Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRBI KOJI ŽIVE U GRANIČNIM PODRUČJIMA PRELAZE GRANICU DA KUPE DOMAĆI LEK

Srpski lekovi sedam puta jeftiniji u Crnoj Gori?!

Autor: A. Medaković | 09.09.2013 - 07:54:00h | Komentara: 6

Antibiotici, lekovi za pritisak i srce, tablete za lečenje čira, antidepresivi, ali i mnogi drugi lekovi domaćih farmaceutskih kuća jeftiniji su u Crnoj Gori do šest-sedam puta nego u Srbiji, saznaje „Alo!“ Naime, građani koji su letovali u Crnoj Gori ostali su u šoku jer su lekove na moru u privatnim apotekama plaćali mnogo jeftinije nego u državnim apotekama u Srbiji.

Paprene cene samo u Srbiji

Paprene cene samo u Srbiji | Foto: Oksana Toskić

Tako je Ivana Stejić iz Beograda kupila u Crnoj Gori kutiju „enalaprila“, leka za hipertenziju, za pola evra.


- Taj lek u Srbiji košta skoro 300 dinara. Ostala sam bez teksta kada sam videla koja je cena. Nisam se dvoumila, kupila sam zalihu za narednih nekoliko meseci - navodi naša sagovornica.

Ona dodaje da je u razgovoru sa apotekarkom saznala da su i drugi lekovi, poput antibiotika za decu i lekova za srce, čir ili antidepresiva, takođe mnogo jeftiniji, te da mnogi građani koji žive u graničnim područjima dolaze u Crnu Goru da kupe lekove koji se proizvode u Srbiji.

Za ovakvo stanje sa cenama lekova u Srbiji odgovorna je, kako ističe Vukica Stevanović iz Farmaceutskog jezgra, država.

- Država je ta koja propisuje maksimalnu veleprodajnu cenu lekova. Upravo kroz tu cenu leka dešava se i najveća korupcija u zdravstvu. To tvrdim od prvog dana. Problem je u tome što farmaceutske kompanije na tu cenu odobravaju velike stimulacije, koje idu i 30, 40 čak i 50 odsto, tako da se tu stvara veliki prostor za manipulaciju. Onaj ko obezbedi bolju stimulaciju cene, dobija tendere - navodi Stevanovićeva.

O tome koliko Srbija kaska za Crnom Gorom, bar kada je reč o snabdevanju bolesnika lekovima, najbolje govori i činjenica da se u Crnoj Gori ne plaća participacija za lekove koji se nalaze na pozitivnim listama, već se njihova cena u celosti pokriva iz Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore.

S druge strane, u Ministarstvu zdravlja ističu da je obaveza plaćanja participacije propisana Zakonom o zdravstvenom osiguranju.

Za ovo stanje  je odgovorna  naša država:  Vukica Stevanović

Za ovo stanje je odgovorna naša država: Vukica Stevanović | Foto: Jelena Vučetić

- Ovim zakonom RFZO je ovlašćen da donese listu lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja. Ovim pravilnikom RFZO utvrđuje i participaciju za svaki lek (u nominalnom ili procentualnom iznosu)- navode u ministarstvu.


U toj ustanovi ističu da u našoj zemlji Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija utvrđuju najvišu cenu lekova koji se izdaju na recept, dok RFZO utvrđuje cene lekova koji se nalaze na listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja. Cene lekova koji se izdaju bez recepta utvrđuju nosioci dozvole.

- Cene lekova u Crnoj Gori postižu se u postupcima javnih nabavki, te učesnici na tenderu nude niže cene kako bi bili izabrani kao najpovoljniji ponuđači - odgovaraju iz ministarstva.

Kada su u pitanju najavljene centralizovane javne nabavke, propisima je, kako ističu u ministarstvu, predviđeno preuzimanje organizovanja postupka centralizovanih javnih nabavki od 2013. do 2015. godine od strane RFZO, što će dovesti do snižavanja cena lekova i uštede sredstava RFZO, a samim tim i izdvajanja iz budžeta RS.

Zdravstveni fondovi bez odgovora

U Repubiličkom fondu za zdravstveno osiguranje, koji ministarstvu daje predlog za cenu lekova koji se nalaze na pozitivnim listama, nismo dobili odgovor na pitanja zbog čega pacijenti u Srbiji plaćaju lekove koje mi proizvodimo po mnogostruko višim cenama nego pacijenti u Crnoj Gori, koja te lekove uvozi iz Srbije.
Ni u Fondu za zdravstveno osiguranje Crne Gore nisu bili raspoloženi da nam objasne kako su lekovi koji se proizvode u Srbiji do sedam puta jeftiniji u Crnoj Gori.

Tagovi:

Poslednji komentari
  • mrdjen Vreme: 09.09.2013 08:32h

    Kod nas je jeftinije jer se svi lecimo za dzba kod vas na VMA a bogme i na drugim malo slabijim klinikama u Srbiji!

  • SOS Vreme: 09.09.2013 09:22h

    To je zato sto Srbijom upravljaju Montenigeri!

  • Neša Vreme: 09.09.2013 10:19h

    Nisu u pitanju samo lekovi. Kamate u bankama višestruko veće, hrana skuplja... Odgovor je prost! Treba zadovoljiti buljuk džabalebaroša i krvopija na državnim jaslama! Horde beskorisnih "političara"! Samo otimačinom i pljačkom se to može izvesti!

  • grada Vreme: 09.09.2013 10:32h

    Ovo je zemlja drzavnog kriminala, bede i nemorala!

  • kupovina Vreme: 09.09.2013 10:55h

    Postali smo gori od STOKE!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP