Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ŠOKANTNO

Srpski lekovi u Crnoj Gori jeftiniji „jer nema protekcije“!

Autor: Ekipa Alo! | 14.09.2013 - 07:02:00h | Komentara: 1

Zdravstvena ustanova Apoteke Crne Gore “Montefarm” potvrdila je pisanje “Alo!” o tome da su srpski lekovi drastično jeftiniji u Crnoj Gori nego u Srbiji. Naime, kako za naš list ističe direktor “Montefarma” Budimir Stanišić, ne samo da su jeftiniji srpski lekovi, već su i preparati stranih proizvođača u Crnoj Gori za trećinu jeftiniji nego u zemlji porekla!

I preparati stranih proizvođača kod suseda jeftiniji za trećinu

I preparati stranih proizvođača kod suseda jeftiniji za trećinu | Foto: Robert Getel

- Očigledno je da je određeni broj preparata koji se proizvode u Srbiji znatno jeftiniji u Crnoj Gori. Postoji nekoliko razloga za to. Kao prvo, s obzirom na male potencijale naše farmaceutske industrije, naše tržište je potpuno otvoreno i kod nas je konkurencija beskompromisna. Drugo, tenderska procedura je jasna, transparentna i već na sam dan otvaranja učesnici znaju na čemu su.

Takođe, smatram da u Srbiji još uvek postoji određeni nivo državnog protekcionizma prema domaćoj farmaceutskoj industriji i da su zbog toga cene lekova iz Srbije niže kod nas. Imamo i slučaj da su isti preparati od istog stranog proizvođača jeftiniji kod nas za 30 odsto - navodi prvi čovek crnogorskih apoteka i dodaje da smatra da su otvorena tenderska procedura i konkurentnost presudne za cene lekova.

Prema njegovim rečima, nabavka lekova u Crnoj Gori obavlja se na jednom mestu, odnosno tenderom. Centralni godišnji tender raspisuju Fond za zdravstveno osiguranje i Zdravstvena ustanova Apoteke Crne Gore “Montefarm”, uz saglasnost i kontrolu Ministarstva zdravlja. Na tenderu se nalaze svi lekovi sa pozitivne liste koji se izdaju na recept i koji se koriste u domovima zdravlja, opštim i specijalnim bolnicama i Kliničkom centru Crne Gore, kao krovnoj instituciji, odnosno svi lekovi koji se koriste u crnogorskom zdravstvu.

Kako ističe Stanišić, za poslednjih deset godina primenjivanja centralizovane tenderske nabavke lekova Crna Gora uspela je da snizi nabavne cene za oko 55 odsto. Iako se srpsko zdravstvo već mesecima intenzivno priprema za centralizovane javne nabavke, zbog čega je u proteklom periodu bilo i nestašice lekova, Stanišić ističe da s njim niko od kolega iz Srbije nije kontaktirao kako bi im eventualno preneo svoja iskustva u vezi sa organizovanjem i sprovođenjem ovog posla.
Poslednji komentari
  • Batica Vreme: 14.09.2013 08:57h

    Sve je iz Srbije jeftinije u Crnoj Gori jer je u Crnoj Gori verovali ili ne znatno manja korupcija nego u Srbiji.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP