alo.rs Aktuelno
KUVARI IZ SRBIJE OD NOVE GODINE HRANE SENATORE I KONGRESMENE
Srpski „Ambar“
na Kapitol hilu!
Stanovnici američke prestonice Vašington, među njima i senatori i kongresmeni, uskoro će moći uživati u svim čarima srpske kuhinje! Na samom Kapitol hilu, gde su smeštene najvažnije institucije najjače države na svetu, od januara će s radom početi „Ambar“, restoran u kojem će hranu pripremati srpski kuvari.
Danilo Bucan, Ivan Iričanin, Bojan Bocvarov i Ivan Živković | Foto: ALO!
Ova informacija privukla je pažnju i novinara čuvenog „Vašington posta“, koji nisu krili oduševljenje nakon posete „Ambaru“ i razgovora s našim kuvarima.
Jedan od vlasnika restorana, Srbin Ivan Iričanin, inače rođeni Trsteničanin koji već dugo živi u SAD, tokom jesenje posete Balkanu shvatio je kako mora da razmisli o ideji da na Kapitol hilu servira specijalitete srpske kuhinje.
- Kada sam otišao u Srbiju, pomislio sam da je ta hrana mnogo dobra, ali ipak slična onoj kod kuće. U takav restoran možete da dođete jednom nedeljno, ali ja želim da mi gosti dolaze tri do četiri puta sedmično - rekao je Iričanin ekipi „Vašington posta“ koja ga je posetila u vreme dok je s partnerima radio na uređenju restorana „Ambar“.
Tokom posete Beogradu Iričanin je, kako je rekao, sasvim slučajno sreo kuvara Bojana Bocvarova, koji je u restoranu gde je radio meni podelio u dve sekcije - tradicionalnu i maštovitu. Ova druga se sastojala od kombinacija klasičnih srpskih jela i ukusa, ali ono što je privuklo pažnju Iričanina bila su baš srpska tradicionalna jela - ćevapčići, pljeskavice, sarme, punjene paprike...
- U pitanju su bili autentični ukusi, drugačije prezentovani i s posebnim ličnim pečatom - objasnio je Iričanin i dodao da je „Ambar“ u tom trenutku pronašao glavnog kuvara.
Iričaninovi partneri, Ričard Sandoval i Kaz Okoči, s kojima drži restorane „Masa 14“ i „El Sentro“ (a sa Sandovalom i „Ambar“), radili su sa srpskim kuvarima ne bi li otkrili tajne naše kuhinje i primenili ih na američku. Kako je objasnio Iričanin, oni još moraju da nauče da budu hrabriji kada je u pitanju kombinovanje različitih ukusa.
- Nije nam želja da napravimo restoran samo za Srbe. Voleli bismo da dolaze svi. Da upoznaju srpsku kuhinju i ukuse, na koje smo ponosni, ali i da Amerikanci kažu: „Hej, ovo je nešto potpuno drugačije!“, objasnio je koncept „Ambara“ Iričanin, koji već dugo živi u SAD, ali i dodao da u pitanju neće biti samo srpska jela prilagođena američkom receptu.
- Ne, imaćemo i baš tradicionalnu srpsku kuhinju, koju smo nazvali „bakini recepti“. Ta opcija mora da postoji - zaključio je Iričanin.
Kuvar Novaka Đokovića!
Bojan Bocvarov je u međuvremenu stigao i da napravi meni, sve s fotografijama jela koja će ponuditi Amerikancima.
Novak Đoković | Foto: Beta AP
Tagovi:
Nema komentara za ovu vest.
Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs