Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

JOVAN MILIĆ, NAJMLAĐI GOVORNIK U ISTORIJI KOPAONIK BIZNIS FORUMA

Srednjoškolac zaposlio 45 ljudi

Autor: Ekipa Alo! | 14.03.2014 - 07:02:00h | Komentara: 4

Nišlija Jovan Milić (18) iako jedva punoletan već tri godine uspešno rukovodi kompanijom „Bumerang vuden svord“. To ga svrstava u najmlađe biznismene u našoj zemlji, a koliko je dobar u onome što radi govori podatak da je bio najmlađi govornik ikada na nedavno završenom Biznis forumu na Kopaoniku.

I u Srbiji može da se bude uspešan: Milić

I u Srbiji može da se bude uspešan: Milić

Jovan je predsednik učeničke kompanije nastale u okviru programa „Dostignuća mladih u Srbiji“, koji podstiče razvoj preduzetništva kod srednjoškolaca. Glavni proizvod njegove kompanije je drevni rekvizit Aboridžana - bumerang, ali prave i priveske za ključeve, magnete za frižidere...


- Bumerang nas je proslavio, ali smo želeli da odemo i korak dalje. Tako smo povećali proizvodni asortiman i danas, tri godine kasnije otkada smo počeli sa radom, proizvodimo i priveske, magnete, bonsai drvo, napravljeno od bakarnih žica. Ono svetli u mraku i veoma je zanimljivo - priča Jovan, u čijoj je radionici proizvedeno više od 600 proizvoda koje kupuju deca i mladi, ali i zvaničnici na raznim prijemima ambasada.

On objašnjava da jedna učenička kompanija funkcioniše skoro kao prava.
– Na početku poslovanja naša kompanija je imala nekoliko izložbi, ali su i sami zaposleni u kompaniji davali novac za početni kapital. Sada od prodaje ostvarujemo prihod, a sve zarađeno ulažemo u materijal za izradu predmeta, kao i u humanitarne svrhe. Nešto malo ostavimo i za poneki zajednički izlazak. Svakako da je taj prihod mali, ali smo zadovoljni. Od osnivanja, naša kompanija ide samo uzlaznom putanjom - kaže Jovan navodeći da u upravi ima petoro zaposlenih, dok je u sam proces proizvodnje uključeno 40 učenika.

Mada nije siguran da bi se i po završetku srednje škole bavio preduzetništvom, uveren je da bi njegova kompanija mogla sasvim uspešno da posluje i van školskog programa.

- Slušam kako su loši uslovi u našoj zemlji, da su mala podsticajna sredstva i podrška države. Ja tvrdim da su uslovi odlični, ali da je potrebno mnogo truda da bi se došlo do uspeha koji se postepeno gradi. Ni mi u početku nismo imali nikakvu podršku, ali se ona vremenom stiče - kaže Jovan, koji je bio najmlađi govornik u istoriji Kopaonik Biznis foruma.

- Forum je bio jako dobar. Bilo je mnogo korisnih panelista, željnih da nešto promene. Dok sam izlagao svoju priču, ljudi su bili prosto oduševljeni. Posle su mi prilazili i čestitali i veoma mi je drago zbog toga, jer to znači da sam uspeo. Negde sam pročitao komentar da treba da odem iz zemlje, jer ona nije zaslužna za moje znanje, ali ja sam rešen da ostanem i pokažem da i ovde mogu biti uspešan - kaže Jovan.

Vodi kompaniju i piše romane

Osim što je uspešan direktor, ovaj 18-godišnjak uspešno piše i ima objavljena dva romana.
- Roman „Niška kaldrma“ opisuje jednu staru nišku porodicu. Detaljno su opisani najveći praznici kako su se nekada slavili, ali i komšijski odnosi kojih danas više nema. Drugi roman nosi naziv „Da imam krila“, koji je rađen po modulu net romana. Svako od nas bi voleo da ima krila da odleti negde tamo daleko, a u romanu glavni junaci odlaze na putovanje gde upoznaju druge planete - priča Jovan koji se bavi i programiranjem, izradom sajtova, voditeljstvom i uz sve to je i odličan učenik. Dobitnik je nagrade „11. januar”, najvećeg priznanja grada Niša.

Poslednji komentari
  • goldhand Vreme: 14.03.2014 10:47h

    Bravo dečko.Čuvaj se upravo tih posetilaca biznis foruma na Kopaoniku.Znaš i sam zbog čega,obzirom da se baviš takvim poslom.

  • Nikolija Vreme: 14.03.2014 14:35h

    Odlicno Jovane, budi pazljiv i oteraj ove idiote sa vlasti!

  • nedjo Vreme: 15.03.2014 01:18h

    lako njemu,sve ulozeno mu se vrati

  • Aca Vreme: 16.03.2014 17:05h

    Svaka cast Jovane...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP