Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! OTKRIVA

Srpski i francuski gejevi ne mogu u brak zbog Tita!

Autor: Ružica Kantar | 27.06.2013 - 21:43:00h | Komentara: 3

Uprkos tome što su u Francuskoj nedavno dozvoljeni gej brakovi, građani Srbije homoseksualne orjentacije neće moći da uživaju u čarima bračne zajednice sa Francuzima, saznaje “Alo!”! Razlog za to je konvencija koju je SFRJ sa Josipom Brozom Titom na čelu, još davne 1971. godine, potpisala sa tom zemljom!

Gej brak

Gej brak | Foto: AP

Naime, pre više od 40 godina SFRJ je sa Francuskom potpisala Konvenciju o nadležnosti i o zakonu koji se primenjuje u oblasti ličnog i porodičnog prava. Prema tom dokumentu, građani naše zemlje brak sa državljaninom Francuske sklapaju po zakonima Srbije!


Tito

Tito

“Svojstva i uslove potpisnica za sklapanje braka određuje za svakog od budućih supružnika zakon strane ugovornice čiji je on državljanin”, precizirano je u članu tri ove Konvencije, koja je ratifikovana 26. marta 2003. godine u Parizu. Isti sporazum sa Francuskom pored Srbije potpisali su Laos, Kambodža, Alžir, Tunis, Maroko, Poljska, BiH, Crna Gora, Slovenija, ali i Kosovo. Kako su u Srbiji gej brakovi ustavom zabranjeni, LGBT građani naše zemlje ne mogu da se nadaju mirnoj bračnoj luci sa francuskim državljanima.


Goran Miletić

Goran Miletić | Foto: D. Milenković

Goran Miletić, regionalni direktor organizacije “Sivil rajts defenders” i jedan od organizatora beogradskog “Prajda” kaže za “Alo!” da je sramotno da je još uvek na snazi jedna ovakva “zaostavština starih vremena”.


- Vlada ne sme da bude pasivna i da ne preduzme ništa u vezi sa ovim. Sada kada je Francuska omogućila svojim građanima gej brakove bio bi svojevrstan skandal kada bi im se zbog ovog prastarog propisa branilo da sklapaju brakove sa građanima Srbije - poručio je Miletić, najavivši da će aktivisti pokrenuti inicijativu da se sporna konvencija sa Francuskom poništi. Gej aktivista Predrag Azdejković, glavni i odgovorni urednik portala “Optimist” kaže za “Alo!” da se jako ražalostio kada je saznao da je ova konvencija još uvek na snazi! “Sad ću morati da šutnem Pjera!”, našalio se Azdejković.

Predrag Azdejković

Predrag Azdejković | Foto: Željko Šafar

- Vremena se menjaju i modernizuju, te u skladu sa tim treba da se menjaju i propisi. A do tada gejevi treba da izbegavaju francusku ambasadu i francuski kulturni centar - dodao je on. Inače, francuski parlament je 23. aprila odobrio predlog zakona kojim se omogućava istopolnim parovima sklapanje brakova i usvajanje dece, a u maju mesecu u Monpeljeu obavljeno je i prvo gej venčanje.

I Crnogorci bi Francuze


“LGBT Forum Progres”, prva transparentna LGBT organizacija u Crnoj Gori, zatražila juče od Igora Lukšića, ministra spoljnih poslova i evropskih integracija, da na odgovarajućem nivou incira zaključivanje bilateralnog sporazuma sa Francuskom kako bi se građanima Francuske omogućilo sklapanje istopolnog braka sa građanima Crne Gore. Naime, i Crna Gora se, prema aktima francuskog Ministarstva pravde, našla u grupi zemalja s čijim državljanima francuski građani ne mogu sklopiti brak ukoliko nije zaključen odgovarajući sporazum.

Poslednji komentari
  • cotric Vreme: 28.06.2013 09:23h

    Koliko god se trudim da budem tolerantan, ipak ne mogu da podnesem svakodnevnu propagandu gejovsku, a niti da razumem potrebu novinara da im daju na značaju. Imamo problema sa izumiranjem srpskog naroda i još nam samo fale gej brakovi pa da ugasimo svetlo i nestanemo sa zemlje.

  • prijatelj Vreme: 28.06.2013 12:26h

    Nije mi jasno kako ne razumes? Stvar je jednostavno PLATIS novinaru da pise o tvom "problemu" i eto te u novinama. Sta mislis odkud tekstovi o nekim ViP osbama za koje nika nisi cuo ni video a vrte se po novinama.

  • Begecka nana Vreme: 28.06.2013 14:33h

    Druuže Tiiitoo, miii tiiii se kuneemo, mi....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP