Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PORAŽAVAJUĆE

Srpska porodica živi sa 600 dinara dnevno!

Autor: Večernje Novosti | 29.11.2013 - 11:09:00h | Komentara: 0

Mesečni troškovi jedne porodice, koji podrazumevaju račune za sve energente bez kojih se ne može, iznose oko 68.000 dinara, što je jedna i po prosečna plata u Srbiji.

Motanje duvana se isplati!

Mesečno je potrebno oko 68.000 dinara | Foto: Shutterstock

Kada se plate fiksni mesečni troškovi koji podrazumevaju komunalije, struju, infostan, kablovsku, internet, telefone, subvencioni stambeni kredit ili kiriju, ali i manji kredit za auto, za preživljavanje ostaje manje od pola plate jednog člana porodice. I to ako se uzme u obzir da dva člana imaju prosečnu platu u Srbiji.

Prema računici republičkog proseka, radi se od plati od 43.000 dinara, što znači da navedeni troškovi oduzmu oko 68.000 dinara, pa za hranu ostane svega 18.000. Jedna tročlana porodica opstaje sa 6.000 dinara po članu mesečno, što je 200 dinara dnevno.

- Prava je umetnost da se sa toliko para preživi i „rastegnu“ namirnice na ceo dan – kaže Milica N., domaćica iz Beograda. – Zato, najčešće pazarimo povrće, krompir, pasulj i kupus, jeftinije kategorije mesa i to uglavnom na akcijskim sniženjima.

Prema najnovijim podacima, za kupovinu namirnica izdvajamo oko 43 odsto ukupnih mesečnih primanja. Na stan, vodu, struju, gas i ostale energente treba da izdvojimo još oko 16 odsto od ukupnih primanja domaćinstva.

Telefoniranje, internet, kablovska oduzmu još oko pet odsto prihoda, a za prevoz damo čak osam odsto od svega što zaradimo.

- To što se u Srbiji najveći deo kućnog budžeta izdvaja za zadovoljenje egzistencijalnih potreba samo po sebi govori o tome u kolikoj se krizi živi – smatra Saša Đogović, ekonomista, i dodaje da takvi parametri kod nas važe već godinama.

- U poslednjih pet godina, kupovna moć u Srbiji opala je 30 odsto, a najveći udar na domaćinstvo svakog meseca je hrana – kaže Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP