Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ŠVERC ORUŽJA

Srpske rakete zaplenjene u Rijeci!

Autor: Ekipa Alo! | 14.09.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Službenici carinarnice u Rijeci pre nekoliko dana su, navodno po dojavi obaveštajne službe, zaplenili više kontejnera punih sofisticiranog naoružanja, najviše raketa za avione, kao i za sastave zemlja-zemlja, koji su u Rijeku stigli iz Srbije, objavili su hrvatski mediji.

Luka u Rijeci

Luka u Rijeci

Rakete u delovima, delovi za lansere i kruto raketno gorivo nalazili su se u kontejnerima s potpuno drugom carinskom deklaracijom, a njihovo odredište je bio Abu Dabi.


BIA: Oružje nije Tešićevo


Bezbednosno-informativna agencija (BIA) saopštila je sinoć da oružje pronađeno u luci u Rijeci ne pripada Slobodanu Tešiću, kako su objavili neki hrvatski mediji.
„Neposredno po operativnom saznanju, BIA je pre sedam dana obavestila nadležne službe i državne organe Hrvatske o postojanju sumnje da se vrši transport komponenti i robe dvostruke namene“, navedeno je u saopštenju BIA dostavljenom RTS-u. Kako je navela BIA, roba je u Srbiju ušla iz Italije i transportovana je u Hrvatsku, a naša bezbednosna služba je na ovom slučaju radila sa više službi velikih zemalja.

Pre svega, radilo se o projektilima S8, nevođenim raketama ruske proizvodnje namenjenim ispaljivanju iz višecevnog lansera za avione. Reč je o projektilima koji se nalaze u naoružanjima niza vojski u svetu, a kompatibilni su sa sovjetskim tipovima aviona.
Između ostalog, u svom naoružanju poseduje ih i Hrvatska, koja ih je za vreme rata kupila na crnom tržištu i koristila u operacijama „Bljesak“ i „Oluja“. Čije je bilo sporno oružje za sada nije poznato, ali prema pisanju medija, pošiljka se navodno povezuje sa srpskim preduzetnikom Slobodanom Tešićem, vlasnikom firme „Tenex“, čije se ime već nekoliko puta do sada dovodilo u vezu s posredovanjem u međunarodnoj trgovini oružjem i vojnom opremom.

Slobodan Tešić, koga hrvatski mediji pominju kao vlasnika zaplenjenog sofisticiranog oružja u riječkoj luci, za B92 negira bilo kakvu vezu s tom pošiljkom.

Slobodan Tešić

Slobodan Tešić


„U poslednjih pet ili sedam godina nisam ništa tovario ni kroz jednu hrvatsku luku. Znači, ja blage veze nemam ni sa kakvim tovarom, ni raketama, ni kontejnerima. To apsolutno ne postoji. I za mene i za sve te kompanije koje se tu pominju. To je notorna laž“, kaže Tešić.

Na komentar novinara B92 da se njegovo ime ipak pominjalo i ranije kada se govorilo o izvozu oružja, Tešić izričito kaže da o tim operacijama ne treba sada pričati.

Rakete S8

Rakete S8


„Možemo sada pričati o ovom slučaju i da samo državni organi Srbije i Hrvatske mogu da ustanove u naredna dva sata čija je to roba. Kontejneri nisu mogli da padnu s neba. Oni su tu dovezeni. Naravno, zna se kako. Sva prateća papirologija postoji, pa nek onda utvrde ko iza toga stoji, da li je šverc i kuda to ide. Ako Hrvatska misli to da pere ili neki novinari da peru Hrvatsku zato što isporučuje tamo gde ne treba u sadašnja vremena, žao mi je...“, kaže on.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP