Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NEPOZNAT

Srđa Popović: Ne znam ko je Marko Ivković!

Autor: Beta | 25.12.2013 - 13:25:00h | Komentara: 0

Jedan od osnivača Otpora i direktor Centra za primenjenu nenasilnu akciju i strategije Srđa Popović izjavio je danas da Marko Ivković, kome su ukrajinske vlasti zabranile ulazak u tu zemlju zbog navodnog učešća u njenoj destabilizaciji, nije član Kanvasa, a osnivači Otpora i ne znaju ko je on.

Srđa Popović

Srđa Popović | Foto: AP

Ukrajinski mediji javili su da je vlast proglasila 35 "persona non grata", među kojima je i državljanin Srbije Marko Ivković koji je, kako se navodi, učestvovao u organizovanju zbacivanja Slobodana Miloševića i za sličan scenario se zalagao u Ukrajini.

U izjavi agenciji Beta Srđa Popović tvrdi da niko od 11 osnivača i 40 prvih članova Otpora nije čuo za uhapšenog Ivkovića. "Zar neko može da poveruje da je dovoljno da dva Srbina sednu u avion, dobiju neki novac i izvedu milion Ukrajinaca na ulice da mašu zastavama EU. Ti koji veruju u to, veruju i u Deda Mraza", kazao je Popović.
On je istakao da su za pokretanje demonstracija, poput protesta u Ukrajini, presudni unutrašnji faktor i unutrašnje nezadovoljstvo. "Kada bi srpska Vlada rešila da odustane od evropskih integracija, ne bi bio potreban bilo ko iz Ukrajine da se ovde desi pobuna - to je unutrašnje nezadovoljstvo", kazao je Popović.
On u potezima ukrajinske vlasti vidi sličnost s ponašanjm režima Slobodana Miloševića: "Potrebno je uvek okriviti ili strane plaćenike ili domaće izdajnike", kazao je Popović.
Ukrajinski mediji javili su da je tamošnja vlast zabranila da u zemlju uđe bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili i još 35 stranaca među kojima je i Marko Ivković, zbog sumnje da su sarađivali s opozicijom na destabilizovanju Ukrajine tokom velikih proevropskih demonstracija u Kijevu.

Ko je Marko Ivković?
Mediji su Ivkovića predstavili kao jednog od osnivača "Otpora" i aktivistu "Kanvasa" čiji su članovi već obučavali pristalice ukrajinske opozicije tokom "Narandžaste revolucije" 2004. godine. Kako navodi portal infostok.org, on je 2003. godine savetovao opozicioni pokret "Kmara" u Gruziji i učestvovao u "Revoluciji lala" u Kirgistanu 2010.
Radio je za organizaciju "Glas", kao posmatrač izbora za rusku Državnu Dumu 2010. Zbog aktivnosti štetne za ruske interese, Ivkoviću je zabranjen ulazak u Rusiju na pet godina. Po navodima medija, Ivković je u Ukrajini boravio kao saradnik na projektu "Jačanje političkih procesa u Ukrajini" Nacionalnog demokratskog instituta za međunarodne poslove SAD u Ukrajini, čiji je predsednik nekadašnji američki državni sekretar Medlin Olbrajt.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP