Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KOSOVO

"Srpska" napustila sednicu Skupštine

Autor: B92 | 08.12.2014 - 18:21:00h | Komentara: 0

Predstavnici liste "Sprska" napustili su sednicu Skupštine Kosova, potvrdio je za B92 lider liste Aleksandar Jablanović. Na sednici se bira nova Vlada Kosova.

Na sednicu Skupštine Kosova nismo otišli po funkcije, već po prava, rekao je Jablanović u izjavi za portal B92.

Skupština Kosova

Skupština Kosova

 Lista Srpska ne može i neće ići ispod minimuma, i onoga što je obećala srpskom narodu na KiM, a danas u Skupštini Kosova nije bilo razumevanja za ono što tražimo, rekao je Jablanović.

Jablanović je dodao da u ovoj Skupštini Kosova neće sedeti predstavnici Srba koji će samo podržavati ono o čemu se priča. Srpska nije tu zbog funkcija, kao predstavnici Srba u prethodnom sazivu, već zbog interesa srpskog naroda na KiM, dodao je.
Lista Srpska nije potpisala koalicioni sporazum sa partijom Albanaca, podvukao je.
Zahtevi Srpske liste su oni koje stalno ističemo, rekao je Jablanović. Oni se tiču povratka Srba na Kosovo, zaštite imovine Srpske pravoslavne crkve, vraćanje nezakonito oduzete imovine i poništavanje nelegalne privatizacije u srpskim sredinama.
On je negirao da napuštanje sednice ima bilo kakve veze sa razmiricima koje su se danas javile unutar liste. Naime, poslanik Slobodan Petrović je danas izjavio da mu je ranije obećano da će biti predložen za zamenika predsednika Skupštine Kosova i da je srpske poslanike "izmanipulisao Jablanović".
Podsetimo, za predsednika skupštine Kosova danas je izabran Kadri Veselji, a među četiri potpredsednika je i Jasmina Živković sa liste "Srpska".
Jablanović kaže da je Slobodanu Petroviću povređena sujeta, a da su na danas održanoj sednici poslaničkog kluba poslanici glasali za Jasminu Živković.
"Osmoro je glasalo za Jasminu Živković, a on samo za sebe. Valjda poslanici imaju pravo da odluče ko će da ih predstavlja", rekao je Jablanović.
On je dodao da je u pitanju jedna manipulacija Petrovića, koji je očekivao da će zbog svega što je radio prethodnih godina biti nagrađen još jednom funkcijom.
Ipak, dodao je, lista je jedinstvena po pitanju zaštite interesa Srba.
Isa Mustafa biće premijer Kosova, a Hašim Tači zamenik premijera i ministar spoljnih poslova, predviđeno je koalicionim sporazumom koji je danas potpisan.
Sednica Skupštine Kosova i dalje traje, a njoj ne prisustvuju jedino predstavnici Srpske. Danas bi trebalo da se predstave i imena novih kosovskih ministara.
Jablanović je naveo da će se "Srpska" obratiti kasnije saopštenjem u vezi sa detaljima njihove današnje odluke.  

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP