Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

HRISTOS VASKRSE

Srećan Uskrs!

Autor: Tanjug | 05.05.2013 - 06:58:00h | Komentara: 1

Crkvenim zvonima, litijom i prvom molitvom pred zatvorenim vratima Hrama svetog Save na Vračaru u ponoć je počelo obeležavanje Vaskrsenja Hristovog, događaja kojim je počela novozavetna istorija čovečanstva.

Partrijarh Irinej

Patrijarh srpski Irinej | Foto: Tanjug

Patrijarh srpski Irinej služio je vaskršnju ponoćnu liturgiju u Hramu svetog Save, a liturgiji pored velikog broja vernika, prisustvovali su premijer Ivica Dačić, savetnik predsednika Republike Oliver Antić, državni sekretar u MUP-u Vladimir Božović, direktor Kancelarije za vere Mile Radojević, princeza Jelisaveta Karađorđević, kao i predstavnici verskih zajednica.

Prema odlukama Nikejskog sabora koje do danas poštuju sve pravoslavne crkve, Vaskrs treba slaviti u prvu nedelju punog meseca posle proleće ravnodnevnice, ali obavezno posle jevrejske Pashe.
Vaskrs je pokretan praznik, koji se određuje prema prirodnom kalendaru i uvek se vezuje za nedelju sa odstupanjem od 35 dana - od 4. aprila do 8. maja.
Proslava Vaskrsa koja je počela ponoćnim bogosluženjima u svim pravoslavnim crkvama, biće nastavljena svečanim jutarnjim liturgijama na kojima se uz molitvu i čitanje Jevanđelja objavljuje najveća radost hrišćanskog sveta.

Premijer Ivica Dačić na vaskršnjoj liturgiji

Premijer Ivica Dačić na vaskršnjoj liturgiji | Foto: Tanjug

Prva molitva služi se pred zatvorenim vratima hramova koja se otvaraju tačno u ponoć kada se prvi put posle Dana žalosti, Velikog petka i Velike subote, u znak radosti Vaskresenja oglašavaju prva zvona.

Vaskršnjim obredima prethodilo je unošenje plaštanice sa Hristovog groba, koja je na Veliki petak izneta pred oltar i koju vernici celivaju u dane najveće hrisćanske žalosti. Vaskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja, se prema drevnom običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove.
Prema predanju, prva jaja je caru Tiberiju poklonila Marija Magdalena koja je u Rim došla sa porukom o Vaskrsenju. Jaje je simbol obnavljanja prirode i života i znači radost i za one koji ga daju i koji ga primaju.

Uskrs

Uskrs | Foto: Tanjug

Vernici, po ustaljenoj tradiciji, vaskršnja jaja boje na Veliki petak, kada se, inače, ništa drugo ne radi. Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa i zove "čuvarkuća".
Vaskrs hrišćani slave tri dana, a u SPC pravoslavni vernici razmenjuju pozdrave - Hristos vaskrse i - Vaistinu vaskrse!
Poslednji komentari
  • Dragana,Toronto Vreme: 05.05.2013 14:41h

    zasto vo nije naslovna vest vec veliki brat sto ne stoji ceo dan

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP