Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRAMOTNA STATISTIKA

Srednjoškolci češće
izostaju sa nastave od osnovaca!

Autor: Beta | 13.03.2013 - 16:36:00h | Komentara: 1

Đaci u srpskim osnovnim i srednjim školama imaju prosečno 6,4 neopravdana i 57,52 opravdanih izostanka sa časova, pokazali su podaci iz prošle školske 2011/2012. godine, koje je danas predstavilo Ministarstvo prosvete i nauke.

Đaci

Podaci pokazuju da se sa časova više izostaje u srednjim nego u osnovnim školama. Srednjoškolci su napravili prosečno 9,1 neopravdani izostanak, i 73,4 opravdana. Osnovci prosečno imaju 3,7 neopravdana i 41,64 neopravdana časa.

Medju osnovnim školama najviše izostanaka imaju djaci u Zaječaru, a najmanje u Novom Pazaru. Kada je reč o srednjim školama, sa časova
se najviše izostaje u Kragujevcu i Somboru, a najredovniji su učenici Novom Pazaru i Užicu.
Statistiku su danas na konferenciji za novinare u Beogradu predstavili ministar prosvete Žarko Obradović i načelnik prosvetne isnpekcije
Velimir Tmušić.
"Cilj nam je da smanjimo postojeći broj izostanaka, ali ovi podaci koje smo prikupili pokazuju da slika nije toliko loša i broj izostanaka toliko veliki, kao što se moglo saznati iz nekih medija", kazao je Obradović.
U osnovnim školama na popravni ispit je palo 1,2 odsto đaka, a razred je ponavljalo 1,01 procenat učenika. U srednjim školama situacija je lošija, pa je na tokom leta učilo i avgustu popravne ispite polagalo 8,5 odsto djaka, a razred je ponavljalo 1,9 učenika.
Procenat nastavnika u osnovnim i srednjim školama koji predaju bez potpunih kvalifikacija za to je 2,73 odsto. Reč je o mestima za koja se na konkursima nije prijavio niko sa punom stručnošću, pa je mesto ustupljenom kadru koji nije potpuno kvalifikovan.
Novčana kazna je tokom prošle školske godine izrečena za 193 nastavnika i profesora, a 51 predavač u osnovnim i srednjim školama je kako kaznenu meru dobio otkaz.
Ministar prosevete Žarko Obradović istakao je da se ovakva statistika u Srbiji prikuplja i objavljuje po prvi put, a kada podaci budu u potpunosti obradjeni i za tekuću školsku godinu, situacija će biti analizirana i odlučivaće se o konkretnim merama koje treba preduzeti kako bi se smanjio broj izostanaka djaka, kao i broj onih koji koji idu na popravne ispite ili ponavljaju razred.
Poslednji komentari
  • Zorka Vreme: 16.03.2013 08:29h

    Ministar i ne zna (ili ga ne zanima) sa kakvim se teskocama i traumama susrecu deca u odnosima sa nastavnicima,gradivom koje je probimno i cesto ne odgovara uzrastu. Najlakse je okriviti onoga ko ne moze da se brani i niko ga ne pita u cemu su problemi. Zalosno i jadno !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP