Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ČESTITAMO

"Sretan, srećan i čestit Božić"

Autor: Agencije | 25.12.2012 - 01:01:00h | Komentara: 1

Hrišćanske crkve koje vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru danas slave Božić. Nadbiskup Stanislav Hočevar svim ljudima poželo blagodeti rađanja i mir.

"Sretan, srećan, blagosloven i čestit ovaj Božić. I neka u svima nama odjekuje i velika mudrost Istoka", poručio je Hočevar tokom mise u katedrali u Beogradu.

dd

Nadbiskup Stanislav Hočevar | Foto: Beta

Svečanoj misi, pored velikog broja vernika, prisustvovali su predsednik Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, ambasadori i predstavnici verskih zajednica.

"Rođenje i rađanje nije igra slučaja ili neka sistemska greška, to je čudo svih čudesa i centar života. Ove noći ne možemo ni da shvatimo ni da prihvatimo da je u poslednjih deset godina u našoj zemlji nestalo više od 300.000 njenih stanovnika", rekao je Hočevar u sinoćnoj propovedi za Badnje veče.
Beogradski nadbiskup je naveo da niko od nas ne može da bude srećan ako ne oseti lepotu darovanja.
"Naša zemlja će u narednoj godini ponosna proslaviti godišnjicu takozvanog Milanskog edikta zato što je Konstantin veliki rođen od svete majke Jelene na tlu naše države. Činjenica rođenja stvara istoriju. Rađanje je uvek postavljanje u centar života", rekao je Hočevar.

Nadbiskup Hočevar će danas u osam časova služiti misu u župi Krista kralja na slovenačkom jeziku. Zatim će u deset časova služiti misu u župi Sveti Ante, a u 18 sati ponovo u župi Krista kralja.

On je naveo da smo "svi rođeni za rađanje telesno ili duhovno i da kao što nema ljudskog tela bez duše tako smo i svi u svojim zajednicama suštinski upućeni jedni na druge".
"Svi mi moramo priznati da smo krivi za prisutnost smrti među nama", kazao je on i zamolio Boga da svi stanovnici Srbije postanu pioniri nove kulture života "za svu našu dragu zemlju, region i Evropu".
Hočevar je u čestitki vernicima ranije naveo da je Božić dar milosti za svakog pojedinca, porodicu, ali i za državu i društvo. Nadbiskup je, međutim, istakao, da se može primetiti snaga destruktivnosti u društvu.
Svečana misa u katedrali Uznesenja blažene device Marije u Beogradu počela je zvonima i postavljanjem malog Isusa.
Papa Benedikt XVI zapalio je božićne sveće na prozoru svog stana pred vernicima i turistima okupljenim na Trgu svetog Petra u Vatikanu.
Rimokatolička crkva i sve hrišćanske crkve koje vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru sinoć su proslavile Badnje veče, uoči Božića, praznika rođenja Isusa Hrista.
Badnje veče, a od ponoći i Božić, obeležavaju istovremeno i pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, dok Ruska i Srpska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora taj praznik proslavljaju prema Julijanskom kalendaru, 13 dana kasnije.
Prema predanju, Isus Hristos je rođen 25. decembra u Vitlejemskoj pećini, pa se taj datum, uz razlike u kalendarima, poštuje u celom hrišćanskom svetu.
Poslednji komentari
  • Man in Black Vreme: 25.12.2012 02:50h

    1. Zasto ste stavili nadbiskupovu sliku od Uskrsa (Vaskrasa)???? 2. Prema predanju Isus Hristos nije rođen 25. decembra nego je taj datum uzet zato sto su pogani slavili BOZANSTVO SUNCA a krscani su na taj nacin potajno slavili Isusovo rodjenje. Tocan datum rodjenja nije poznat. UCITE MALO HISTRIJU HRISCANSTVA prije pisanja clanka!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP