Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SEDAM MESECI BEZ PARA

Srpski radnici gladuju zarobljeni u Urugvaju!

Autor: E. A. | 23.10.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Sedam radnika beogradske firme „Termoelektro” se već više meseci nalazi u Urugvaju bez ikakvih materijalnih sredstava. U ovom trenutku oni, uz pomoć urugvajskih anarhosindikalista i logističke podrške anarhosindikalističke internacionale – Međunarodnog udruženja radnika i radnica – organizuju protest na centralnom trgu u Montevideu, zahtevajući okončanje njihove višemesečne agonije sa gazdama. Radnici su se odlučili da krenu i u štrajk glađu.

Zarobljeni radnici

Zarobljeni radnici

U saopštenju, Anarhosindikalistička inicijativa objasnila je kako je došlo do ove prevare: „Prevara je krenula od njihove firme „Termoelektro”, koja ih je dala u najam povratniku iz Austrije, kandidatu URS-a za gradonačelnika Kladova, Aleksandru Majkanoviću.

Tek prilikom prispeća u Urugvaj, radnici su shvatili da je Majkanovićeva firma u blokadi i da će zapravo raditi za firmu Majkanovićeve žene. Ta firma dala ih je dalje u najam austrijskoj firmi „Kresta”, koja je podizvođač korporacije „Montes del Plata”. „Kresta” odbija da radnicima isplati plate i vrati avionske karte za povratak u Beograd dok ne potpišu nove ugovore kojima se odriču celokupnog novca koji su zaradili u Urugvaju.


Radnici su mesecima bili u kampu bez plate, pristup menzi im je ukinut, a na proteste su se odlučili uoči izbacivanja iz kampa u kome su do sada boravili – postupak za izbacivanje je pokrenula „Montes del Plata”. Nijedna sindikalna organizacija sa jakom infrastrukturom i finansijskim zaleđem iz Srbije nije makla prstom za radnike koji su već mesecima zarobljeni u nehumanim uslovima.

Takođe, Anarhosindikalistička inicijativa organizuje akciju protestne solidarnosti sa zarobljenim radnicima usutra na Trgu Nikole Pašića u 17 sati, na koju pozivaju sve koji razumeju da je napad na jednog radnika – napad na sve nas i da je jedino solidarnost između radnika bilo gde u svetu način da se suprotstavimo tiraniji kapitala!”

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP