Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SVETSKA BANKA NAM NAHVALILA VLADU

Srpski budžet za istoriju!

Autor: Tanjug | 03.01.2015 - 16:48:00h | Komentara: 1

Budžet za 2015. je istorijski jer smanjuje rashode, ali to rezanje troškova nije toliko značajno. Istorijski je predlog države da jasno prikaže izdatke ispod crte, koji u prošlosti nisu bili vidljivi, izjavio je šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen.

Toni Verheijen, šef  kancelarije Svetske banke

Toni Verheijen, šef kancelarije Svetske banke | Foto: Petar Marković

Prema njegovim rečima, to je unapređenje budžetskih procesa i pokazuje da država menja odnos prema javnim preduzećima.
- Više neće biti bezuslovne budžetske podrške za preduzeća u državnom vlasništvu, koja su dobijala kredite uz garancije države. To je velika promena, ali ćemo pratiti šta se zaista događa i da li će se to poštovati. Sve što je dogovoreno sa MMF-om je korak u dobrom smeru. Pitanje je samo primene tog sporazuma - rekao je Verheijen za "Politiku".
On smatra da smanjenje penzija nije najbolji način za uštedu, ali i naglašava da, kada se pogleda struktura rashoda u budžetu i udeo penzija u bruto domaćem proizvodu, Srbija nije imala izbora.
- Dve najveće rashodne stavke, uz izdatke za kamate, jesu plate i penzije. Vlada je uradila sve što je mogla da to izbegne, ali svaki scenario koji nije uključivao smanjenje tih rashoda ne bi bio dovoljan za stabilizaciju javnih finansija - rekao je šef kancelarije Svetske banke u Srbiji.
Verheijen je naglasio da je važno da će Srbija imati aranžman sa MMF-om, jer bez tog programa sve promene na globalnom tržištu bi vrlo brzo pogodile Srbiji.
- Program sa MMF-om investitorima daje sigurnost, znači poverenje. Neki od globalnih faktora sada nisu predvidljivi i program sa MMF je jedan od načina da se vlada od tih rizika zaštiti - rekao je Verheijen.
Kada je o investicionim mogućnostima reč, prema njegovim rečima, čini se da premijer Aleksanbdar Vučić ulaže velike napore da privuče investicije van evrozone.
- To je pametna odluka. Na taj način Srbija će sebe zaštititi od potencijalnih negativnih efekata iz regiona. Sa druge strane, potraga za investitorima je mogućnost za unapređenje odnosa sa zemljama koje nemaju pristup ovom tržištu i na ulaganja mogu da gledaju strateški - rekao je šef kancelarije Svetske banke u Srbiji.
Poslednji komentari
  • mile-pile Vreme: 04.01.2015 08:01h

    Uh...Uh Pod hitno treba praviti rebalans, jer čim nas oni hvale to nešto nije u redu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP