Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OTROVNA SRBIJA

Srpske jabuke sa
pesticidom pronađene u Rusiji!

Autor: Beta | 11.03.2013 - 21:58:00h | Komentara: 3

Nakon afere "aflatoksin" i zaraženog mleka kao i srpske pšenice sa teškim metalima pronađene u Makedoniji u Rusiji je otkriveno da oko 60 tona jabuka iz Srbije sadrži previsok novo pesticida.

Jabuke

To je utvrđeno proverom tri uvozna kontingenta od početka ove godine, rečeno je danas agenciji Beta u službi za kontrolu poljoprivrednih proizvoda Roseljhoznadzor.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev je prošle nedelje na jednom savetovanju o ruskoj poljoprivredi izjavio da uvoz poljoprivrednih proizvoda nije uvek prihvatljiv ni po ceni, ni po kvalitetu, i kao primer naveo i Srbiju.
"Neke isporuke su jednostavno opasne po zdravlje, zbog visoke količine pesticida i nitrata. Poslednji primer su bile jabuke iz Poljske i Srbije", rekao je Medvedev, a prenele su ruske državne televizije.
Kako je saopštila Uprava Roseljhoznadzora za Kalušku oblast, u februaru je otkriveno 311 tona jabuka sa visokim nivoom pesticida, najveći deo iz Poljske i Srbije.
U saopstenju na sajtu te uprave, navodi se da su preduzete organizacione mere kako se ne bi dozvolio uvoz opasnih proizvoda na teritoriju Rusije.
U Agenciji za kontrolu poljoprivrednih prozivoda su naveli da je 2009. godine potpisan memorandum o bezbednosti prozivoda koji se uvoze iz Srbije u Rusiju.
U okviru te saradnje, kako se navodi, te 2009. godine je tokom provere otkriveno devet pošiljki uvezenih jabuka, ukupne količine 145 tona, sa nedozvoljenom količinom pesticida.
Tokom 2010. godine je metodom slučajnog uzorka otkriveno 107 pošiljki sa oko dve tone opasnih jabuka, a 2011. godine četiri pošiljke od ukupno 77 tona.
Tokom prošle godine dogodio se "skok", rekli su u Agenciji i naveli da je otkriveno 19 pošiljki od oko 400 tona štetnih jabuka. U Agenciji su, medjutim naveli da je tokom prošle godine u Rusiju stiglo oko 14.000 tona jabuka sa visokim sadržajem pesticida, te da tih 400 tona "nije tako strašna cifra".
Roseljhoznadzor je naveo da je njegov zadatak samo fitosanitarna kontrola proizvoda koji stižu u Rusiju, a da odluku o tome šta će dalje biti sa tim proizvodima donosi Agencija za epidemiološko-sanitarnu kontrolu, Rosepidemnadzor.
Poslednji komentari
  • misho Vreme: 12.03.2013 06:57h

    najbolji primer kako rukovodstvo jedne države vodi računa o zdravlju svojih građana i ni po koju cenu neće podići nivo pesticida u hrani. naši rukovodioci se neće ugledati na medvedeva nego će svo mleko koje nam vraćaju iz inostranstva staviti u promet na domaćem tržištu.rusi su i do sada vraćali jabuke u srbiju zbog prisustva većeg nivoa kancerogena.na vagone takvih jabuka vraćeno je u kupusinu kod apatina koje su na kraju završile na srpskim pijačnim tezgama.tužno je i žalosno da nadležna inspekcija nije naložila njihovo uništenje.eto koliko vlasti vode računa o nama.

  • DSV Vreme: 12.03.2013 10:50h

    Jel za ovu vest KRIVA Vojvodina i Jesic ,alo Srbijanci ajde sad pljujte i vicite "rusi se srpska poljoprivreda" .A u stvari novi TAJKUNI bi da se obogate preko noci SESNAEST PRSKANJA JABUKA ,pisale nase novine i emisije o POLJOPRIVREDI i NIKO ni rec .Eto vam sad RUSKO TRZISTE . Srbi dozovite se pameti TROVANJE NIKO NE ZELI MA KOLIKE DOZE BILE ! I znas kolko ce te sad IZVESTI JABIKA 10% nego PREKLANE!

  • PITANJE Vreme: 12.03.2013 12:00h

    AJDE AJDE NIKO NE POMINJE BIVSEG MINISTRA MILOSEVLJEVICA KOJI JE NA MALIM EKRANIMA NA PITANJE NOVINARA : ZASTO STE UVEZILI GMO SOJU U ZEMLJU? ODGOVORIO: PA TO JE BILA DONACIJA IZ ZAPADNIH ZEMALJA? PA ZSTO STE DOZVOLILI DA UDJE U ZEMLJU? PITA OPET NOVINAR A MINISTAR ODGOVARA: PA STA JE TREBALO DA ODBIJEM I DA JE VRATIM?...AKO MI TOM MINISTRU KOJI NIJE NIKADA ODGOVARAO NI ZA STA POSALJEMO GO.V.NA NA ADRESU HOCE LI ISTO ODGOVORITI I PRIMITI "POKLON"? VEEELIKA ZAMERKA VAMA NOVINARIMA KOJI NE PISETE STA SU SVE UVOZILI U NASU ZEMLJU OD 2000TE PA NAOVAMO

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP