Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NOVO PRIZNANJE ZA NAŠE VOJNIKE!

Srpski mirovnjaci na Kipru dobili medalje Ujedinjenih nacija!

Autor: Tanjug | 11.03.2015 - 12:03:00h | Komentara: 0

Pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, angžovanim u mirovnoj misiji UN na Kipru, dodeljene su medalje UN za uspešno obavljanje dužnosti, saopsteno je danas iz Ministarstva odbrane Srbije.

Pešadija u Nišu

Cenjeni u svetu: Srpski "plavi šlemovi" | Foto: B. Janačković

Na svečanoj ceremoniji u kampu "General Štefanik" u Famagusti, medalje je dobilo 25 pripadnika srpskih mirovnih snaga, kao i pripadnici slovačkog, madjarskog i ukrajinskog kontingenta mirovnjaka.


Medalje je pripadnicima mirovnih snaga uručila šef misije UN na Kipru Liza Butenhajm, prenelo je Ministarstvo odbrane Srbije na svom sajtu.


Ostalim pripadnicima srpskog kontingenta, medalje UN dodeljene su na krajem februara u Zatićenoj zoni UN u Nikoziji.


Pored medalja, trojici pripadnika srpskog kontingenta uručene su i pohvale Komandanta snaga UN, generala Kristin Lund, kao priznanje za izuzetna zalaganja i postignute rezultate u obavljanju dužnosti, navelo je srpsko ministarstvo.

Kipar Plavi šlemovi

Naši "plavci" čuvaju mir i na Kipru | Foto: Profimedia

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji su angažovani mirovnim misijama UN i Evropske unije i u prethodnom peirodu su dobijali priznanja za svoj rad.


Četvoročlanom vojno-sanitetskim timu angaovanom u Somaliji su u februaru prošle godine su uručene medelje za uspšno učešće u misiji EU.


Medalje su dobili vođa sanitetskog tima, potpukovnik Dragan Koruga, zastavnik Aleksandar Nikolić, stariji vodnik Srđan Vukajlović i vojni službenik Momčilo Terzić.


Ceremonija je organizovana ispred bolnice u Mogadiu, u kojoj je angažovan srpski tim, a medalje je uručio komandant misije brigadni general Derald Ahern.


U komandi mirovne misije UN na Kipru 45 pripadnika Vojske Srbije, koji su sada angažovani u toj misiji, dobilo je, 22. februara 2012. medalje UN za vreme provedeno u misiji.


Da uspešno angažovanje srpskih "plavih lemova" u očuvanju globalnog mira nije retkost, pokazuje i svečanost, u septembru 2011. u slovačkom gradu Trenčinu, kada su srpskim mirovnjacima takođe uručena odličja UN.


Medalje su tada dobili major Zoran Nestorović, zastavnik Srđan Vidaković i stariji vodnik Viktor Urošević, koji su na Kipru bili u sastavu slovačko-mađarskog kontigenta.


O sposobnosti i profesionalnosti srpskih "plavih slemova" govori i to što im je u julu 2010. bilo povereno da brinu o sanitetskom obezbeđenju generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, koji je tada boravio u Kongu.


Za uspešno angažovanje, u oktobru 2009, specijalni izaslanik generalnog sekretara UN Rima Salah uručila je članovima hirurškog tima Vojno-medicinske akademije, angažovanim u mirovnoj misiji u Čadu, specijalne medalje za visoke stručne doprinose i izuzetan angažman.


Ista odličja članovima šestočlanog vojno-sanitetskog tima Srbije, koji su bili angažovani u toj mirovnoj misiji u sastavu norveškog kontigenta uručio je i komandant mirovne operacije "Minurcat" u Čadu i Centralnoafričkoj Republici.


Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji su angažovani u mirovnim misijama se smenjuju u okviru redovnih rotacija uglavnom posle godinu dana.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP