Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRBIJA PRVA NA SVETU PRIZNALA POSTOJANJE IZRAELA

Srpski ratnik heroj Izraela!

Autor: Jelena Jokanović | 14.11.2013 - 07:02:00h | Komentara: 6

Široj javnosti malo je poznato da je Srbija prva država potpisnik Balfurove deklaracije, kojom je Jevrejima priznato pravo na nacionalnu nezavisnost na tlu Palestine, 30 godina pre nego što je država uopšte nastala.

Vojislava Radovanović,  Jevrejski istorijski muzej

Vojislava Radovanović, Jevrejski istorijski muzej | Foto: Jelena Vučetić

U tome je ulogu istorijske važnosti odigrao srpski Jevrejin David Albala, kome je prošle nedelje, povodom obeležavanja godišnjice donošenja Balfurove deklaracije, „Džeruzalem post“ posvetio pažnju u članku „Srpski ratnik, cionistički heroj“.


- Albala je rođen 1886. godine u beogradskoj sefardskoj porodici. Otac mu je bio posvećeni Jevrejin. Međutim, ključna prekretnica u Albalinom životu je odlazak na studije medicine u Beč 1905, gde se upoznao sa idejama cionističkog pokreta - kaže Vojislava Radovanović, upravnica Jevrejskog istorijskog muzeja.

- Dok je studirao u Beču, Albala se suočio sa izraženim antisemitizmom. U sudaru sa takvom atmosferom, jevrejski studenti okupljeni na studijama u Beču, a među njima i Albala, počeli su da se napajaju idejama Teodora Hercla, začetnika cionističke ideje i programa. Albala je postao borbeni jevrejski nacionalist. Međutim, u isto vreme ostao je veliki srpski rodoljub, noseći te dve emocije istovremeno u srcu - navodi Radovanović.

Pismo lorda Balfura

Pismo lorda Balfura


Po završetku studija, Albala se vratio u domovinu. S početkom balkanskih ratova, pridružio se srpskoj vojsci i učestvovao i u Prvom svetskom ratu, a nakon vojničkog sloma Srbije 1915, sa saborcima je iscrpljen stigao na ostrvo Krf, koje je postalo sedište srpske vlade u izgnanstvu. Upravo tu se desio susret sa predsednikom vlade Nikolom Pašićem, koji je bio presudan za dalji tok događaja.

- Upoznat sa radom velikih jevrejskih zajednica, Albala je osmislio plan kako da njihov ugled i uticaj upotrebi u korist svoje pregažene Srbije. Nagovorio je Pašića da ga pošalje u SAD kako bi agitovao za Srbiju i izdejstvovao pomoć. Pašić je uvideo da je reč o čoveku fantastične energije, koji je pritom obrazovan, rečit, sposoban da privuče pažnju i ubedi moćne ljude da pomognu maloj, bespomoćnoj Srbiji. Za nekoliko dana, Albala je otputovao u SAD kao član srpske vojne misije, sa zadatkom da dobije pomoć za okupiranu Srbiju - objašnjava upravnica muzeja.

David Albala

David Albala


Britanski ministar inostranih poslova, lord Balfur, 2. novembra 1917. predložio je deklaraciju o pravima jevrejskog naroda na obnovu svoje domovine u Palestini. Pored ličnog ushićenja kao zakletog cioniste, Albala je taj događaj video kao priliku koju može da iskoristi i da pomogne svojoj voljenoj Srbiji.

- On je smislio prilično oštrouman plan. Sugerisao je da srpska vlada podrži Balfurovu deklaraciju, čime bi se zadobile simpatije velike zajednice američkih Jevreja za Srbiju. Uspeo je u obe svoje misije. Izdejstvovao je ratni zajam od milion dolara i, što je možda istorijski značajnije, uspeo je da dobije pismeno priznanje srpske vlade u kojem se izražava podrška vaskrsnuću jevrejske države - navodi Radovanović.
Na taj način je 30 godina pre nego što je Izrael nastao (1948) Srbija priznala njegovo postojanje.
Poslednji komentari
  • Зоран из Шумадије Vreme: 14.11.2013 12:28h

    Лепо се увек лепим враћа. Ево како нас сад помажу и одужују се. Нису признали Хрватску, Босну .....хтели су са ратују са САД због Косова .....

  • Zoran Vreme: 14.11.2013 13:15h

    "ključna prekretnica u Albalinom životu je odlazak na studije medicine u Beč 1905, gde se upoznao sa idejama cionističkog pokreta" --- "already as a high school student, young David was chosen as president of the local student Zionist society. In 1905 he went to study medicine in Vienna, where he became even more involved with Zionist activities." Izgleda da je bio upoznat sa ovim pokretom u Beogradu, pre odlaska u Beč... Izvor: Jerusalem Post, http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/David-Albala-Serbian-warrior-Zionist-hero-330619

  • boby Vreme: 14.11.2013 19:11h

    Da su Jevreji sposobni to niko ne porice.Zato su drzali 95 % kapitala Nemacke pre drugog svetskog rata,zato su se Nemci osecali kao stranci i robovi u svojoj rodjenoj zemlji,zato je izbio II sv.rat.Ajd sad neka neko objasni zasto jevreji vise vole da zive u Nemackoj nego u Izraelu.Sad imaju drzavu.

  • goran Vreme: 15.11.2013 09:04h

    boby, neko ti je lepo napunio glavu o razlozima za pocetak II svetskog rata. Zasto je poceo I svetski rat? zato sto su Srbi drzali 95% kapitala u Austro-Ugarskoj i Nemackoj! Sada cemo i mi da zapocnemo ratove protiv Slovenaca, Hrvata itd.., jer se osecamo kao stranci u svojoj zemlji. Mozda Kinezi sa Amerikancima pocnu rat? Sve i da su Jevreji imali 95% kaptala u Nemackoj, a nisu,zasto su istrebljivani u svim drzavama gde je Nemacka noga krocila?

  • Zdena Vreme: 16.11.2013 16:38h

    Procitaj

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP