nešto para za sveću, kolač, malo ribe i sok. Supruga je kupila i malo posnih kolača - kaže domaćin. Na skromnoj slavskoj trpezi biće bar pomalo za svakog od njih, ali su, kažu, srećni, što će bar jedan dan okusiti nešto drugo osim konzervi, koje svakodnevno dobijaju u kasarni.

Mališani ne znaju  za nedaće odraslih

Mališani ne znaju za nedaće odraslih | Foto: Oliver Bunić


I baš kakav je običaj, Draganovi naslednici Stojan (6), Dejan (11) i Miloš (13), nešto pre podne, bratski su izlomili kolač, a otac upalio sveću. Domaćica je poslužila sok, pa su najstariji sin i otac nazdravili s novinarskom ekipom. Hteo je i mali Stojan, ali nije bilo više čaša.

Mali Stojan lomio kolač sa starijom  braćom

Mali Stojan lomio kolač sa starijom braćom | Foto: Oliver Bunić


- Sad ćemo ovako, ali se nadam da će sledeće godine, akobogda, biti bolje i da nam onda dođete u goste - ispratili su nas uz osmeh Marinkovići, srećni što ipak imaju krov nad glavom.

Ješćemo konzerve, za drugo nemamo

Dvanaestočlana porodica Stanković nije mogla sebi da prištu ništa osim slavske sveće i kolača.
- E, da smo kod kuće, tu bi bili kolači, pite, sve kako dolikuje, a sad nismo imali para ništa da kupimo. Išla sam podignem socijalnu pomoć, ali mi nisu dali, pošto sam izgubila ličnu kartu, a na pasoš ne daju. Sinoć sam tu sedela i plakala. Teško mi je, ali šta ću, hvala bogu da smo svi živi i zdravi. Aranđelovdan se u našoj kući slavi od pamtiveka, još od čukundede mog muža. Prvi put danas nismo na svom ognjištu. Tu je uvek bila bogata trpeza - prase, jagnje, kolači, pite... Imali smo više od 40 gostiju, a danas nismo imali para da kupimo ribu niti bilo šta drugo, pa ćemo jesti konzerve - jadikuje Šeljnaze Stanković (56), najstariji član ove porodice. Njihova kuća u Šljivici, koja je bila poplavljena, uvršćena je u četvrtu kategoriju, ali pare, kažu, još čekaju. Inače, među Stankovićima je petoro male dece, koja su juče i ne znajući za nedaće koje more odrasle veselo trčkarala po vojničkoj sobi. Njihova baka Šeljnaze s ponosom ističe da je rodila četiri sina i osam ćerki.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP