Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POČETAK SAMITA SRBIJE SA KINOM I ZEMLJAMA CENTRALNE I ISTOČNE EVROPE SLUTI NA BERIĆETNE REZULTATE

Srpska rakija za kineskog zmaja!

Autor: Ekipa Alo! | 17.12.2014 - 07:00:00h | Komentara: 2

Premijer Aleksandar Vučić je samo do početka plenarnog zasedanja samita održao čak deset sastanaka, što najbolje govori da je samit Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, koji je juče počeo u Beogradu, skup kakav glavni grad Srbije do sada nije video. Premijer je, kako nam je rečeno, gostima u znak sećanja na ovaj skup poklonio najbolje što Srbija ima i čime želi da se probije u svet, a to su domaći proizvodi ajvar, džem, rakija i vino.

Premijer Vučić častio je  goste iz sveta srpskim  specijalitetima - džemom, ajvarom, rakijom i vinom

Premijer Vučić častio je goste iz sveta srpskim specijalitetima - džemom, ajvarom, rakijom i vinom | Foto: Oliver Bunić

Vučić je, kao što se i očekivalo, prvi sastanak održao sa kineskim ministrima trgovine i transporta, a kako saznajemo, gosti sa Dalekog istoka, kao i ostali, Vučićeve poklone su veoma lepo prihvatili. Potom se sastao sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, a danas će se sastati sa albanskim premijerom Edijem Ramom. Da je Rama, koji je u Beograd stigao među poslednjima, imao donekle „specijalni“ status u Beogradu, govori i to što je u zvaničnom delu rada ekonomskog foruma sedeo sa desne strane kineskog premijera, dok je domaćin Aleksandar Vučić bio sa leve strane visokog gosta iz Kine.

| Foto: Oliver Bunić

Vučić: Trebaju nam investicije, ali i reforme


Otvarajući 4. ekonomski forum Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, premijer Aleksandar Vučić naglasio je da je čast biti domaćin skupa u Beogradu, gde se susreću ekonomije Istoka i Zapada. Kako je rekao, prioritet ovih evropskih zemalja je privredni rast, koji može da se ostvari uz dva uslova - investicije i reforme.
- Cilj ovog regiona su investicije, potrebna nam je injekcija poverenja i snage. To je suština ovog foruma, stvoriti veze između Kine i ovog regiona. Drugi uslov zavisi od nas. Moramo da reformišemo sebe, da se promenimo. Niko neće da uloži u nas ako mi ne ulažemo u sebe - poručio je srpski premijer.

- I ranije su u Beogradu organizovani veliki događaji, ali nešto ovako još nije bilo. Sve protiče u najboljem redu, a za bezbednost gostiju zaduženo je oko 10.000 policajaca, pripadnika BIA i Vojske Srbije, raspoređenih u više prstenova. Ipak, pojedine delegacije su dovele i svoje lično obezbeđenje, pa je tako sa kineskim premijerom Lijem Kećijangom stiglo oko 50 agenata, dok je, recimo, albanski premijer Edi Rama doveo petoricu agenata u civilu.

Ukupno je stiglo oko 150 bezbednjaka iz stranih zemalja - kaže izvor „Alo!“ blizak organizaciji skupa. U nekadašnjem SIV-u juče je bilo nemoguće kretati se bez specijalnih akreditacija, a unutrašnjost centralnog dela obezbeđivalo je više stotina policajaca u civilu.


Nakon svečanog otvaranja i radnog dela samita, u Palati „Srbija“ za 2.000 učesnika priređen je koktel dobrodošlice, na kojem su služena odabrana srpska vina vinarija „Rubin“, „Radovanović“ i „Kovačević“, sokovi, dok kafe nije bilo.

„Gde ste krenuli s  tim kutijama,  drugovi Kinezi?“: Policija ispred Centra „Sava“

„Gde ste krenuli s tim kutijama, drugovi Kinezi?“: Policija ispred Centra „Sava“ | Foto: Mitar Mitrović

Domaćini su svečanu večera za premijere organizovali u zgradi Generalštaba u ulici Kneza Miloša, koja je još 1927. godine proglašena za najlepši objekat u Beogradu. Na meniju se za svakoga našlo ponešto, od tradicionalnih srpskih jela, roštilja i teletine, preko ribe, do raznih poslastica. Premijeri su i ovu priliku iskoristili da razgovaraju o jačanju saradnje i boljem povezivanju njihovih zemalja.

Kineski novinar se snašao

Kineski novinar se snašao | Foto: Damira Ramadani
Naš izvor iz organizacije ovog skupa otkriva da je hotel „Falkenstajner“, gde su smešteni svi premijeri izuzev kineskog, koji je odseo u „Hajatu“, osim bezbednosnog aspekta i činjenice da se nalazi u Novom Beogradu, izabran kako bi svi imali identične uslove.

„Sve smo se  dogovorili“:  Antić

„Sve smo se dogovorili“: Antić | Foto: V. Lalić


- Svi premijeri su smešteni u apartmanima sa istom kvadraturom i imaju isti tretman kako bismo pokazali da na taj način nikoga nismo želeli posebno da izdvojimo - objašnjava naš sagovornik.

O tome koliko interesovanje u regionu vlada za investicije iz Kine i koliko Kinezi žele da ulažu kod nas, govori i to da je na privrednom forumu u Centru „Sava“ učešće uzelo 1.136 kompanija, od kojih je bilo 320 kineskih, a 308 srpskih.

Dačić: Srbija ima veliku korist!

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić navodi koje će sve koristi Srbija da ima od samita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope.
- Sa ekonomske strane gledano, Kina je odvojila najmanje 10 milijardi dolara za investicije u zemaljama centralne i istočne Evrope, koje učestvuju na samitu. Iako su neke od zemalja učesnica veće od Srbije, mi imamo konkretne izrađene projekte. Termoelektrana „Kolubara“, deo turske magistrale i Most Mihaila Pupina, modernizacija pruge Budimpešta-Beograd, koja bi prema prognozama kineske strane mogla da bude gotova za dve godine, samo su neki od konkretnih projekata. S druge strane, Srbija od ovog samita ima i političku korist, pre svega u promociji Beograda kao ekonomskog centra Evrope - objašnjava Dačić za „Alo!“.

Premijer optužen za plagijat odrekao se titule

Rumunski premijer Viktor Ponta, gost Beograda, odrekao se juče svoje titule doktora prava, pošto je optužen za plagijat. On je priznao da je to trebalo da uradi ranije, a ne dve i po godine posle prvih optužbi. „Pišem vam da bih vas obavestio o svojoj odluci da odustanem od titule doktora prava dobijene 2003. na Univerzitetu u Bukureštu... Trebalo je to da uradim ranije, od pojavljivanja javnih optužbi u pogledu moje doktorske teze“, napisao je Ponta u pismu upućenom rektoru, nevodeći i da je „u dobroj volji izneo argumente kako bi se odbranio od tih optužbi“.

Projekti o kojima se razgovara:


- brza pruga Beograd-Budimpešta
- pruga Beograd-Bar
- autoput Temišvar-Beograd
- transbalkanski koridor Pančevo-Rašice za bolju razmenu struje
- izgradnja gasnog koridora
- projekat e-vlade u Srbiji
- magistralni gasovod Sofija-Niš
- nova termoelektrana kod Sjenice
- modernizacija rudnika „Soko“
- gradnja HE na donjem toku Drine
- koncesija na deonicama Surčin-Obrenovac i Preljina-Požega
- integrisani sistem telekomunikacija „Železnica Srbije“
- izgradnja Kanala Morava
- gradnja Termoelektrane „Nikola Tesla B3“ i HE „Bistrica“.
- deonica puta Obrenovac-Ljig
- paket projekata TE „Kostolac“
- deonica autoputa Pojate-Preljina
- regionalni put Novi Sad - Ruma

Edi Rama

Edi Rama | Foto: Oliver Bunić

Nekulturni Rama!

Dok su ostali visoki gosti zauzimali svoja mesta u Centru „Sava“, albanski premijer Edi Rama je nastojao da se pokaže kao veliki šarmer. On se upadljivo srdačno izgrlio sa hrvatskom ministarkom inostranih poslova Vesnom Pusić i drugim manje poznatim članicama njene delegacije, ali je potom pokazao da mu i pored naglašenog mediteranskog šlifa nedostaje lične kulture, pošto je sve vreme dok je govorio kineski premijer kuckao poruke na svom mobilnom telefonu.

Pupinov most

Pupinov most | Foto: Damira Ramadani

Pupinov most spreman!

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i njegov kolega iz Kine Li Kećijang otvoriće sutra u 11 sati most koji zvanično nosi ime velikog srpskog i svetskog naučnika Mihajla Pupina. Radnici su juče i danas privodili kraju poslednje pripreme pred svečano otvaranje mosta. Umorni radnici zadovoljno gledaju završen most i kažu da kada vide konačne rezultate, zaborave na sav umor i vremenske prilike po kojima su radili ovih godina.
- Možete se uveriti da je sve spremno. Samo još da ga umijemo. Bilo je teško, moramo priznati, ali sada, kada vidimo kako je sve ispalo, baš smo ponosni - kažu zadovoljni radnici. Reporteri našeg lista mogli su se uveriti u završene radove, čak su nas ljubazni radnici prevezli preko mosta da vidimo kako cela trasa izgleda i moramo priznati da izgleda sjajno.
- Nadamo se da će ovaj most rasteretiti Zrenjaninski put i da će nam pomoći da brže stižemo u sve delove grada - kaže Milan iz Borče.
Pupinov most, kako se zvanično zove, gradi se od oktobra 2011. godine, dugačak je 1,5 kilometara i imaće 21,6 kilometara pristupnih saobraćajnica. Nakon otvaranja mosta, teretni saobraćaj biće izmešten iz centra grada, a pristup Luci Beograd teretnjacima će biti dozvoljen samo iz pravca Pančevačkog mosta. Time će znatno biti rasterećen saobraćaj u ulicama Savskoj, Karađorđevoj, Dunavskoj i Bulevaru Vojvode Bojovića.

Poslednji komentari
  • backo Vreme: 17.12.2014 09:22h

    Čini mi se da će od ovog samita svi imati koristi osim Srbije.

  • Teodora Vreme: 17.12.2014 09:41h

    Ceo ovaj samit je velika estradna priredba koja neće imati pratičnog efekta, osim što će beogradski hoteli zaraditi malo novca. Ako nije u svađi s nikolićem, vučić je gostima, verovatno, poklonio rakiju tomovaču. Ako jeste, pokloniće je nikolić onima s kojima se bude sastao. A od rumunskog premijera viktora pomnte trebalo bi da nauče nešto tiomislav nikolić, nebojša stefanpović, jorgovanka tabaković i mnogi drugi "diplomci" plagijatori iz sns, pa šapić, nekadašnji dsovac, i da ne nabrajam 90 odsto aktuelmnog srpskog političkog establišmenta.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP